search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal
  • ro
it

Detartraj pentru dinți sănătoși. Totul despre detartraj

 

Tânără la stomatolog, în timp ce medicul îi face detartraj
Detartrajul este necesar pentru o dantură sănătoasă și frumoasă, iar procedura cu ultrasunete este una ușoară și rapidă

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 22 martie 2019

Vizualizat de 2.343 utilizator/i

Din pricina igienei precare sau a obiceiurilor nesănătoase, așa cum este fumatul, pe dinții noștri se depune tartru. Acesta poate fi îndepărtat de medicul stomatolog printr-un proces numit detartraj.

Ce înseamnă detartraj?

Detartrajul dentar este un tratament nedureros ce constă în îndepărtarea depozitului de tartru (substanță calcaroasă de culoare gălbuie sau negricioasă, care se depune pe coroana dinților) prin intermediul ultrasunetelor.

Cum se face un detartraj?

Detartrajul dentar profesional se poate realiza în două moduri: primul este cu instrumente acționate manual, iar cel de-al doilea cu ajutorul unora activate sonic sau ultrasonic și poartă denumirea de detartraj cu ultrasunete. Tartrul de pe dinți si din spațiile interdentare este îndepărtat de pe dinți cu grijă de medicul stomatolog. La sfârșitul procedurii, medicul va efectua un periaj profesional

Cât durează un detartraj?

O ședință de detartraj dentar durează între 15 și 60 de minute, în funcție de stadiul în care se află dantura pacientului, dar și de dimensiunea depunerilor de tartru. 

Reguli și restricții după detartraj

Unii pacienți au o sensibilitate dentară mai accentuată. Tocmai de aceea, este indicat ca imediat după detartraj să nu consume alimente dulci sau reci. Sensibilitatea dispare de la sine la câteva zile după detartraj. De evitat sunt și alimentele care pot să rămână între dinți precum nucile, migdalele sau chipsurile, dar și cele lipicioase care trebuie mestecate mai mult. Totodată, mâncărurile fierbinți sau foarte reci sunt și ele pe lista de alimente interzise după detartraj, deoarece este posibil să provoace durere.

Detartraj – avantaje și dezavantaje

Ca orice procedură medicală, detartrajul are o mulțime de avantaje și un singur dezavantaj, dacă poate fi numit astfel. Printre avantaje se numără faptul că acesta ajută la curățarea dinților, previne cu succes apariția cariilor, îmbunătățește considerabil aspectul zâmbetului, înlătură mirosul neplăcut al gurii, reduce riscul apariției parodontozei și poate ajuta la descoperirea unor carii care nu sunt „la vedere”. Singurul inconvenient al detartrajului este că, în unele cazuri, pacienții pot resimți o ușoară sensibilitate la contactul cu lichide/alimente mai reci sau mai calde. Din fericire, aceast disconfort dispare în câteva zile.

Detartrajul în timpul sarcinii

Igiena orală este la fel de importantă și pentru femeile însărcinate ca și pentru restul oamenilor. Medicii recomandă ca femeile însărcinate să efectueze un detartraj pe perioada sarcinii. Detartrajul se poate face și cu anestezie locală, dacă pacienta este sensibilă la durere. În plus, anestezia locală nu este interzisă în timpul sarcinii.

Dr. Ionut Leahu
Dr. Ionut Leahu
Owner & Medic Dentist, competenţă Implantologie Orală la Dr. Leahu Dental Clinics
Pentru mine, pacientul fericit este partenerul care mă ajută să îmi duc mai departe visul. Împreună, continuăm povestea.
Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134