Depistare cancer oral

CE ESTE CANCERUL ORAL

Cancerul oral se află în topul afecțiunilor oncologice care fac victime la nivel global. Acesta poate fi identificat pe suprafața, marginile sau pe partea dorsală a limbii, pe interiorul obrajilor, pe bolta palatină, pe buza superioară, precum și pe gingii sau la nivelul oaselor maxilarelor, dar și la nivelul ganglionilor din regiunea gâtului. Simptomele cancerului cavității bucale nu sunt vizibile în fazele incipiente, iar extinderea acestuia este asociată rar cu durerile acute.

ZONE ALE GURII CARE POT FI AFECTATE DE CANCER ORAL

Cele mai predispuse zone din cavitatea orală în îmbolnăvirea cu cancer sunt limba, planșeul bucal (sub limbă), mucoasa palatului și obrajilor, dar și alte regiuni ale capului și gâtului, precum: buzele, glandele salivare, sinusurile și oasele maxilare.

 

Acestea necesitând un tratament de specialitate complex în care medicul chirurg colaborează și cu medicul oncolog oferindu-i pacientului un tratament multidisciplinar, realizat de către o echipă profesionistă.

 

Atunci când vorbim despre patologia tumorală, aceasta poate fi identificată de două forme de tumori: benigne, care au o creștere tumorală autolimitantă, adică, la un moment dat, acestea se opresc din evoluție, iar printr-o simplă excizie de îndepărtare a tumorii, pacientul este vindecat chirurgical. Mai sunt și tumorile maligne, care reprezintă de fapt cancerul oral și au o dezvoltare necontrolată. Acestea necesitând un tratament de specialitate complex în care medicul chirurg colaborează și cu medicul oncolog oferindu-i pacientului un tratament multidisciplinar.

TIPURI DE CANCER AL CAVITĂȚII ORALE

Cancerul oral poate apărea la orice vârstă atât la femei, cât și la bărbați, iar depistarea acestuia timpuriu este foarte importantă. Cu toate acestea, există mai multe tipuri de cancer, printre care enumerăm: carcinomul, adenocarcinomul, sarcomul, malanomul și limfomul.

Carcinomul

Acest tip de cancer localizat în cavitatea bucală este cel mai întâlnit și poate fi observat prin aspectul modificat roșiatic din zona buzelor, limbii, gingiilor etc. Carcinomul prezintă niște celule scuamoase ce au o incidență de aproximativ 90% în mai multe cazuri.

Adenocarcinomul

Un alt tip de cancer oral este adenocarcinomul care apare la nivelul glandelor salivare, mai exact la cele minore care acoperă zona gurii, buzei și gâtul.

Limfomul

Limfomul este un tip de cancer bucal ce se dezvoltă în zonele cu țesut limfatic, care are legătură cu sistemul imunitar. În cavitatea bucală, limfomul apare pe limbă și amigdalite.

CAUZELE APARIȚIEI CANCERULUI BUCAL

  • infecția cu virusul HPV (papiloma virus), transmisibilă pe cale orală sexuală, care determină apariția cancerului la limbă și amigdale;
  • consumul de tutun (chiar și mestecat);
  • alcoolul (în cantități mari);
  • cu atât mai periculos combinația alcool – tutun;
  • expunerea fără protecție și de lungă durată la razele solare;
  • predispoziţia genetică;
  • lipsa vitaminelor A, E, C în alimentaţie;
  • poluarea;
  • prezenţa ciupercii Candida Albicans;
  • traumatismele cronice repetate (de exemplu, mușcatul buzelor, mușcatul obrajilor);
  • igiena orală deficitară.

SIMPTOMELE CANCERULUI ORAL

Cele mai frecvente semne și simptome de cancer oral:

  • dificultăți sau senzații de durere, arsuri la înghițire;
  • leziuni sau pete de culoare albă sau roșie;
  • inflamații sau umflături care persistă la nivelul buzelor și gurii;
  • dificultăți sau senzații de durere la înghițire;
  • sângerări anormale sau amorțeli ale gurii;
  • amorțeală sau durere în gură, mai ales la nivelul limbii;
  • pierderea dinților fără cauze medicale;
  • modificări ale vocii și dificultăți în vorbire;
  • scădere bruscă în greutate.


DIAGNOSTICAREA CANCERULUI BUCAL

Vizitele regulate de stomatolog te pot ajuta să depistezi din timp orice afecțiune orală, inclusiv cancerul. Iată care sunt cele mai folosite metode de diagnosticare ale cancerului care afectează cavitatea bucală.

Screening (examinarea orală)

În cadrul celor 18 Clinici Dentare Dr. Leahu poți beneficia de un consult de specialitate în care se poate depista cancerul oral, orofaringian, prezența fracturilor, patologia glandelor salivare, patologia articulației temporo-mandibulare, prezența anomaliilor dento-maxilare severe prin consultul de rutină. Medicul stomatolog va completa o fișă specială de screening care este analizată de echipa de specialiști în chirurgie orală și maxilo-facială. În cazul în care medicul chirurg consideră necesar, îți va recomanda să realizezi și alte investigații suplimentare (biopsie) și îți va explica care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi în continuare.

Biopsia

În momentul în care pacientul se prezintă la medicul specialist, acesta va identifica patologia existentă și va recolta pe cale chirurgicală un fragment de țesut modificat și îl va trimite către laborator pentru studierea lui la microscop în vederea stabilirii diagnosticului.

Analize de sânge

În urma controlului de specialitate pentru depistarea cancerului oral, medicul specialist recomandă și efectuarea unor anumite analize de sânge pentru markerii tumorali.

Radiografii și RMN

Investigațiile imagistice în vederea depistării cancerului oral pot fi următoarele: ecografie, computer tomograf (CT), RMN (realizat simplu sau cu substanțe de contrast). Fiecare dintre acestea fiind necesare pentru a urmări anume ceva într-o patologie, având scopul de a furniza cât mai multe informații despre respectiva patologie apărută.

pacienta pe scaun, medic stomatolog in dreapta
Prima inițiativă privată locală pentru diagnosticarea, tratarea și controlul cancerului oral.

TRATAMENTUL CANCERULUI ORAL

Cancerul oral reprezintă o patologie complexă, uneori necesitând un tratament care implică mai multe specializări: chirurgia maxilo-facială, oncologia, radiologia, dar și medicul specialist ATI.

Intervenția chirurgicală

Intervenția chirurgicală constă în înlăturarea focarelor tumorii maligne și toate țesuturile afectate. Însă, structurile neafectate ale cavității bucale rămân intacte.

Radioterapia

Radioterapia vine în completarea intervenției chirurgicale, prevenind o posibilă recidivare. Aceasta reprezintă un procedeu de durată, deoarece se va desfășura zilnic, timp de o lună și jumătate sau chiar mai mult, în funcție de cât de gravă a fost patologia.

Chimioterapia

La fel ca în cazul radioterapiei, și chimioterapia este un process de lungă durată, realizându-se în decursul a mai multor luni. Înainte de intervenția chirurgicală se vor administra medicamente fie pe cale orală, fie prin injecții, care vor încetini dezvoltarea celulelor maligne prin afectarea structurii ADN. Atunci când există un risc foarte mare de recidivare, chimioterapia se va face în același timp cu radioterapia.

tratament cancer oral realizat de medic chirurg in stanga si asistenti medicali in dreapta
În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, cancerul oral poate fi depistat din timp de către medicii specialiști.

PREVENȚIA AFECȚIUNILOR CANCERIGENE LA NIVELUL GURII

Prevenirea cancerului oral și depistarea din timp reprezintă cele mai eficiente moduri prin care se poate trece cu bine peste această problemă. Iată ce trebuie să faci pentru a preveni apariția cancerului de la nivelul cavității bucale:

  • renunță la obiceiurile dăunătoare, precum fumatul sau consumul de alcool;
  • petrece mai puțin timp la soare sau dacă acest lucru nu este posibil, pe toată perioada expunerii folosește o cremă ce conține spf 30-50, deoarece reprezintă un factor de protecție solară;
  • adoptă un stil de viață sănătos și consumă alimente bogate în vitamine;
  • bea multă apă, deoarece hidratarea este foarte importantă;
  • mergi periodic la medic, pentru diferite analize medicale.

Depistarea cancerului oral, la Clinicile Stomatologice Dr. Leahu din:

Formular de programare

Completeaza campurile de mai jos si te contactam in maxim 24 de ore

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777