
Vizualizat de 40.912 utilizator/i
Cele mai multe persoane știu ce alimente pot mânca pentru a nu îmbolnăvi sau păta dinții, de asemenea, știu cum să realizeze o igienă orală corectă. Cu toate acestea, există situații în care cu toții avem nevoie să știm mai multe informații referitoare la dantura noastră, de exemplu: care este denumirea dinților și care este poziția lor pe arcadă.
Denumirea dinților la om – tipuri de dinți și schema completă
Dinții sunt organele osoase dure, care se situează în cavitatea bucală și au rolul de a sfâșia și mărunți alimentele. Pe lângă această funcție, dinții au un rol important în ceea ce privește felul în care vorbim, mai exact modul în care pronunțăm cuvintele.
O dantură sănătoasă înseamnă o fizionomie normală și o estetică plăcută. De cele mai multe ori, persoanele cu dinți lipsă, suferă de modificări ale esteticii feței, par mai în vârstă decât sunt de fapt, au o stimă de sine mai scăzută și probleme de masticație.
Medicii stomatologi confirmă faptul că un adult cu o dantură sănătoasă trebuie să aibă 32 de dinți, și anume: 8 incisivi, 4 canini, 8 premolari și 12 molari. Arcada dentară este împărțită în cea maxilară (dinții de sus) și cea mandibulară (dinții de jos).

În stomatologie, schema denumirii dintilor se realizeaza si prin numerotarea acestora
Dinții de pe maxilar
Arcada superioară a unui adult trebuie să fie formată din 16 dinți. Aceștia încep să apară încă din copilărie. Dinții de lapte sunt înlocuiți de cei permanenți, dinți pe care trebuie să îi îngrijim cu foarte mare atenție pentru a reduce riscurile diverselor afecțiuni de care putem suferi de-a lungul timpului, astfel este idicat să cunoaștem foarte bine importanța prevenției dentare .
Dinții de pe maxilar se pot împărții în 4 categorii, și anume: 4 incisivi, 2 canini, 4 premolari și 6 molari. Dinții nu se dezvoltă toți în același timp, de aceea, nu trebuie să te îngrijorezi atunci când copilului tău nu i se schimbă toți dinții deodată.
Dinții incisivi
Cei 4 dinți incisivi, se împart în: 2 incisivi centrali și 2 incisivi laterali. Aceștia se află în partea din fața a danturii și au rolul de sfâșia alimentele ce urmează a fi mestecate. Incisivii sunt dinți cu o formă mai lată în comparație cu ceilalți și sunt mult mai subțiri, au o terminație plată și sunt suficient de tăioși pentru a putea mușca alimentele. Pentru a înțelege mai bine rolul acestora gândiți-vă, de exemplu, la momentul în care mușcăm dintr-un măr, dinții incisivi sunt aceia care ne ajută să rupem coaja mărului. Dinții incisivi sunt foarte importanți atunci când vorbim despre estetica zâmbetului nostru, de aceea este foarte important să avem o igienă orală foarte bună.
Caninii
Pe arcadă superioară, întâlnim și caninii. Cei doi dinți canini sunt dinții imediat alăturați incisivilor laterali și au rolul de a rupe alimentele. Aceștia au o formă ascuțită, tocmai pentru a putea permite realizarea procesului prin care mușcăm alimentele pe care urmează să le mâncăm. Vârful în forma de ,,V” al caninilor este denumit cuspid.
Dinții premolari
Premolarii, sunt dinții alăturați caninilor. Pe arcada superioară, un adult cu o dantură sănătoasă trebuie să aibă 4 premolari, doi în partea stângă și doi în partea dreaptă a cavității orale. Premolarii au o formă complet diferită față de dinții pe care i-am prezentat anterior, aceștia sunt mai mari, mai puternici și prezintă anumite creste care au rolul de a sfărâma și mărunți alimentele.
Molarii
Dinții cei mai greu vizibili, dar și cei care au rolul de a măcina alimentele sunt dinții molari. În număr de 6, molarii sunt deseori numiți general, măsele. Aceștia nu apar în același timp, ultimii molari de pe arcadă, cunoscuți drept ,,măselele de minte” apar în jurul vârstei de 18 ani și, de cele mai multe ori, cauzează probleme. Măselele de minte, apar atunci când restul dinților există deja pe suprafața gingiei, de aceea, în foarte multe cazuri, există posibilitatea de a nu avea loc pe arcadă fiind astfel nevoie să fie extrași de către medicul stomatolog. Pentru a ne asigura că nu ajungem în situația în care să ne confruntăm cu probleme de acest tip, medicii ne recomandă să mergem la controalele stomatologice periodice și să realizăm radiografiile dentare panoramice. Astfel, doctorii pot observa din timp dacă molarii sunt pregătiți să erupă și dacă aceștia au suficient loc pe arcadă. Există situații în care medicii ne recomandă extragerea molarilor de minte, pentru a nu ne confrunta cu probleme ulterioare.
Dinții de pe mandibulă
Așa cum se întâmplă în cazul arcadei superioare, arcada inferioară a unui adult trebuie să fie formată din 16 dinți. Deoarece dinții sunt organe pereche, toate cele 4 categorii de dinți de pe arcada superioară, se întâlnesc și pe arcada inferioară. Astfel, mandibula prezintă cele 4 categorii de dinți, și anume: 4 incisivi, 2 canini, 4 premolari și 6 molari. Rolul acestora este același pe care îl au și dinții din partea superioară a arcadei, formând o mușcătură perfectă astfel încât fizionomia feței să fie una normală.
Structura unui dinte
Un dinte este format din două componente principale, și anume: coroana și rădăcina.
Coroana dintelui este partea vizibilă a acestuia și este protejată de un strat subțire numit smalț. Culoarea coroanei dentare diferă de la o persoană la alta și este influențată de modul în care este realizată igiena orală, dar și de către alimentație. Atunci când este sănătoasă, coroana dentară are culoarea alb, alb gălbui sau alb gri. Foarte multe persoane apelează la tratamentele de albire a dinților, tocmai pentru a avea un zâmbet cât mai frumos, cu o culoare uniformă.
Rădăcina dintelui, se află sub nivelul gingiei, în cavitatea osoasă și reprezintă ,,fundația dintelui” astfel încât este posibil procesul masticației. Aceasta este formată din cement și dentină.
Sub coroana dentară se află dentina, acea component a dintelui care protejează camera pulpară de șocurile fizice. Dentina are o culoarea gălbuie și nu are rezistență mecanică. Camera pulpară este acel spațiu protejat de 2 straturi protectoare în care se află pulpa dintelui, cunoscută și sub denumirea de „nervul dintelui”. Infectarea pulpei dentare duce la durerea resimțită în momentul în care caria dentară ajunge într-un stadiu avansat.
Rădăcina unei măsele
Așa cum am observat anterior, chiar dacă majoritatea persoanelor consideră că există o diferență între dinți și măsele, acest lucru este greșit!
Fie că vorbim de dinții incisivi, canini, premolari sau molari, toți sunt formați din rădăcină și coroană dentară. Chiar dacă premolarii și molarii au o dimensiune și o formă diferită, aceștia sunt formați din: smalț, dentină și pulpă dentară.
Igiena orală pentru menținerea unei danturi sănătoase
Pentru a avea o dantură sănătoasă și frumoasă trebuie să acordăm o atenție sporită igienei orale. Medicii stomatologi ne recomandă să ne periem dinții de cel puțin două ori pe zi și să utilizăm ață dentară și apă de gură.
De asemenea, controlul stomatologic periodic este foarte important pentru a putea depista orice afecțiune în stadiu incipient și pentru a o trata înainte de a evolua. Nu trebuie să îți fie frică de consultul periodic! În cadrul acestuia se va realiza și un detartraj și un periaj profesional, tocmai pentru a te asigura că placa bacteriană și tartrul sunt îndepărtate la timp și nu provoacă diverse afecțiuni dinților tăi. De asemenea, vei face și o radiografie panoramică pentru ca medicul dentist să poată observa de exemplu, cariile interdentare care nu se pot vedea cu ochiul liber.
Nu uita, pentru un zâmbet frumos și sănătos nu este suficient periajul dentar! Te așteptăm la un consult!