
Vizualizat de 1.771 utilizator/i
Din cauza unei igiene orale realizate incorect sau a obiceiurilor nesănătoase, cum ar fi fumatul, pe dinți se depune placă bacteriană și tartru dentar. Acestea pot fi îndepărtate de medicul stomatolog, doar în cabinetul de medicină dentară, printr-un detartraj dentar. Fie că vorbim despre cel manual ori cu ultrasunete, detartrajul este o procedură ce împreună cu periajul profesional oferă pacientului un zâmbet curat și o respirație proaspătă.
În timp ce detartrajul dentar îndepărtează foarte bine placa bacteriană și tartrul supra și sub gingival, periajul profesional completează excelent procedura, prin curățarea bacteriilor rămase în urma detartrajului, pe suprafața dinților.
Ce este tartrul dentar
Atunci când igiena orală nu este respectată corespunzător, pe suprafața dinților se acumulează placă bacteriană care, cu timpul, se mineralizează și duce la apariția tartrului dentar. Acesta se depune, de cele mai multe ori, pe partea interioară a dinților frontali de pe arcada inferioară sau pe fața externă a molarilor de pe arcada superioară. Primul simptom al apariției tartrului dentar este reprezentat de inflamarea gingiilor. Această inflamare poate duce și la sângerări gingivale, în timpul periajului dentar. Un alt simptom des întâlnit atunci când apare tartrul dentar este halitoza sau respirația urât mirositoare.
De asemenea, este bine să mai știi faptul că tartrul dentar apare la aproximativ 24 de ore de la ultimul periaj și favorizează dezvoltarea cariilor dentare și, implicit, a altor afecțiuni orale. Tocmai de aceea, este recomandat ca igiena orală să fie realizată în fiecare zi, de preferat imediat după micul dejun și înainte de culcare.
Cât de des este recomandat detartrajul dentar?
Detartrajul dentar este recomandat o dată la 6 luni sau, în unele cazuri, chiar și la 4 luni, dacă ești fumător. Acesta se realizează doar în cabinetul medicului stomatolog, cu ajutorul unei aparaturi moderne și a unor echipamente corespunzătoare. Detartrajul se efectuează prin două moduri: cu ultrasunete sau manual. Indiferent care dintre acestea două îți este recomandat de către medic, ambele proceduri au rol de a curăța foarte bine atât placa bacteriană, cât și tartrul dentar.
De asemenea, medicii stomatologi, din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, realizează procedura detartrajului dentar fie înainte de orice intervenție cu risc de infecție ori înainte de extracții sau implanturi dentare. Totodată, acesta este indicat chiar și înainte de un chiuretaj parodontal.
Detartrajul cu ultrasunete. Cum se face și care sunt avantajele lui
Detartrajul cu ultrasunete se realizează în cabinetul de medicină dentară, cu ajutorul unui aparat special. Principalul avantaj al acestuia este de a îndepărta tartru și placa bacteriană, aflate supragingival (deasupra gingiei). Aparatul folosit imită ultrasunete și produce niște vibrații mecanice cu frecvență foarte înaltă, între 25 000 – 42 000 Hz. Cu ajutorul vibrațiilor puternice se sparg și se imobilizează blocurile de tartru, iar cu ajutorul unui jet de apă, se vor îndepărta foarte bine fragmentele rămase, în urma spargerii. Totodată, jetul de apă ajută atât la evitarea supraîncălzirii dinților, cât și la evitarea afectării pulpei dentare, în urma vibrațiilor.
Detartrajul manual. Cum se face și care sunt avantajele acestuia
Detartrajul manual se realizează tot în cabinetul stomatologului, cu ajutorul unor instrumente dirijate manual, și anume chiuretele universale. Pe lângă acestea se mai folosesc și pile sau răzușe, instrumente speciale pentru tehnica acestei proceduri. Medicul folosește o ansă care este conectată la un aparat special, care cu ajutorul vibrațiilor și a jetului de apă îndepărtează foarte bine placa bacteriană și tartrul dentar. De asemenea, detartrajul manual nu provoacă leziuni dinților și nu afectează smalțul. Pe de altă parte, procedura aceasta nu provoacă durere sau sensibilitate dentară.
Principalul avantaj al detartrajului manual este acela de a îndepărta complet tartrul subgingival. Cu ajutorul instrumentelor folosite în timpul procedurii, medicul stomatolog are un control mult mai bun asupra realizării detartrajului, datorită sensibilității tactile a acestora. Un alt avantaj al detartrajului manual este acela că, în cazul pacienților care suferă de boala parodontală, îndepărtează mult mai eficient tartrul de sub gingie. Totodată, sunt îndepărtate bacteriile depozitate în spațiile greu accesibile, adică între dinți, ajutând astfel la prevenirea cariilor interdentare.
Detartraj cu ultrasunete vs detartraj manual. Ce tip de tratament este mai eficient
Medicii stomatologi din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu ne explică faptul că atât detartrajul cu ultrasunete, cât și detartrajul manual sunt tratamente eficiente și sigure, cu ajutorul cărora stomatologul îndepărtează foarte bine placa bacteriană și tartrul dentar. Totuși, în cazul detartrajului manual, procedura este mult mai amplă, deoarece se elimină complet tartrul subgingival, datorită utilizării instrumentelor speciale. Această procedură este complet nedureroasă. De asemenea, detartrajul manual se poate recomanda și în cazul pacienților cu diferite boli, cum ar fi: bolile de inimă sau purtătorilor de stimulator cardiac. În schimb, detartrajul cu ultrasunete se poate recomanda în cazul pacienților hemofilici.
În ziua de astăzi, majoritatea clinicilor stomatologice recomandă detartrajul cu ultrasunete, deoarece este o procedură modernă, comodă pentru pacient, ce ajută la îndepărtarea atât a plăcii bacteriene, cât și a tartrului dentar. Pe de altă parte, în cazul pacienților cu parodontoză, detartrajul cu ultrasunete trebuie întotdeauna completat cu detartajul manual, pentru a curăța cât mai eficient tartrul atât supra, cât și sub gingival.