Diastema dentară. Ce este, care sunt cauzele și tratamentul pentru strungăreață ?

 

Dr. Ionut Leahu in dreapta pe scaun explicand pacientei din dreapta ce este diastema dentara
Diastema dentară poate fi corectată cu ajutorul medicul stomatolog

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 2 | 15 mai 2021

Vizualizat de 615 utilizator/i

Diastema dentară sau strungăreața, așa cum este cel mai adesea denumită, este un subiect despre care cu toții am auzit. Pentru unele persoane strungăreața poate să reprezinte un detaliu care aduce un plus esteticii zâmbetului și oferă un aspect diferit, poate chiar atrăgător. În schimb, pentru alte persoane, diastema dentară poate reprezenta o adevărată problemă, care duce la pierderea încrederii în propriul zâmbet și a respectului de sine. Ei bine, tocmai pentru a veni în ajutorul celor care își doresc un zâmbet perfect, medicii stomatologi oferă mai multe servicii, care ajută la corectarea diastemei dentare și la obținerea aspectului estetic mult dorit.

Află totul despre diastema dentară, de la cauzele apariției și până la modurile în care poate fi corectată.

Ce este diastema dentară?

Așa cum poate ai observat de-a lungul timpului, diastema dentară sau strungăreața este, de fapt, acel spațiu dintre dinții frontali. Deși de cele mai multe ori aceasta apare la arcada superioară, între incisivii centrali, există posibilitatea să apară și la dinții de la arcada inferioară. În termeni medicali, strungăreața este o anomalie de poziție și erupție, care nu afectează funcționalitatea danturii, ci estetica acesteia și, în unele cazuri, și fonația, în special pronunțarea literelor „s” și „t”.

Tocmai de aceea, diastema dentară este considerată o afecțiune ușoară, care nu provoacă efecte asupra sănătății orale și nu necesită neapărat un tratament stomatologic, dar care poate provoca situații neplăcute din punct de vedere social.

Strungăreața poate apărea atât în cazul copiilor, cât și în cazul adulților. Uneori, distanța dintre dinți este foarte mică, tocmai de aceea nu este foarte vizibilă și nu duce nici la îngrijorări cu privire la estetica zâmbetului.

Câte tipuri de strungăreață există?

Așa cum am văzut, diastema dentară poată să apară atât între dinții incisivi centrali superiori, cât și între dinții incisivi centrali inferiori. În funcție de cauzele apariției, strungăreața poate fi primară sau secundară.

Diastema dentară primară

Apare atunci când frenul buzei superioare este dezvoltat foarte mult sau atunci când se află foarte aproape de dinții incisivi. Frenul este un țesut moale, care se află în zona de sub buză și are rolul de restricționa mișcările acesteia.

Diastema dentară secundară

Aceasta este întâlnită de cele mai multe ori în cazul adulților tocmai pentru că apare din cauza diverselor afecțiuni ale cavității orale, precum: boala parodontală sau anodonția, adică anomalia dentară caracterizată de lipsa unuia sau mai multor dinți de pe suprafața arcadei dentare.

Cauzele apariției diastemei dentare

Cauza apariției diastemei primare este frenul aflat sub buza superioară care, în funcție de cum este dezvoltat, afectează spațiul în care dinții erup și se dezvoltă în cavitatea orală.

medici in stanga si in dreapta pacientului pe scaunul stomatologic

Diastema dentară primară la copii poate fi foarte ușor corectată de către medicii stomatologi

Atunci când ne referim la diastema secundară, cauzele pot fi multiple. De exemplu, boala parodontală sau parodontoza, așa cum este cunoscută de către cele mai multe persoane, poate provoca distanțarea dinților. Atunci când nu este tratată la timp, boala parodontală poate duce chiar și la pierderea definitivă a dinților. Afectând țesutul în care dinții sunt ancorați, parodontoza provoacă inițial sângerări ale gingiilor și o ușoară sensibilitate. Ulterior, odată cu evoluția acesteia, gingiile încep să se fie din ce în ce mai slăbite astfel încât își pierd fermitatea, iar dinții încep să se deplaseze. Astfel, apare diastema dentară.

Diastema dentară secundară se poate forma și în urma anodonției sau în urma pierderii unui dinte ce nu este înlocuit la timp. Dinții naturali au tendința de a acoperi spațiile libere de pe arcadă, astfel aceștia se înclină în timp și formează diastema dentară.

Factori de risc

De cele mai multe ori, diastema dentară nu provoacă consecințe funcționale și nu pune în pericol sănătatea danturii. Principalul factor de risc al diastemei dentare este reprezentat de afectarea esteticii sau chiar a dicției. De asemenea, atunci când ne referim la diastema secundară, apărută în urma unor afecțiuni orale, este foarte important să știi că strungăreața în sine nu reprezintă un risc pentru sănătatea danturii, dar poate reprezenta un semn ușor de recunoscut al acestor afecțiuni dentare, care pot duce la consecințe grave (pierderea definitivă a dinților naturali sau pierderea volumului osos, atunci când ne referim la pierderea unui dinte și amânarea înlocuirii acestuia cu un implant dentar). Astfel, dacă observi că dinții incisivi încep să își schimbe poziția pe care o aveau până atunci, este foarte important să ceri sfatul unui medic stomatolog pentru a putea primi un plan de tratament personalizat.

Tratamentul diastemei

În funcție de cauza care a dus la formarea diastemei dentare, tratamentul acesteia poate fi unul diferit. Astfel, dacă te deranjează din punct de vedere estetic și îți dorești dinți perfect aliniați, poți alege din următoarele opțiuni de tratament.

Frenectomie

Dacă diastema este cauzată de dimensiunea prea mare a frenului aflat sub buză, primul pas pentru corectarea acesteia este procedura chirurgicală numită frenectomie. Astfel, medicul îndepărtează sau repoziționează frenul buzei superioare. În cazul în care frenectomia este realizată la copii, este posibil ca diastema dentară să dispară de la sine și să nu necesită alte tratamente pentru corectarea poziției.

Tratament ortodontic

Aparatul dentar reprezintă una dintre cele mai potrivite soluții pentru obținerea unui zâmbet perfect. Fie că alegi un aparat dentar clasic, cu brackeți metalici, sau un aparat dentar modern, chiar invizibil, acesta poate ajuta dinții incisivi să ajungă în poziția corectă, distema dentară dispărând în acest fel. Nu uita, pentru a începe un tratament cu aparat dentar, ai nevoie de îndrumarea unui medic ortodont, care să îți recomande planul de tratament potrivit pentru tine.

Protetică dentară

Tehnologia utilizată în stomatologie în ziua de astăzi te poate ajuta să obții zâmbetul mult dorit într-un timp foarte scurt. Coroanele și fațetele dentare pot fi utilizate pentru a acoperi spațiul liber dintre dinții incisivi. Cele realizate digital, cu ajutorul aparaturii CEREC CAD/CAM, pot fi realizate în doar o oră. Astfel, într-o singură vizită la cabinetul medicului stomatolog poți să obții un zâmbet perfect, să uiți de grijile provocate de diastema dentară și să te bucuri de dinți frumoși și perfect aliniați.

fatete si coarene dentare

Fațete și coroane dentare înainte de aplicare

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

2 thoughts on “Diastema dentară. Ce este, care sunt cauzele și tratamentul pentru strungăreață ?

 1. Dan Ioana

  Buna ziua! Am si eu nevoie de un sfat.Am o strungareata destul de mare pe arcada superioara frontal.Unul dintre dinti s a distantat oblic ,face distanta si mai mare si inestetica.Am 58 ani,ce as putea sa fac,fara a pili dintii care sunt sanatosi Am o solutie? Multumesc!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Există soluție și pentru strungăreață, mai exact purtarea unui aparat dentar. Însă, este necesar să veniți la un consult stomatologic, unde să vă vadă un medic specialist și să vă transmită tratamentul potrivit. Pentru o programare ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34 sau prin whatsapp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKP. O zi frumoasă!

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134