search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal
  • ro
it

Despre pasiunea pentru ortodonție cu dr. Delia Ciocan

 


De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 12 decembrie 2017

Vizualizat de 790 utilizator/i

Dr. Delia Ciocan, medic dentist specialist în ortodonție dentară este un om care îți inspiră prospețime și sănătate. Este frumoasă, foarte zâmbitoare și îți oferă imediat siguranța și încrederea de care ai nevoie. Am fost foarte curioși să aflăm mai multe despre ea, așa că am rugat-o să ne răspundă la câteva întrebări. Citiți interviul cu Delia mai jos.

  1. A existat cineva care te-a ajutat să îți descoperi pasiunea pentru stomatologie, ulterior pentru ramura ortodonției?

Am fost crescută oarecum în spiritul acestei profesii, având în vedere că părinții mei sunt medici stomatologi. Ulterior, atât eu cât și fratele meu am decis să urmăm acest drum, fiecare specializându-se pe o anumită ramură.

Ortodonția, într-o oarecare măsură, am ales-o tot la îndrumarea părinților. Aceștia mi-au spus că este o specialitate nouă, de viitor și cu multe perspective, foarte potrivită pentru o fată. Faptul că am o înclinație deosebită pentru cei mici, răbdarea și perseverența în obținerea zâmbetului perfect, m-au determinat în final să merg în această direcție.

  1. Povestește-ne o experiență plăcută/ amuzantă din timpul facultății.

Sunt multe momente plăcute care îmi aduc aminte de anii facultății, de colegii mei și de profesori.

Sesiunile, cu siguranță, pentru fiecare student reprezintă acele momente de “cumpănă”, de emoții de intensitate maximă, de stres și de ce nu, putem spune de amuzament atunci când privim în urmă după cațiva ani de la terminarea facultății.

Rememorez cu drag ziua examenului practic de chirurgie când am avut ca pacient o doamnă în vârstă căreia trebuia să-i fac anestezie și extracția unui incisiv inferior.

Dinții pacientei mele erau atât de mobili încât I-ai fi putut scoate și cu mana, fără să fi avut nevoie de vreo anestezie sau vreun instrument special, dar emoțiile mele erau atât de mari, încât în momentul în care domnul profesor a venit lângă mine să urmărească manoperele, mâinile au început să-mi tremure atât de tare de era sa scap seringa pe jos. Domnul profesor și-a dat seama și a avut delicatetea de a se retrage zâmbindu-mi și m-a lăsat  să-mi termin în liniște extracția…

  1. Spune-ne o întâmplare interesantă, de când activezi ca medic stomatolog.

În rezidentiat fiind, am avut șansa de a lucra foarte mult, de a vedea foarte mulți pacienți și de a mă confrunta cu fel și fel de situatii în urma cărora am căpătat experiență și am înțeles că este foarte important modul în care vorbești cu pacientul și-ți adaptezi limbajul la capacítatea lui de a înțelege anumiți termeni medicali, cum îi explici un plan de tratament, cum îl faci să înțeleagă și să accepte ideea și necesitatea unui anumit tratament și nu în ultimul rând, cum îi dai indicațiile asupra a ceea ce are el de făcut acasă pentru ca tratamentul să meargă în directia cea bună.

Este și cazul unui pacient care venise în clinică și începuse un tratament ortodontic care presupunea ca primă etapă, purtarea unui aparat mobil superior. Deși pacientul primise destul de clar toate indicațiile referitoare la purtarea și întreținerea aparatului (pacientul era adult), în momentul când a venit la control după 10 zile, acesta prezenta o hiperplazie palatinală atat de severă cum rar întâlnești chiar și la purtătorii de proteze totale.

Pacientul a spus destul de relaxat că el nu-și îndepărtase aparatul din gură din momentul în care a fost pus pentru că așa a crezut el că trebuie. Evoluția ulterioară a fost favorabilă în prezența tratamentului corespunzător.

Ceea ce este interesant de retinut în urma acestei experiențe este că, de multe ori, chiar și de la un pacient de vârstă adultă, care consideri că este foarte atent la ce indicații primește, poți avea surprize. Surprinzător, pacienții-copii, sunt de multe ori mult mai receptivi la indicațiile medicului și își iau în serios atribuțiile astfel încat tratamentul ortodontic evoluează foarte bine.

  1. Care este motivul pentru care ai ales să lucrezi în cadrul Clinicilor dentare Dr. Leahu?

Idea de a lucra în Clinicile dentare Dr.Leahu a venit din dorinta de a fi într-o echipă unde să existe toate specialitățile, astfel încât să putem oferi pacienților noștri tratamente interdisciplinare de calitate, fără a fi purtați prin mai multe cabinete.

M-a atras faptul că, deși majoritatea medicilor care lucrează în aceste clinici sunt foarte tineri, împreună formează o echipa bine închegată, pasionată și dedicată, dornică de evoluție și capabilă să transmită pacientului siguranța și încrederea necesare.

  1. Care este motivul pentru care dinții pot fi strâmbi?

Înghesuirea dentară poate avea multe cauze. În general, moștenim forma și dimensiunea arcadelor de la un părinte și a dinților de la celălalt părinte. De cele mai multe ori, apare o neconcordanță între aceste două elemente, în sensul că arcadele sunt prea mici și nu permit alinierea perfectă a dinților a căror dimensiune este prea mare. Așadar, ca o prima cauză a „dinților strâmbi”, putem vorbi de influența factorului genetic în formarea și dezvoltarea aparatului dento-maxilar.

Pe de altă parte, putem avea situația în care dinții au erupt corect, s-au aliniat pe arcadele dentare, dar în urma practicării îndelungate a unor obiceiuri vicioase cum ar fi suptul degetului sau interpunerea unor obiecte în gură între cele două arcade, încep să-și modifice poziția alterând totodată echilibrul dento-maxilar.

Mai există și situația în care dinții își pot modifica poziția în urma unui traumatism în regiunea cavității bucale.

Erupția molarilor de minte reprezintă un alt factor generator al apariției înghesuirilor și modificării poziției dinților în special în regiunea frontală inferioară.

Cel mai important este să reușim să stabilim cauza acestei înghesuiri dentare pentru a pune diagnosticul corect și ulterior să elaborăm planul de tratament optim ce va duce la rezultatul dorit.

  1. Ce pasiuni mai ai în afară de de stomatologie?

Timpul liber rămas îl dedic aproape în exclusivitate rolului de mămică având în vedere că am două fetițe și încă una pe drum. Ele sunt „pasiunile” mele cele mai de preț iar împreună facem o echipă puternică. Nu consider că îmi limitează sau îngrădesc în vreun fel libertatea sau independența, avem împreună activități comune și încerc să le insuflu și lor pasiunea mea pentru călătorii și cunoașterea locurilor noi, pentru diverse activități sportive cum ar fi schiul, înotul și dansurile pe care și eu le-am practicat cu foarte multă placere încă de la patru ani.

Începe-ți cariera la Dr. Leahu – Clinici Dentare Spune-ne câte ceva despre tine şi lasă-ne CV-ul tău aici, iar noi te vom contacta.

 

Dr. Ionut Leahu
Dr. Ionut Leahu
Owner & Medic Dentist, competenţă Implantologie Orală la Dr. Leahu Dental Clinics
Pentru mine, pacientul fericit este partenerul care mă ajută să îmi duc mai departe visul. Împreună, continuăm povestea.
Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134