Despre aparate linguale complet individualizate. Interviu cu Dr. Madalina Trofin

 


De: | Etichete: , , , , , , , , | Comentarii: 0 | 30 mai 2018

Vizualizat de 720 utilizator/i

Avantajele aparatului dentar lingual: componentele sunt complet individualizate. Dr. Madalina Trofin, medic dentist specialist ortodontie dentara raspunde in interviul de mai jos intrebarilor venite de la pacienti.

  1. Ce inseamna aparat lingual complet individualizat?

Aparatul lingual este aparatul ortodontic care se pozitioneaza pe fata dinspre interior a dintilor, respectiv fata care priveste spre limba; acest aparat este singurul tip de aparat in totalitate invizibil, nu se vede absolut deloc, fiind complet ascuns in spatele dintilor. Componentele aparatului sunt fabricate individualizat, in functie de dintii fiecarui pacient si in functie de problema ortodontica a acestuia, spre deosebire de aparatele clasice, ale caror componente sunt standard, adica acelasi aparat se potriveste oricarui pacient, indiferent de problema lui, indiferent de dimensiunea sau forma dintilor sau a fetei.

  1. Care sunt componentele aparatului dentar?

Bracketurile, cele care detin inmagazinata informatia si arcurile, cele care determina forma arcadelor, sunt standard in cazul aparatelor clasice. Asta inseamna ca, in trecut, s-a luat un grup de persoane, a caror estetica dentara si faciala a fost considerata ideala sau aproape de perfectiune, s-au efectuat masuratorile dintilor acestor persoane (inclinatie, raport cu dintii vecini si antgaoniste, etc) si s-au stabilit ceea ce noi numim astazi prescriptia bracketurilor. Sunt foarte multe prescriptii in lume, pentru ca reperele dupa care acestea au fost create, sunt foarte subiective si au existat, desigur numeroase pareri. Dar uzual, in Europa, pentru populatia caucaziana, sunt folosite doar cateva prescriptii. Asta inseamna, ca mai mult sau mai putin, pacientii care au fost in tratament ortodontic, au cazurile finalizata cu aproximativ aceeasi forma a arcadelor, aceeasi inclinatie a incisivilor centrali superiori, aceeasi implantare a incisivilor centrali inferiori, etc. Ceea ce nu e neaparat un lucru rau, avand in vedere ca acestea au fost stabilite ca fiind ideale sau aproape de perfectiune, insa nu intotdeauna se potrivesc cu forma initiala a arcadelor dentare si osoase, cu forma fetei, cu forma zambetului, sau chiar cu dorintele individului. Si atunci, s-a hotarat individualizarea aparatelor, cu rezultate exceptionale.

  1. Cum se fabrica aceste aparate? Care este work-flow-ul?

Pacientului i se ia o amprenta speciala, digital, cu ajutorul unui scanner, care se trimite in laboratoarele din Germania. Colegii tehnicieni din Germania efectueaza un setup, adica o simulare pe calculator a rezultatului final, pe care ne-o trimit sa o verificam, impreuna cu pacientul. Daca nu exista modificari, dorite de mine, de medic sau de catre pacient, se da ok-ul si in functie de rezultatul pe care am stabilit ca vrem sa il obtinem, se realizeaza design-ul componentelor, respectiv a bracketurilor si a arcurilor. Acestea vor fi perfect individualizate si se vor potrivi ca o manusa pe dintii si pe arcadele pacientului.

  1. De ce este mai bun/eficient aparatul lingual complet individualizat decat aparatele ortodontice clasice?

Aparatul lingual a aparut ca urmare a cresterii cererii de tratament ortodontic in randul adultilor, iar acestia au niste exigente fizionomice mai deosebite decat copiii, sau adolescentii. Acest aparat, spre deosebire de aparatele clasice, lipite pe suprafata externa a dintilor, sau comparativ cu gutierele ortodontice, este complet, 100% invizibil.

In afara faptului ca este complet invizibil, aparatul lingual are marele avantaj ca, fata dintilor pe care este acest aparat pozitionat, este exact acea fata a dintilor care este permanent umectata de saliva, care, asa cum am mai spus si in alte interviuri, are un rol deosebit de important in protejarea impotriva cariilor. In cazul pacientilor, in special adolescenti, care nu au o igiena dentara efectuata corect si responsabil, recomand ferm acest tip de aparat, deoarece este singurul aparat care este ferit de riscul de aparitie al cariilor

Un alt mare avantaj este reprezentat de posibilitatea de vedea inca dinainte de a incepe tratamentul, rezultatul final si de a discuta impreuna cu pacientul, mici detalii care mai pot fi schimbate, in functie de dorintele acestuia.

  1. Cat de frecvent trebuie sa se prezinte la control? Si ce indicatii au?

Pacientii purtatori de aparate linguale au aceleasi indicatii si contraindicatii ca si in cazul pacientilor purtatori de aparate standard, respectiv trebuie sa se prezinte la controale lunare la medicul ortodont, sa aiba o igiena foarte buna si sa evite alimentele crocante sau lipicioase.

  1. Ce recomandari aveti pentru cititorii nostri interesati de tratament ortodontic?

Recomandarea mea ferma este sa adreseze doar unui medic ortodont specialist certificat si competent, indiferent de tipul de aparat pe care il vor purta, astfel incat incercarea de a-si imbunatati zambetul sa nu se transforme intr-o catastrofa pentru sanatatea dentara si orala, sau pentru estetica faciala. De asemenea, as dori sa reamintesc ca indicatia pentru primul consult de specialitate cu medicul ortodont ar trebui sa se realizeze in jurul varstei de 7 ani, deoarece, stim cu totii, problemele sunt mai usor de tratat la varste fragede, cand oasele sunt inca in crestere.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777