Dinți sensibili. Motive pentru care ai sensibilitate dentară

 


De: | Etichete: , , , , , , , | Comentarii: 0 | 24 iulie 2019

Vizualizat de 4.030 utilizator/i

Mulți dintre români suferă de sensibilitate dentară. Cunoscută și sub denumirea de hipersensibilitate dentinară, aceasta este o problemă extrem de frecventă. Există mai multe motive pentru care oamenii (de cele mai multe ori cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani) suferă de sensibilitate dentară. Sensibilitatea dentară nu este o boală, ci o problemă ce este cauzată de expunerea treptată a părţii mai moi a dintelui, situată sub smalţul dintelui, care poartă numele de „dentină”. Cei care suferă de sensibilitate dentară simt un disconfort atunci când consumă mâncăruri sau băuturi fierbinți, reci ori dulci.

Ce se întâmplă din punct de vedere medical?

Dentina este străbătută de canale ce conțin terminații nervoase. Acestea din urmă sunt pline cu fluid și mâncărurile calde, reci ori dulci fac ca acest fluid să se miște. Atunci, terminaţiile nervoase sunt cele care reacţionează prin declanşarea unei senzaţii de disconfort sau unei dureri scurte, ascuţite. Uneori, durerea este declanșată chiar și de inspirarea aerului mai rece.

Care sunt cauzele pentru sensibilitatea dentară?

  • Există mai multe cauze ale sensibilității dentare. De fapt, sensibilitatea dentară apare atunci când se pierde smalțul dinților. Eroziunea dentară este una dintre aceste cauze. Aceasta se datorează consumului de alimente și băuturi acide: sucurile de portocale sau mere, vinul, berea sau băuturile carbogazoase.
  • O altă cauză este periajul prea agresiv. Această metodă provoacă uzura progresivă a smalțului dinților, mai ales unde dintele se întâlnește cu gingia.
  • O a treia cauză este bruxismul (afecțiune dentară ce se caracterizează prin scrâșnitul din dinți, încleștarea maxilarelor și dureri ale articulației temporo-mandibulare). Atunci când dinții se scrâșnesc între ei, se uzează smalțul și apare sensibilitatea dentară. „La pacienții care acuză bruxism, odată cu vârsta sensibilitatea devine din ce în ce mai supărătoare. Sensibilitatea dentară nu apare odată cu vârsta în cazul pacienților care au o igienă corespunzătoare”, explică Alexandra Dică, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.
  • Și fracturile dentare pot fi o cauză pentru sensibilitate întrucât dentina este extrem de expusă după un asemenea traumatism.
  • Procedurile stomatologice care nu au fost efectuate corespunzător, pot fi și ele o cauză a sensibilității dentare.
  • Folosirea pe termen lung a unor produse din gospodărie așa cum sunt sarea de bucatarie sau bicarbonatul de sodiu poate distruge, de asemenea, smalțul.

Ce conține pasta de dinți pentru dinți sensibili

Pe piață există pastă de dinți specială pentru sensibilitatea dentară ce poartă numele de pastă de dinţi desensibilizantă. Aceasta are la bază ingrediente care blochează canalele poroase din dentină, prin care trec terminaţiile nervoase. Folosirea ei pentru un timp îndelungat poate aduce rezultatele dorite pentru cei ce suferă de sensibilitate dentară.

Ce să faci dacă suferi de sensibilitate dentară?

Persoanele care suferă de sensibilitate dentară trebuie să meargă la un medic dentist pentru a vedea ce cauzează această sensibilitate. Înainte de a ajunge la stomatolog, aceștia pot lua câteva măsuri acasă: să utilizeze o periuță cu peri foarte moi, să execute un periaj corect pentru a prevenit abraziunea smalțului și să folosească o pastă de dinți pentru dinți sensibili. Odată ajunși la dentist, medicul este cel care va aplica un lac cu fluor pe zonele sensibile pentru a întări structura dentară și, ulterior, va executa lucrări de reconstrucție dentară pentru a consolida zonele cu smalțul afectat. Doar medicul dentist este cel care poate descoperi cu exactitate care este cauza dinților sensibili. „După ce medicul stabiliește cauza sensibilității, fie se retratează retracțiile gingivale, fie atunci când e vorba de deteriorarea smalțului se aplică niște paste locale care remineralizează dintele”

Sensibilitatea dentară poate apărea și de la o plombă

Există și cazuri în care sensibilitatea dentară este de scurtă durată. De exemplu, un dinte poate fi sensibil la rece timp de câteva săptămâni, după o plombare. Metalele din compozitia amalgamului (argint) sunt bune conducătoare în cazul temparaturii reci, transmițiând-o la pulpa dintelui. Totodată, caldura degajată în timpul frezajului poate determina o sensibilitate pasageră. Te confrunți cu sensibilitate dentară? Cauți o echipă de profesioniști în domeniul stomatologic? Vrei să te consulte un medic? Sună la numărul de telefon 021 9777 și un specialist al Clinicilor Dentare Dr. Leahu te va consilia. Rețeaua Dr. Leahu cuprinde astăzi opt clinici, cinci în București, una în Pitești, una în Timișoara și una în Turda.

Vezi AICI mai multe despre sensibilitatea dentară!

  https://www.youtube.com/watch?v=AVJZHPUr5vQ

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777