Detartrajul dentar: cât durează și ce nu ai voie să faci după o ședință de tratament

 

medic stomatolog in stanga, pacient pe scaun, asistent medical in dreapta
Un detartraj dentar are ca scop curățarea în profunzime a danturii.

De: | Etichete: , , , , , , , | Comentarii: 0 | 16 septembrie 2021

Vizualizat de 15.894 utilizator/i

Te-ai întrebat vreodată ce nu ai voie să faci după detartraj? Acesta reprezintă o tehnică foarte des utilizată în cabinetele de medicină dentară, care are rolul de a curăță în profunzime dantura și de a preveni afecțiunile orale. Tocmai de aceea, lista de activități interzise după realizarea unui detartraj dentar nu este atât de lungă cum ai putea crede. Află din articolul următor de ce detartrajul dentar este recomandat periodic, dar și cum trebuie să ai grijă de dantură după vizita la clinica stomatologică.

Când este recomandat detartrajul dentar?

Înainte de a te gândi la ce nu ai voie să faci după detartraj, este necesar să știi de ce această manoperă stomatologică este recomandată de către medicii stomatologi de cel puțin două ori pe an, la fiecare 6 luni.

În primul rând, este necesar să înțelegi care este rolul detartrajului dentar și ce presupune o ședință de igienizare a danturii. Așa cum am văzut, detartrajul dentar are rolul de a curăță în profunzime dantura, deoarece acumulările de placă bacteriană și depunerile de tartru dentar pot duce la apariția afecțiunilor dentare. Atât placa bacteriană, cât și tartrul dentar sunt inevitabile. Consumul de alimente sau băuturi care conțin zahăr duce la acumularea unor microorganisme în zonele foarte greu accesibile periajului dentar. Așadar, acestea se transformă în placă bacteriană, care dacă nu este îndepărtată regulat, se transformă în tartru dentar.

Contrar miturilor despre detartrajul dentar, care susțin ideea că smalțul dentar poate avea de suferit în urma manoperei de curățare a danturii, acesta reprezintă o metodă foarte sigură pentru prevenția afecțiunilor dentare. Tocmai de aceea, medicii stomatologi recomandă detartrajul dentar la fiecare vizită periodică în cabinetul de medicină dentară, adică de cel puțin două ori pe an. În unele cazuri, detartrajul dentar se recomandă mai des. De exemplu, în cazul pacienților fumători.

Cât timp durează o sesiune de detartraj dentar cu ultrasunete?

Detartrajul dentar cu ultrasunete are același scop precum detartrajul dentar clasic, și anume: curățarea în profunzime a danturii. Detartrajul dentar clasic se realizează cu ajutorul unor instrumente acționate manual, iar detartrajul cu ultrasunete se realizează cu ajutorul unei aparaturi moderne, care utilizează vibrații mecanice cu o frecvență foarte înaltă. Acestea îndepărtează depozitele de tartru dentar de pe suprafețele dinților și de sub nivelul gingiei și, în același timp, stimulează circulația locală a sângelui. Mai mult decât atât, vibrațiile mecanice sunt însoțite și de un jet de apă, care are rolul de a îndepărta complet resturile rămase în urma spargerii depozitelor, în scopul calmării gingiilor.

La fel cum se întâmplă în cazul oricărui tratament stomatologic modern, realizat cu ajutorul unei aparaturi noi, detartrajul dentar cu ultrasunete îți oferă o gamă completă de beneficii. Printre acestea se numără și reducerea timpului pe care este necesar să îl petreci pe scaunul stomatologic. Astfel, un detartraj dentar poate dura aproximativ 30 de minute. Desigur, durata detartrajului dentar diferă pentru fiecare pacient în parte, în funcție de nevoile sale și de stadiul în care se află dantura sa. De exemplu, pentru un pacient care respectă vizitele periodice la medicul stomatolog, din 6 în 6 luni, și acordă o atenție sporită igienei orale realizate acasă, detartrajul dentar poate dura mai puțin, având în vedere faptul că depunerile de placă bacteriană și tartru dentar au un volum mai mic.

În cele mai multe cazuri, detartrajul dentar face parte dintr-o igienizare dentară profesională a danturii care presupune încă două manopere, și anume: air-flow-ul și periajul profesional. Astfel, o ședință completă de curățare a danturii, care cuprinde toate cele 3 manopere, poate dura între 30 – 60 de minute.

Ce nu ai voie să faci după detartraj?

După ce am înțeles care este rolul detrajului dentar și cât de des este necesar să îl realizăm, este timpul să răspundem și la întrebarea: „Ce nu ai voie să faci după detartraj?” Ei bine, după realizarea detartrajului dentar există posibilitatea să te confrunți cu o ușoară sensibilitate dentară. Aceasta este complet normală, deoarece dinții se obișnuiesc să nu mai fie acoperiți de depunerile de tartru și să ia contact direct cu alimentele și lichidele pe care le consumi. Așadar, este recomandat ca pentru câteva zile după realizarea detartrajului dentar să nu consumi alimente sau lichide foarte reci sau foarte calde, tocmai pentru a-ți proteja dinții de șocul termic.

Deși detartrajul dentar este o manoperă care ajută la prevenția afecțiunilor și nu un tratament stomatologic în sine, după realizarea acestuia este recomandat să eviți alimentele care pot să intre sub nivelul gingiei sau care pot rămâne în spațiile dintre dinți și pot răni gingia: semințe, migdale etc. De asemenea, este recomandat să eviți pentru câteva zile alimentele și lichidele foarte acide, de exemplu, citricele sau sucul de citrice.

Cât timp nu ai voie să mănânci după detartraj?

Tocmai pentru că detartrajul dentar este o tehnică ușoară și minim-invazivă, imediat după realizarea sa îți poți relua activitatea zilnică normală. Atunci când ieși din cabinetul de medicină dentară poți să bei sau să mănânci, însă, așa cum am menționat mai sus, este recomandat să eviți lichidele foarte reci sau foarte calde și alimentele ce pot răni gingia. Dacă acorzi atenție acestui aspect, sensibilitatea dentară nu îți va face probleme, iar după 2-3 zile te vei bucura nu doar de o dantură curată, ci și de un aspect foarte îngrijit al acesteia și de o senzație de prospețime. După ce realizezi un detartraj dentar este recomandat să înlocuiești periuța de dinți cu una nouă.

Alte restricții dupa detartraj

Ei bine, după realizarea detartrajului dentar există posibilitatea să te confrunți cu o ușoară sensibilitate dentară. Aceasta este complet normală, deoarece dinții se obișnuiesc să nu mai fie acoperiți de depunerile de tartru și să ia contact direct cu alimentele și lichidele pe care le consumi. Așadar, este recomandat ca pentru câteva zile după realizarea detartrajului dentar să nu consumi alimente sau lichide foarte reci sau foarte calde, tocmai pentru a-ți proteja dinții de șocul termic.

Deși detartrajul dentar este o manoperă care ajută la prevenția afecțiunilor și nu un tratament stomatologic în sine, după realizarea acestuia este recomandat să eviți alimentele care pot să intre sub nivelul gingiei sau care pot rămâne în spațiile dintre dinți și pot răni gingia: semințe, migdale etc. De asemenea, este recomandat să eviți pentru câteva zile alimentele și lichidele foarte acide, de exemplu, citricele sau sucul de citrice.

După cât timp poți face o nouă ședință de tratament?

Detartrajul dentar este recomandat periodic, tocmai pentru că previne apariția afecțiunilor orale, precum: cariile dentare, gingivita, boala parodontală etc. Detartrajul dentar este recomandat la fiecare 6 luni, însă la recomandarea medicului tău stomatolog, poate fi necesar să realizezi această manoperă chiar și mai des, în funcție de nevoile tale.

În final, după ce ai găsit răspunsul pentru întrebarea „Ce nu ai voie să faci după detartraj?”, este timpul să te gândești la beneficiile pe care această manoperă ți le oferă pe termen lung. Alege să realizezi detartrajul dentar periodic și păstrează-ți sănătatea și frumusețea danturii pentru cât mai mult timp.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134