Dinți de lapte cariați? Cum se tratează și cum previi

 

pacient pe scaunul stomatologic si medic in stanga dupa un tratament pentru dinti de lapte cariati
Un tratament stomatologic pentru dinți de lapte cariați se realizează în cabinetul stomatologic, de către medicul pedodont.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 2 | 21 septembrie 2020

Vizualizat de 4.445 utilizator/i

Dinții de lapte cariați și dinții permanenți cariați reprezintă două probleme stomatologice diferite deoarece  dinții de lapte și cei permanenți sunt două entități total diferite. De aceea, este necesar să îi tratăm pe fiecare în parte cu foarte mare seriozitate. Secretul pentru dinți permanenți sănătoși sunt dinții de lapte fără probleme, întrucât acestea se transmit dinților definitivi ce urmează să erupă. Află de ce cariile pe dinții de lapte sunt un pericol pentru sănătatea orală și zâmbetul copilului tău, dar mai ales ce trebuie să faci dacă cel mic are deja o carie dentară.

 De ce se cariază dinții de lapte?

Caria dentară este cea mai întâlnită afecțiune stomatologică. Aceasta poate să apară încă din primii ani de viață, chiar de la apariția primului dinte de lapte. Caria de biberon apare încă de la vârste fragede la copii, poate să apară de la alăptatul în timpul nopții, ori de la lichidele îndulcite, precum ceaiul ori compotul. Apar mai întâi sub forma unor demineralizări la nivelul smalțului dinților, niște pete de culoare alb – gălbui, cretoase, care se pot transforma într-un timp foarte scurt în carie dentară, superficială inițial, dar care poate avansa foarte repede în carie profundă și alte probleme dentare. Dacă aceasta evoluează foarte rapid și ajunge să afecteze și nervul dintelui, pentru că și dinții de lapte au nerv, caria poate afecta și dinții definitivi.

Semne si simptome

Cei mai mulți părinți nu știu că o carie pe un dinte de lapte evoluează foarte repede și acest lucru se întâmplă din cauza faptului că smalțul dinților de lapte este foarte subțire, în comparație cu cel al dinților definitivi. În momentul în care caria a ajuns la camera unde se află nervul, acesta se infectează și se exteriorizează printr-un abces dentar. În toată această perioadă copilul poate avea dureri. Cea mai gravă formă este distrugerea dintelui până la nivelul rădăcinii. Copilul poate să prezinte durere sau o sensibilitate la dulce, rece, în timpul masticației sau, în cazurile grave, durere pe tot parcursul nopții. Trecerea cariei de la un dinte la dinții vecini este un motiv serios pentru care este necesară tratarea dinților de lapte cât mai repede cu putință.

De ce este important să eviți afectarea dinților de lapte?

În momentul în care apar carii sau infecții pe dinții de lapte, recomandarea medicilor este aceea să fie tratate cât de repede se poate, pentru că astfel este prevenită infectarea în prealabil a mugurilor dinților permanenți. „Când avem de-a face cu o infecție la dințișorul de lapte, aceasta, netratată, se poate extinde și la dintele permanent. Investigațiile presupun o vizită la medicul specialist pedodont, tratarea afecțiunilor existente și prevenirea celor inexistente. Vizita la stomatolog are ca scop atât educarea copilului, cum să se spele corect pe dinți pentru a preveni cariile, dar și educarea părinților, în sensul în care este necesar ca acesta să supravegheze copilul, să aibă grijă ca cel mic să se perieze pe dinți de două ori pe zi”, explică Dr. Mihalea Pârlog, medic stomatologie generală și pedodonție.

Caria dentară reprezintă o problemă de sănătate, deoarece copilul nu se mai alimentează corespunzător, nu mai zâmbește, scade încrederea în el. Cariile netratate pot duce până la alinierea incorectă a dinților definitivi pe arcada dentară, prin pierderea spațiului, necesitând apoi un tratament ortodontic ce implică un aparat dentar pentru copii. „În cele mai multe cazuri, pierderea timpurie a dinților de lapte este cauzată de caria dentară. Aceasta trebuie tratată la timp pentru a preveni apariția unor complicații infecțioase care pot afecta mugurele dintelui definitiv. Una dintre cele mai comune, dar și agresive forme de carie este caria de biberon. Acest tip de carie poate distruge în proporție de 90% dinții, deoarece trece foarte repede de la stadiu de pată albă pe suprafața dintelui, la stadiul în care dintele copilului devine doar un rest radicular, la nivelul zonei în care caria a acționat”, explică Dr. Asma Battah, medic stomatolog cu competență în pedodonție

Care este tratamentul cariilor la dinții de lapte?

Cariile pe dinții de lapte sunt considerate probleme urgente, deoarece acestea evoluează foarte repede. Dacă la început apare ca o depigmentare, o pată albă cretoasă, în câteva luni caria poate ajunge până la nivelul pulpei dentare, adică până la nivelul nervului. Odată ajunsă la nivelul nervului cauzează durere și complicații. Așadar, este foarte important ca îndată ce ai observat o pată, o carie la dinții copilului, să mergi cu el la medicul dentist.

Radiografia dentară ajută foarte mult medicul în punerea unui diagnostic corect și în rezolvarea tratamentul personalizat pentru fiecare copil si pentru fiecare afecțiune în parte. „În momentul în care copilul se prezintă cu o anumită durere, avem nevoie de această radiografie pentru a observa cât de mult se extinde procesul carios, pentru că de multe ori ce se vede cu ochiul liber în gurița pacientului este doar o mică carie, care din nefericire poate fi foarte adâncă, lucru care se observă pe radiografie. Ceea ce se vede cu ochiul liber la un simplu consult ne indică doar jumătate din afecțiunea și din tratamentul recomandat”, explică Dr. Mihalea Pârlog, medic stomatologie generală și pedodonție.

Tratamentul constă într-o consultație încă de la primul dinte de lapte, urmând ca apoi, din 6 în 6 luni, medicul să urmărească evoluția danturii copilului și să intervină când problemele sunt încă mici. Din fericire, se pot trata și cazurile mai grave, când procesele carioase sunt profunde, însă prevenția rămâne cel mai simplu și mai bun tratament. În cazurile incipiente ale cariei, când un dinte sau mai mulți prezintă demineralizări, tratamentul constă în fluorizări, fie în cabinet, fie acasă, prin aplicare locală a unor creme speciale pe care le recomandă medicul. Dacă cazurile sunt mai severe, atunci se intervine asupra cariei pentru a o curăța și a plomba ulterior dintele.

Ce trebuie să includă rutina de îngrijire a dinților copilului?

Vizite periodice la medicul dentist pe parcursul dinților de lapte, de la primul dințișor care erupe în jurul vârstei de 6 luni până la 6 – 12 ani, sunt extrem de importante. Acestea ajută la prevenirea apariției cariei dentare și la menținerea dinții de lapte sănătoși, până ce aceștia vor fi înlocuiți de dinții definitivi. Pe lângă controalele regulate la medicul dentist, rutina de îngrijire a dinților copilului presupune periajul de 2 ori pe zi, dimineața și seara, folosirea aței dentare, se poate opta pentru ața dentară pentru copii, și a apei de gură. Alimentația este de asemenea foarte importantă în această perioadă a dentiției temporare. Ar fi ideală limitarea dulciurilor și băuturilor îndulcite pe cât posibil, iar după consumarea acestora se recomandă clătirea cavității orale cu apă.

În ziua de astăzi, dacă alegi clinica potrivită și un medic specialist pedodont cu experiență,  vizita la medicul dentist se poate transforma în motiv de bucurie pentru cel mic. Pacienții Academiei Spațiale Dr. Leahu vin la dentist ca la un cu prieten drag pentru a se distra și a primi recompense ori de câte ori au tratat la timp o carie, au făcut sigilări ori au dat dovadă de curaj la extracția dințișorilor de lapte. „Ideea pe care o avem în minte în interacțiunea cu fiecare pacient este că ne dorim ca din copilul de astăzi să devină adultul responsabil de mâine. Prioritizăm educația pentru deprinderea unor obiceiuri care să îi permită să fie sănătos fizic și psihic, prevenția și tratamentele minim invazive, utilizând materiale care ajută la vindecare. Dorința noastră este ca orice copil să aibă o experiență cu adevărat excepțională la dentist”, Dr. Asma Battah, medic stomatolog cu competență în pedodonție

Concluzii

De sănătatea dinților de lapte depinde o dantură sănătoasă la maturitate. Prevenția, igiena orală corectă și vizitele periodice la medicul dentist sunt cele 3 reguli de bază pentru o sănătate orală bună la orice vârstă. Alege să previi dinții de lapte cariați și orice alte posibile afecțiuni orale și oferă-i copilului tău un zâmbet sănătos, cu care să reușească în viață. Alege o echipă de specialiști, programează vizita copilului tău la Academia Spațială Dr. Leahu!

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

2 thoughts on “Dinți de lapte cariați? Cum se tratează și cum previi

  1. Simona Bratu

    Buna ziua,
    Nepotelul meu de 3 ani are toata dantura cariata. Pana acum cateva luni nu l-au dus la dentist pt ca doctora copilului a spus ca nu e important, ca oricum dintii de lapte cad. Acum copilul are dureri mari, inflamatii, mananca dificil, si chiar refuza mancarea. Dentistul i-a pus o plomba la maseluta si e de parere ca toti dintii care vor veni vor fi afectati. Mi-as dori si parerea dumneavoastra, ca specialist. Exista vreo posibilitate sa se ,,repare” cariile inainte de a strica si dintii care vor iesi? Spalat pe dinti merge doar cand nu are dureri, dar cel putin 1 data pe zi, macar putin, si tot incercam. Daca se scot toti dintii, ceilalti vor iesi haotic, dar nu e mai bine asa? Banuiesc ca se poate rezolva cu purtarea unei sine…. Sau se poate face implant dentar periodic? As putea trimite 2 poze, una dintre ele este radiografia dentara, ca sa va puteti face o idee cum sunt dintii si radacinile.

    Va Multumesc din suflet pentru timpul acordat, sper ca nu deranjez! As veni personal cu copilul insa am probleme de sanatate( handicap) iar parintii copilului lucreaza mult si din pacate nu li se permit prea multe zile libere.

    Cu stima
    Simona Bratu

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Vă mulțumim pentru mesajul dumneavoastră! Cariile dentare la copii se pot trata și pe dinții de lapte. Dinții de lapte, deși sunt temporari sunt la fel de importanți precum dinții definitivi, care apar dupa vârsta de 6 ani. În legătură cu implanturile dentare, acestea sunt contraindicate pentru copii, implanturile se fac numai după vârsta de 18 ani, atunci când toate oasele maxilare s-au dezvoltat complet. Însă, este necesar să veniți cu nepoțelul la un consult de specialitate, deoarece este foarte important să-l vadă fizic și clinic un medic pedodont, specialist în lucrul cu copiii și să-i recomande planul de tratament specific vârstei. De asemenea, ne puteți trimite radiografia dentară pe whatsApp aici: https://bit.ly/3vDGKPt și vă puteți programa. Puteți să ne sunați și la numărul de telefon 021 91 34 pentru mai multe informații suplimentare! Clinicile noastre le puteți găsi aici: https://cliniciledrleahu.ro/contacteaza-ne/.

      Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134