Detartraj și periaj profesional. Când sunt recomandate cele două intervenții de curățare a dinților?

 

detartraj si periaj profesional realizat in cabinet stomatologic de medic dentist in dreapta
Un detartraj și un periaj profesional realizate din 6 în 6 luni te pot ajuta să ai mereu o dantură sănătoasă și frumoasă.

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 4 | 11 iunie 2021

Vizualizat de 2.077 utilizator/i

Un detartraj si un periaj profesional la fiecare 6 luni te pot ajuta să îți asiguri sănătatea și frumusețea danturii pe termen lung. Prevenția afecțiunilor orale este foarte importantă atât pentru sănătatea cavității orale, cât și pentru sănătatea întregului organism. Periajul dentar și mijloacele adjuvante de curățare precum ața dentară sau apa de gură sunt metode foarte eficiente de a scăpa de resturile alimentare și bacteriile din cavitatea orală. Însă, acestea nu reușesc să curețe dantura în profunzime, iar în timp se formează tartrul dentar, care se îndepărtează doar cu ajutorul unui detartraj dentar și a unui periaj profesional. Află din articolul următor totul despre cele două tehnici de curățare a danturii.

Ce este detartrajul dentar?

Detartrajul dentar înseamnă îndepărtarea tartrului dentar cu ajutorul unei aparaturi moderne, folosite în cabinetele de medicină dentară. Tartrul dentar este definit ca faza de maturizare a plăcii bacteriene, o peliculă fină ce acoperă suprafața dinților și care, dacă nu este îndepărtată în mod corect, se poate maturiza cu ajutorul mineralelor din salivă. Tartrul dentar are capacitatea de a adera foarte bine pe suprafețele dinților sau a lucrările dentare și a aparatelor ortodontice.

„Detartrajul este metoda prin care este îndepărtat tartrul dentar. Acesta se efectuează doar în cabinetul stomatologic, odată la 6 luni, și este o metodă neinvazivă și nedureroasă. În unele cazuri, ritmul de depunere a bacteriilor pe suprafața dinților este mai accelerat, astfel pacienților le este recomandat să se prezinte chiar și odată la 3 luni în cabinetul stomatologic”, explică Dr. Andra Culuri, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Detartrajul dentar reprezintă o manoperă foarte importantă pentru sănătatea întregii cavități orale, deoarece atunci când tartrul nu este îndepărtat corect și la timp poate provoca inflamația gingiei, adică gingivita, care netratată la timp poate duce chiar și la pierderea dinților. Cum poate să se întâmple acest lucru? Ei bine, bacteriile se cantonează în profunzimea țesutului de susținere a dinților diminuând volumul osos și provocând apariția mobilității dinților. De asemenea, tartrul poate duce și la retracția gingiilor, la apariția cariilor dentare, a durerilor și a complicațiilor. Detartrajul dentar are rolul de a disloca depunerile de tartru, acesta se efectuează cu blândețe, folosindu-se un jet puternic de apă, care are rolul de a diminua supraîncălzirea dinților. Detartrajul dentar nu afectează sub nicio formă smalțul dentar și este o metodă nedureroasă. În unele cazuri, atunci când pacienții suferă de sensibilitate dentară se poate aplica un gel special la baza dinților, care reduce această sensibilitatea și oferă un tratament confortabil.

detartraj si periaj profesional realizat de catre medic in dreapta si asistent medical in stanga

Detartrajul si periajul dentar reprezinta manopere stomatologice ușoare, care nu provoacă disconfort.

Când este recomandat detartrajul dentar?

Medicii stomatologi recomandă realizarea detartrajului dentar de două ori pe an, la fiecare 6 luni.

,,Detartrajul este recomandat oricând, chiar și în cazul copiilor, atunci când părinții observă faptul că pe suprafața dinților celor mici apar colorații gălbui sau maronii. Nu există o vârstă strictă la care se indică efectuarea detartrajului, însă, în general, se practică de la vârsta adolescenței. Este indicat ca pacienții să se prezinte în cabinetul stomatologic pentru un control de rutină, iar în cazul în care este nevoie se efectuează igienizarea profesională, care cuprinde și detartrajul dentar”, completează Dr. Andra Culuri, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Este foarte important să reții faptul că detartrajul dentar reprezintă o manoperă ce ajută la prevenția afecțiunilor dentare. Tocmai de aceea, atunci când este realizat la timp, acesta te ajută să ai o dantură sănătoasă și frumoasă, lipsită de afecțiuni dentare.

Ce este periajul profesional?

Periajul profesional este o manoperă de curățare în profunzime a dinților, ce se realizează, în general, după detartrajul dentar. Periajul profesional este efectuat cu ajutorul unor periuțe de dinți circulare și cu ajutorul unor paste de dinți abrazive și bogate în fluor. Procesul este unul complet nedureros, acesta se aseamănă foarte mult cu periajul pe care îl realizezi acasă. Periuța utilizată este una electrică, cu un capăt rotund. În urma periajului profesional vei observa că dinții tăi sunt foarte curați și strălucitori.

Când este recomandat periajul profesional?

Tocmai pentru că periajul profesional se realizează după detartrajul dentar, ca o completare a tehnicii de curățare a danturii, acesta este recomandat de două ori pe an, la fiecare 6 luni. De asemenea, periajul profesional reprezintă o tehnică de prevenție a afecțiunilor orale, și nu un tratament al acestora.

Intervențiile de detartraj dentar și periaj profesional pot fi făcute în aceeași ședință?

În cabinetul stomatologic, cel mai frecvent tratament de prevenție a afecțiunilor orale este igienizarea dentară profesională, aceasta include detartrajul dentar, periajul profesional și air flow-ul. Igienizarea profesională are rolul de a curăța în profunzime și de a îndepărta depunerile de tartru și placă bacteriană prevenind astfel apariția cariilor interdentare. Așadar, nu doar că detartrajul dentar se realizează în aceeași ședință cu periajul profesional, ci pe lângă acestea două se realizează și air flow-ul.

Air flow-ul este o procedură în cadrul căreia se folosește un jet puternic de bicarbonat de sodiu, apă și aer. Acesta ajută la îndepărtarea petelor de pe suprafața dinților, în cazul în care pacienții consumă alimente colorate, cafea sau fumează.

Astfel, pentru te asigura că dantura ta este una sănătoasă și frumoasă, este foarte important să acorzi atenție prevenției orale. Pentru a nu te confrunta cu tartrul dentar este important să efectuezi o igienă corespunzătoare acasă, de cel puțin două ori pe zi, care să cuprindă un periaj corect și o curățare cu ața dentară și apa de gură. Poți folosi și apă de gură cu clorhexidină. Aceasta din urmă are rolul de a îndepărta bacteriile de pe suprafața dinților, însă trebuie folosită nu mai mult de 21 de zile. Este foarte important să o folosești exact așa cum îți recomandă medicul tău stomatolog, cu pauze, pentru a nu apărea colorații pe suprafața dinților. În completare, pentru a preveni apariția afecțiunilor orale, este necesar să te prezinți în cabinetul stomatologic la controalele regulate, de cel puțin 2 ori pe an, odată la 6 luni, pentru a depista din timp afecțiunile dentare și pentru a le trata încă din stadiu incipient. În cadrul vizitelor regulate vei realiza și un detartraj și un periaj profesional, care îți vor oferi un zâmbet sănătos și frumos și o respirație proaspătă.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

4 thoughts on “Detartraj și periaj profesional. Când sunt recomandate cele două intervenții de curățare a dinților?

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! În general, periajul profesional vine în completarea detartrajului dentar și are rolul de a curăța în profunzime și de a reda strălucirea dinților. Periajul profesional se poate realiza și fără a face în prealabil un detartraj dentar, dar acest lucru trebuie efectuat doar la recomandarea medicului stomatolog. Pentru a stabili o programare, ne puteți contacta la 021 9777.

      Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777