Detartraj pentru dinți sănătoși. Totul despre detartraj

 

Tânără la stomatolog, în timp ce medicul îi face detartraj
Detartrajul este necesar pentru o dantură sănătoasă și frumoasă, iar procedura cu ultrasunete este una ușoară și rapidă

De: | Etichete: , , , , , , , | Comentarii: 0 | 22 martie 2019

Vizualizat de 17.139 utilizator/i

Din pricina igienei precare sau a obiceiurilor nesănătoase, așa cum este fumatul, pe dinții noștri se depune tartru. Acesta poate fi îndepărtat de medicul stomatolog printr-un proces numit detartraj. Acest procedeu stomatologic de îndepărtare a tartrului, dar și a plăcii bacteriene este, de obicei, însoțit de o altă tehnică numită periaj profesional, și se realizează în cabinetul dentistului.

În timp ce periajul obișnuit al dinților va fi util doar pentru suprafața dinților, detartrajul merge în profunzime. Dacă dentistul îți va sugera o astfel de procedură, este util să știi ce înseamnă și cum trebuie să te pregătești pentru aceasta.

Detartrajul dentar cu ultrasunete îți oferă beneficii atât în ceea ce privește sănătatea danturii, cât și în ceea ce privește estetica și frumusețea acesteia. Prevenția orală reprezintă unul dintre cei mai importanți pași pe care îi poți face pentru sănătatea zâmbetului tău, iar vizitele regulate la medicul stomatolog, din 6 în 6 luni, care includ și detartrajul dentar, te ajută să previi numeroase afecțiuni orale și să ai un zâmbet frumos pentru cât mai mult timp. Descoperă care sunt beneficiile detartrajului dentar cu ultrasunete și află de ce medicii stomatologi recomandă ca placa bacteriană și tartrul dentar să fie îndepărtate periodic.

Ce este placa bacteriană

Saliva și bacteriile din cavitatea bucală formează un strat subțire ce acoperă dinții. Atunci când mănânci, mici particule de mâncare sau zahăr pătrund în acest strat protector și se acumulează, formând placa bacteriană. Bacteriile din placa bacteriană pot provoca afecțiuni gingivale și carii. Periajul și utilizarea cu regularitate a aței dentare ajută la îndepărtarea unei părți importante a plăcii, însă nu întotdeauna complet.

Dacă ai gingii sănătoase, țesutul fixat foarte bine în jurul dintelui va ține placa bacteriană la distanță. Dacă suferi de o boală gingivală, placa bacteriană poate ajunge în spațiul dintre gingie și dinte, provocând probleme mai serioase.

Ce înseamnă detartraj

În primul rând, este necesar să știi faptul că detartrajul dentar este o manoperă simplă, care se realizează într-un timp scurt, în cabinetul de medicină dentară, și nu provoacă disconfort. În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, poți alege detartrajul dentar cu ultrasunete, care te ajută să te bucuri de numeroase beneficii.

Rolul detartrajului dentar este acela de a îndepărta depunerile de placă bacteriană și tartru dentar de pe suprafața dinților. În mod natural, saliva și bacteriile din cavitatea orală formează o peliculă subțire, care acoperă dinții. De fiecare când mănânci sau bei sucuri, fie ele carbogazoase sau naturale, pelicula de pe suprafața dinților reține particule de mâncare sau zahăr și în acest fel se formează placa bacteriană. În timp, atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată corect, cu ajutorul periajului dentar și a mijloacelor adjuvante de curățare precum ața dentară sau apa de gură, placa bacteriană se transformă în tartru dentar. Acestea două reprezintă principala cauză a apariției afecțiunilor orale precum: cariile dentare și afecțiunile gingivale. Ei bine, tocmai pentru a putea preveni situațiile în care te confrunți cu diferite probleme orale, este necesar să realizezi detartrajul dentar, care are rolul de a îndepărta placa bacteriană și tartrul chiar și din cele mai greu accesibile zone ale danturii tale.

Detartrajul dentar este un tratament nedureros, o curățare mai profundă ce constă în îndepărtarea depozitului subgingival de tartru (substanță calcaroasă de culoare gălbuie sau negricioasă, care se depune pe coroana dinților), prin intermediul aparatului cu ultrasunete. De asemenea, placa bacteriană care provoacă afecțiuni dentare este, de asemenea, eliminată, cu ajutorul detartrajului.

Așa cum am văzut, în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu poți alege detartrajul dentar cu ultrasunete ce îți aduce numeroase beneficii. Acesta reprezintă, de fapt, o tehnică îmbunătățită a detartrajului dentar clasic, acționat manual, deoarece este realizat cu ajutorul unei aparaturi moderne, care permite acționarea sonică sau ultrasonică a instrumentarului utilizat de către medicul stomatolog.

detartraj si periaj profesional realizat de catre medic in dreapta si asistent medical in stanga

Detartrajul si periajul dentar reprezinta manopere stomatologice ușoare, care nu provoacă disconfort.

„Detartrajul este metoda prin care este îndepărtat tartrul dentar. Acesta se efectuează doar în cabinetul stomatologic, odată la 6 luni, și este o metodă neinvazivă și nedureroasă. În unele cazuri, ritmul de depunere a bacteriilor pe suprafața dinților este mai accelerat, astfel pacienților le este recomandat să se prezinte chiar și odată la 3 luni în cabinetul stomatologic”, explică Dr. Andra Culuri, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Detartrajul dentar reprezintă o manoperă foarte importantă pentru sănătatea întregii cavități orale, deoarece atunci când tartrul nu este îndepărtat corect și la timp poate provoca inflamația gingiei, adică gingivita, care netratată la timp poate duce chiar și la pierderea dinților. Cum poate să se întâmple acest lucru? Ei bine, bacteriile se cantonează în profunzimea țesutului de susținere a dinților diminuând volumul osos și provocând apariția mobilității dinților. De asemenea, tartrul poate duce și la retracția gingiilor, la apariția cariilor dentare, a durerilor și a complicațiilor. Detartrajul dentar are rolul de a disloca depunerile de tartru, acesta se efectuează cu blândețe, folosindu-se un jet puternic de apă, care are rolul de a diminua supraîncălzirea dinților. Detartrajul dentar nu afectează sub nicio formă smalțul dentar și este o metodă nedureroasă. În unele cazuri, atunci când pacienții suferă de sensibilitate dentară se poate aplica un gel special la baza dinților, care reduce această sensibilitatea și oferă un tratament confortabil.

Ce beneficii are detartrajul dentar?

Detartrajul dentar reprezintă una dintre cele mai simple tehnici stomatologice și, în același timp, este o metodă excelentă pentru prevenția afecțiunilor orale. Atunci când respecți vizitele regulate la medicul stomatolog, din 6 în 6 luni, și realizezi periodic detartrajul dentar, te bucuri de o dantură sănătoasă și frumoasă pentru cât mai mult timp.

Detartrajul dentar cu ultrasunete îți oferă mai multe beneficii, printre care și un grad ridicat de confort. În comparație cu un detartraj tradițional, este mult mai ușor de tolerat de către pacienți, deoarece mișcările realizate de către medicul stomatolog sunt mult mai bine controlate. De asemenea, procedura realizată cu ultrasunete se realizează într-un timp mult mai scurt decât procedura realizată în mod tradițional.

Deși detartrajul dentar cu ultrasunete nu este o metodă de albire a dinților, acesta îndepărtează depunerile de tartru dentar, care în cele mai multe cazuri au o culoare gălbuie, astfel te poate ajuta să obții dinți foarte curați, lipsiți de colorația tartrului dentar. Astfel, în urma detartrajului dentar poți observa o uniformizare a culorii dinților.

În cabinetul de medicină dentară, detartrajul dentar cu ultrasunete este de cele mai multe ori însoțit de două tehnici de curățare în profunzime a danturii, air-flow și periaj profesional. Air-flow-ul reprezintă o tehnică prin care dantura este curățată cu ajutorul unui jet puternic de apă și bicarbonat de sodiu, iar periajul profesional reprezintă o manoperă foarte asemănătoare periajului dentar realizat cu o periuță de dinți electrică, care are rolul de a netezi suprafețele dinților și de a le oferi o strălucire aparte. Așadar, în urma unei vizite la medicul stomatolog pentru un detartraj dentar, te bucuri nu doar de dinți curați, lipsiți de placă bacteriană și tartru dentar, ci și de o respirație proaspătă și un zâmbet strălucitor și frumos.

periaj dentar profesional

Periaj dentar profesional realizat în cabinetul stomatologic.

Când este recomandată procedura de îndepărtare a plăcii bacteriene?

Tocmai pentru că detartrajul dentar nu reprezintă un tratament stomatologic, ci o metodă de prevenție a afecțiunilor orale, medicii stomatologi recomandă detartrajul dentar regulat, de cel puțin două ori pe an. Deși igiena orală corect realizată acasă te ajută să îți menții dinții sănătoși și curați, există anumite zone în care periajul dentar este mai greu de realizat. De cele mai multe ori, în zonele interdentare se acumulează o cantitate mai mare de placă bacteriană, ceea ce duce la apariția cariilor dentare. Tocmai pentru a evita astfel de situații, este recomandat detartrajul dentar. Acesta elimină complet placa bacteriană și tartrul dentar de pe suprafețele dinților tăi și îți garantează faptul că riscul apariției afecțiunilor orale este unul cât mai mic.

,,Detartrajul este recomandat oricând, chiar și în cazul copiilor, atunci când părinții observă faptul că pe suprafața dinților celor mici apar colorații gălbui sau maronii. Nu există o vârstă strictă la care se indică efectuarea detartrajului, însă, în general, se practică de la vârsta adolescenței. Este indicat ca pacienții să se prezinte în cabinetul stomatologic pentru un control de rutină, iar în cazul în care este nevoie se efectuează igienizarea profesională, care cuprinde și detartrajul dentar”, completează Dr. Andra Culuri, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Este foarte important să reții faptul că detartrajul dentar reprezintă o manoperă ce ajută la prevenția afecțiunilor dentare. Tocmai de aceea, atunci când este realizat la timp, acesta te ajută să ai o dantură sănătoasă și frumoasă, lipsită de afecțiuni dentare.

Cum se face un detartraj

Detartrajul dentar profesional se poate realiza în două moduri: primul este cu instrumente acționate manual, iar cel de-al doilea cu ajutorul unora activate sonic sau ultrasonic și poartă denumirea de detartraj cu ultrasunete. Tartrul de pe dinți si din spațiile interdentare este îndepărtat cu grijă de medicul stomatolog.

Detartajul cu ultrasunete se face în siguranță și este o tehnică foarte ușor de tolerat de pacienți și cu traumatism mult redus, față de un detartraj tradițional. De asemenea, procedura este și mult mai rapidă decât cea clasică. Tratamentul este completat și de un periaj profesional, care netezește suprafețele, îndepărtează reziduurile plăcii bacteriene și ajută la o igienizare completă, fiind de asemenea, comodă și nedureroasă pentru pacient.

Cât durează un detartraj

O ședință de detartraj dentar durează între 15 și 60 de minute, în funcție de stadiul în care se află dantura pacientului, dar și de dimensiunea depunerilor de tartru. În cazul detartrajului cu ultrasunete, procedura durează 30 de minute, fiind mult mai rapidă și mai ușor de realizat decât metodele clasice.

Reguli și restricții după detartraj

Unii pacienți au o sensibilitate dentară mai accentuată. Tocmai de aceea, este indicat ca imediat după detartraj să nu consume alimente dulci sau reci. Sensibilitatea dispare de la sine la câteva zile după detartraj. De evitat sunt și alimentele care pot să rămână între dinți, precum nucile, migdalele sau chipsurile, dar și cele lipicioase care trebuie mestecate mai mult. Totodată, mâncărurile fierbinți sau foarte reci sunt și ele pe lista de alimente interzise după detartraj, deoarece este posibil să provoace durere.

Foarte important după un tratament de detartraj este să ai o igienă riguroasă a danturii, pentru a nu permite o formarea unei noi plăci bacteriene. Periajul regulat și corect și utilizarea aței dentare vor ține departe bacteriile, iar dinții și gingiile vor fi protejate mai mult timp. De asemenea, dacă ai probleme cu gingiile, detartrajul și o igienă bucală corespunzătoare vor ajuta la vindecarea acestora.

Detartraj – avantaje și dezavantaje

Ca orice procedură medicală, detartrajul are o mulțime de avantaje și un singur dezavantaj, dacă poate fi numit astfel. Printre avantaje se numără faptul că acesta ajută la curățarea dinților, previne cu succes apariția cariilor, îmbunătățește considerabil aspectul zâmbetului, înlătură mirosul neplăcut al gurii, reduce riscul apariției parodontozei și poate ajuta la descoperirea unor carii care nu sunt „la vedere”. Singurul inconvenient al detartrajului este că, în unele cazuri, pacienții pot resimți o ușoară sensibilitate la contactul cu lichide/alimente mai reci sau mai calde. Din fericire, acest disconfort dispare în câteva zile.

Detartrajul în timpul sarcinii

Igiena orală este la fel de importantă și pentru femeile însărcinate ca și pentru restul oamenilor. Medicii recomandă ca femeile însărcinate să efectueze un detartraj pe perioada sarcinii. Detartrajul se poate face și cu anestezie locală, dacă pacienta este sensibilă la durere. În plus, anestezia locală nu este interzisă în timpul sarcinii.

Cât de des trebuie realizat detartajul

Pentru a te asigura că te vei bucura de un zâmbet frumos și sănătos pentru cât mai mult timp, este indicat să realizezi detartrajul dentar la fiecare 6 luni. Cu toate acestea, este foarte important să discuți cu medicul tău stomatolog și să respecți sfaturile acestuia. În unele cazuri, detartrajul dentar este recomandat chiar mai des, la 3-4 luni. De exemplu, detartrajul dentar cu ultrasunete realizat mai des aduce beneficii mari pentru persoanele fumătoare. De asemenea, detartrajul dentar poate fi recomandat de către medicul stomatolog mai des în cazul persoanelor care poartă aparat dentar sau a celor care poartă anumite lucrări protetice.

Detartrajul dentar cu ultrasunete este recomandat tuturor celor care își doresc să își păstreze sănătatea și frumusețea zâmbetului pentru cât mai mult timp. Chiar dacă dinții tăi nu au avut nevoie de un tratament stomatologic sau dacă aceștia au fost tratați de carii dentare ori alte afecțiuni dentare, este necesar să respecți vizitele regulate la medicul stomatolog și să realizezi un detartraj dentar, pentru a te asigura că nu vei întâmpina probleme orale.

Această procedură îmbunătățește aspectul dinților, ajută la descoperirea cariilor – care pot fi mascate de gingiile iritate de tartru și placă bacteriană – și reduce riscul apariției gingivitei, a parodontozei, dar și al altor boli ce pot afecta întreg organismul. Frecventa cu care trebuie efectuat detartrajul depinde de mai mulți factori, printre care alimentația, vârsta sau pH-ul. Dacă mergi la controale regulate la medicul stomatolog, acesta îți va recomanda cea mai bună variantă pentru tine, pe baza evoluției tartrului. Astfel, frecvența detartrajului depinde de la persoană la persoană, iar indicațiile medicului sunt foarte importante. Doar vrei să ai un zâmbet îngrijit și seducător.

După detartraj urmează periajul profesional

Periajul profesional este o manoperă de curățare în profunzime a dinților, ce se realizează, în general, după detartrajul dentar. Periajul profesional este efectuat cu ajutorul unor periuțe de dinți circulare și cu ajutorul unor paste de dinți abrazive și bogate în fluor. Procesul este unul complet nedureros, acesta se aseamănă foarte mult cu periajul pe care îl realizezi acasă. Periuța utilizată este una electrică, cu un capăt rotund. În urma periajului profesional vei observa că dinții tăi sunt foarte curați și strălucitori.

Tocmai pentru că periajul profesional se realizează după detartrajul dentar, ca o completare a tehnicii de curățare a danturii, acesta este recomandat de două ori pe an, la fiecare 6 luni. De asemenea, periajul profesional reprezintă o tehnică de prevenție a afecțiunilor orale, și nu un tratament al acestora.

Intervențiile de detartraj dentar și periaj profesional pot fi făcute în aceeași ședință?

În cabinetul stomatologic, cel mai frecvent tratament de prevenție a afecțiunilor orale este igienizarea dentară profesională, aceasta include detartrajul dentar, periajul profesional și air flow-ul. Igienizarea profesională are rolul de a curăța în profunzime și de a îndepărta depunerile de tartru și placă bacteriană prevenind astfel apariția cariilor interdentare. Așadar, nu doar că detartrajul dentar se realizează în aceeași ședință cu periajul profesional, ci pe lângă acestea două se realizează și air flow-ul.

Air flow-ul este o procedură în cadrul căreia se folosește un jet puternic de bicarbonat de sodiu, apă și aer. Acesta ajută la îndepărtarea petelor de pe suprafața dinților, în cazul în care pacienții consumă alimente colorate, cafea sau fumează.

Astfel, pentru te asigura că dantura ta este una sănătoasă și frumoasă, este foarte important să acorzi atenție prevenției orale. Pentru a nu te confrunta cu tartrul dentar este important să efectuezi o igienă corespunzătoare acasă, de cel puțin două ori pe zi, care să cuprindă un periaj corect și o curățare cu ața dentară și apa de gură. Poți folosi și apă de gură cu clorhexidină. Aceasta din urmă are rolul de a îndepărta bacteriile de pe suprafața dinților, însă trebuie folosită nu mai mult de 21 de zile. Este foarte important să o folosești exact așa cum îți recomandă medicul tău stomatolog, cu pauze, pentru a nu apărea colorații pe suprafața dinților. În completare, pentru a preveni apariția afecțiunilor orale, este necesar să te prezinți în cabinetul stomatologic la controalele regulate, de cel puțin 2 ori pe an, odată la 6 luni, pentru a depista din timp afecțiunile dentare și pentru a le trata încă din stadiu incipient. În cadrul vizitelor regulate vei realiza și un detartraj și un periaj profesional, care îți vor oferi un zâmbet sănătos și frumos și o respirație proaspătă.

De ce este importantă igienizarea profesională a danturii

Chiar dacă respecți rutina zilnică de îngrijire a dinților, este important să apelezi la o igienizare dentară profesională, cel puțin de 2 ori pe an. Tartrul acumulat la baza gingiilor nu se poate elimina folosind doar periuța de dinți sau mijloacele adjuvante de curățare, precum ața dentară sau apa de gură. De aceea, un detartraj dentar, un periaj profesional și, totodată, un airflow te ajută să previi atât afecțiunile dentare, cât și depistarea acestora din timp.

Beneficiile pe care o igienizare dentară profesională le oferă:

  • Un beneficiu estetic îl reprezintă eliminarea petelor de pe dinți, fapt ce îți va reda încrederea de a zâmbi;
  • Un alt aspect important îl constituie prevenirea bolii parodontale, care poate conduce ulterior la mobilități dentare, până la pierderea dinților;
  • Dacă apelezi regulat la medicul stomatolog pentru o igienizare dentară, riscul de a dezvolta afecțiuni gingivale scade;
  • Medicul stomatolog poate depista din timp cariile incipiente, plombele sparte sau fracturile dentare și poate recomanda un plan de tratament potrivit nevoilor tale.

Așadar, prin realizarea igienizărilor dentare profesionale regulate se urmărește menținerea sănătății orale, dar și reducerea costurilor stomatologice. Detatrajul dentar fiind o metodă simplă, complet nedureroasă și accesibilă din punct de vedere financiar, totul doar pentru un zâmbet sănătos și atractiv.

Ce alte proceduri dentare recomandă stomatologii

Atunci când ne dorim să obținem o dantură cât mai albă, iar periajul dentar sau alte tehnici stomatologice sunt limitate pentru a ajunge la rezultele dorite, medicii stomatologi ne pot recomanda o albire dentară profesională.

La Clinicile Dentare Dr. Leahu punem la dispoziție tuturor pacienților albirea dentară profesională cu ajutorul lampei Zoom, tehnică non-invazivă care albește rapid și fără efecte secundare dantura. Rezultatele obținute cu lampa Zoom sunt net superioare, se păstrează un timp îndelungat și te poți bucura de un zâmbet impecabil în doar 60 de minute.

Lampa Zoom este un aparat modern, din segmentul esteticii dentare și oferă pacienților un zâmbet cu până la 6 nuanțe mai alb. Aparatul de albire utilizează o lumină led pentru a accelera procesul și pentru a obține rezultatele mult dorite.

În ultimii ani, domeniul stomatologiei a evoluat extrem de mult, iar cu ajutorul noilor tehnologii, pacienții se pot bucura de tratamente moderne, lipsite de durere și cu mult mai eficiente, spre deosebire de cele clasice. Apariția laserului dentar a revoluționat stomatologia și este adesea utilizat astăzi de medicii stomatologi, în tratamentul bolii parodontale, pentru sănătatea și estetica gingiilor, în tratamentul de albire a dinților și terapia durerii.

Într-o singură ședintă, cu ajutorul laserului dentar putem obține o dantură cu până la 6 nuanțe mai alb într-un timp record, spre deosebire de metodele practicate acasă, care pe lângă faptul că sunt ineficiente, pot afecta smalțul dentar.

Indiferent de statusul dentar, medicii stomatologi recomandă tuturor celor care își doresc să își păstreze sănătatea și frumusețea danturii, să respecte controalele periodice în cabinetul de medicină dentară. Un detartraj dentar cu ultrasunete ori o igienizare profesională, realizate periodic, te vor ajuta să previi apariția problemelor la nivelul cavității orale.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134