0374 475 555 Locatiile noastre stegulet it stegulet en stegulet ro

Diana Deaconu, medic pedodont: “Vizitele la dentist trebuie să pară o joacă pentru cei mici”

 

De: | Etichete: , , , , , , , | Comentarii: 0 | mai 3rd, 2016

Vizualizat de 1.083 utilizator/i

Doamnă doctor Deaconu, de ce ați ales pedodonția?

Am ales pedodonția deoarece am vrut să transform vizitele la dentist într-un lucru plăcut pentru copii. Un prim factor a fost faptul că în copilărie nu am avut parte de experiențe plăcute la dentist. Plecând de aici am vrut ca micuții pacienți să capete încredere și să nu mai privească mersul la dentist ca pe un lucru negativ.

E mai greu să-i aveți ca pacienți pe cei mici?

Nu pot spune că este mai greu să-i ai ca pacienți pe cei mici, dar totuși cu aceștia este nevoie de o altfel de comunicare față de pacienții adulți.

La ce vă referiți?
De multe ori este nevoie să mă transpun în lumea lor, să le vorbesc pe înțelesul lor, astfel încât ei să înțeleagă ce li se întâmplă, dar acțiunile să fie asemănate cu ceva plăcut pentru ei. Cel mai dificil este atunci când micuții vin speriați la cabinet din cauza unei experiențe neplăcute din trecut.

Se tem copiii mai mult de medicul stomatolog decât adulții?
De cele mai multe ori nu. Aici este vorba în special despre copii care nu au mai fost în trecut la stomatolog. Astfel, ei își încep relația cu medicul dentist într-un mod plăcut, ca o relație de prietenie, iar în timp nu vor veni niciodată cu frică la dentist. Bineînțeles că există și pacienți mai fricoși, dar cu ajutorul comunicării, acest lucru se poate schimba.

Cum reusiti să îi convingeti să deschidă gura pe scaun? Care sunt metodele pe care le folosiți?
Pentru a avea un început cât mai bun în relația cu cei mici, la vizitele de acomodare, încerc ca totul să pară o joacă, o poveste. Astfel, pentru a lua parte la această joacă, ei cooperează pentru a descoperi lucrurile noi. Primele vizite de obicei constau în numărarea și verificarea dințișorilor, un lucru foarte ușor pentru ei.
Care este cea mai amuzantă povestioară cu un copil pe scaunul medicului stomatolog pe care ați întâlnit-o în cariera dumneavoastră?
Îmi amintesc cu drag de un pacient care nu a simțit nimic  când i-am extras dințișorul. Micuțul a început să plângă după ce i l-am dat să îl pună sub pernă, pentru Zâna Măseluță.

Ați întâlnit copii care n-au deschis sub nicio forma gură? Ce s-a întâmplat apoi?

Da, au fost pacienți mici pe care nu am putut să îi conving să deschidă gura. Există metode de tratament și pentru acești pacienți, una dintre ele fiind inhalosedarea. Ca o ultimă metodă de tratament în cazul în care inhalosedarea nu funcționează, este anestezia generală. Aceste metode de tratament se aleg în funcție de gradul de cooperare/ necooperare al pacientului, cât și de dificultatea tratamentului.

Cât de des ar trebui să vina cei mici la dentist?

Controlul periodic pentru copii se face o dată la 6 luni. Acest interval poate varia în funcție de indicele de carie al pacientului. Dacă un pacient este predispus la apariția cariilor, controlul periodic se recomandă la un interval de 3-4 luni.

Care sunt primele trei lucruri pe care ar trebui să le știe orice părinte când vine vorba de dinții copilului lui?

În primul rând, dinții de lapte trebuie îngrijiți și tratați la fel ca dinții definitivi deoarece afecțiunile dinților de lapte pot afecta și dinții definitivi. Apoi, pe lângă periuța și pasta de dinți, pentru o igienă corectă și completă trebuie folosite și ața dentară, iar începând cu vârsta de 7 ani, apa de gură. Nu în ultimul rând, trebuie să fie făcută o vizită la medicul dentist o dată la 6 luni, începând cu vârsta de 2 ani.

Pentru mai multe detalii va invitam pe pagina de servicii!.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la newsletter pentru a fi la curent cu noutățile!close-link
Abonează-te și primești
automat e-book-ul!Cum faci ca prichindelul tău
să aibă dinți sănătoși?

Sfaturi Practice

Abonează-te la newsletter și primești
GRATUIT e-book-ul nostru!
close-link
GDPR
×
Info! Sunt de acord sa apar in statisticile website-ului, ca vizitator.