
Vizualizat de 170 utilizator/i
Perioada pe care o traversăm cu toții poate fi un motiv în plus pentru care ai decis să amâni vizita la dentist. Din nefericire, afecțiunile existente nu pot fi oprite din evoluție și se ajunge invitabil la infecții dentare și durere. Dar oare acesta este singurul motiv pentru care amâni să începi planul de tratament? Ne-a povestit Dr. Ionuț Leahu, medic implantolog, care sunt cele mai frecvente motive pe care le invocă pacienții în cabinet.
Ce i-ați recomanda unui pacient care nu vine la dentist de frică?
Rezolvarea problemelor dentare este o rezoluție pe care mulți români o amână. Spun acest lucru pentru că am cunoscut foarte mulți pacienți care de la momentul în care li se propune un plan de tratament până când s-au hotărât cu adevărat să înceapă să își rezolve problemele dentare au lăsat să treacă câțiva ani de zile. Între timp au avut parte de experiențe mixte la stomatolog și de aici a apărut nesiguranța, teama de stomatolog, frica de durere.
Ce le explic eu pacienților de fiecare dată când am ocazia este că tehnologiile moderne permit rezolvarea oricărui tip de afecțiune dentară mult mai rapid, mai sigur și fără durere, decât acum 10 ani, 20 de ani. Dacă alegi informat o clinică care îți poate pune la dispoziție o echipă completă de specialiști, aparatură medicală de ultimă generație și care îți poate oferi toate opțiunile de tratament, problemele dentare sunt deja pe jumătate rezolvate. În plus, sedarea ne oferă posibilitatea să îi creăm pacientului condiții optime pentru a depăși cu bine orice tip de intervenție chirurgicală, chiar și dintre cele mai complexe.
Ce spun pacienții care nu au mai fost la dentist de ani de zile?
Oamenii cred că au mai puține probleme la dinți decât au de fapt și atunci nu fac din vizita la stomatolog o prioritate. În cadrul consultației sunt surprinși când constată care este starea reală a danturii lor. De aceea, recomandarea mea este să vină la controalele periodice, chiar dacă nu îi doare nimic. În acest fel ținem din scurt orice afecțiune care apare. Tratamentul va fi mai scurt, iar șansele ca aceștia să se bucure de dinții naturali cât mai mult timp cresc semnificativ.
„Nu am timp să merg la dentist” poate fi un motiv întemeiat să amânăm?
Timpul pacientului este extrem de important pentru noi. Investim constant în tehnologie medicală performată, în perfecționarea echipei medicale și extinderea rețelei de clinici Dr. Leahu. Căutăm să fim cât mai aproape de pacienții noștri și să le oferim acestora sănătate reală și servicii de top în orașul lor. Lipsa timpului nu mai este un impediment, putem rezolva problemele dentare ale unui pacient într-un interval de 2-3 ore. Tehnologia modernă face acest lucru posibil. Chiar și când vorbim de refacerea danturii de la zero, avem nevoie de 2 zile. Într-o zi refacem osul și punem implanturile, a doua zi pacientul are dinți ficși.
Încă de la prima consultație îți poți da seama dacă ai ajuns unde trebuie. Dacă sănătatea și timpul tău sunt cu adevărat o prioritate pentru medicii de acolo. Cum? Vezi dacă oferă și servicii de radiologie digitală sau te trimit să îți faci radiografia în alt loc. Când vorbim de prima etapă și anume diagnosticarea este important să ai imagistica dentară în clinică. În primul rând pentru că nu vrei să pui pacientul pe drumuri, iar în al doilea rând pentru că sunt cazuri în care ai nevoie de o radiografie pe loc, în clinică. Diagnosticarea se poate face pe loc și nu doar pe loc, ci și corect. Acest lucru este cu atât mai important mai ales în scenariul pandemic în care ne aflăm. Putem diagnostica și putem lua decizii cu privire la sănătatea orală pe loc, în cadrul aceleiași vizite.
Este adevărat că sănătatea dentară este strâns legată de starea generală a sănătății?
Există o corelație strânsă între sănătatea orală și sănătatea generală și, de multe ori, depistăm anumite simptome la nivelul cavității orale, care pot fi asociate unor afecțiuni generale. Totodată, analizele de sânge pe care le solicităm pentru intervențiile mai complexe pot să indice afecțiuni, precum diabetul și colesterolul foarte mare. Există boli sistemice care au răsunet în cavitatea orală mai repede decât se exprimă la nivel sistemic. Noi, ca medici stomatologi, având 3 ani de pregătire în medicină generală, le putem diagnostica în cabinetul de medicină dentară și putem îndruma corect pacientul să meargă la un consult de specialitate.
O să vă dau un exemplu cu care eu, în calitate de medic implantolog, am ocazia să mă întâlnesc cel mai des. Este vorba de pacienții care nu mai au toți dinții sau care au rămas complet fără dinți și care nu i-au înlocuit ani de zile. Acești pacienți nu au mai putut mesteca corect alimentele și de aici au rezultat probleme digestive. Toate aceste pot fi rezolvate și încurajez pacienții să meargă la un consult în primă fază. Avem soluții să înlocuim dinții pierduți, chiar și acolo unde nu mai este os suficient. Atât de mult a avansat stomatologia.
Îmi doresc ca pacienții să fie informați, să știe de aceste tehnologii moderne și de avantajele pe care le oferă. Așa cum nouă, medicilor, ni se pare o normalitate să refacem dantura pacientului în 24 de ore, tot așa pacientul trebuie să vadă în aceste tratamente moderne o normalitate. În acest fel, vizitele la dentist nu vor mai fi amânate și pacienții se vor putea bucura de o dantură sănătoasă, frumoasă și o experiență excepțională la stomatolog.