search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal it fr

Dinții de lapte. Care este ordinea apariției lor și când se schimbă

 

Copil in cabinet dentar, cu medic si asistenta, la control pentru dintii de lapte
Dinții de lapte au nevoie de o îngrijire stomatologică temeinică, pentru o dantură sănătoasă mai târziu în viață

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 28 | 9 mai 2019

Vizualizat de 60.280 utilizator/i

Dinții de lapte încep să se dezvolte din a 14-a săptămână de sarcină, chiar dacă erup mult mai târziu.  Primii dințișori care apar sunt incisivii centrali inferiori (adică acei doi dinți de jos, situați la mijlocul mandibulei), și tot ei sunt și primii care cad, fiind înlocuiți de dinții permanenți. Iată tot ce trebuie să știe un părinte despre dinții de lapte.

Ce sunt dinții de lapte

Dinții de lapte sunt primii dinți care îi apar unui om și sunt la fel de importanți ca dinții permanenți. De obicei, după vârsta de 5 ani, copiii încep să-şi piardă dinţii de lapte. Orice afecțiune apărută la dinții de lapte poate avea consecințe serioase asupra dinților definitivi și a mușcăturii corecte. Cu alte cuvinte, pierderea timpurie a dinților de lapte poate face ca dinții permanenți să crească strâmbi.

Ordinea apariției dinților de lapte

Dinții de lapte apar într-o ordine bine stabilită. Incisivi centrali inferiori sunt primii care apar între 6 și 10 luni. Acestia vor fi schimbați la 6-7 ani. Incisivi centrali inferiori sunt urmați de incisivii centrali superiori. Aceștia apar între 8 si 12 luni și vor fi schimbați la 6-7 ani.

Următorii dinți sunt incisivii laterali superiori care apar între 9 și 13 luni și vor fi schimbați după 7-8 ani. Apoi, apar incisivii laterali inferiori între 10 și 16 luni. Și ei se vor schimba la 7-8 ani.

Apoi vor apărea primii molari în partea superioară (între 13 și 19 luni), primii molari în partea inferioară (14 și 18 luni), caninii superiori (între 16 și 22 de luni), caninii inferiori (între 17 și 23 de luni), molarii secunadri inferiori (între 23 și 31 de luni) și molarii secunadri superiori (între 25 și 33 de luni).

Radiografie cu dintii de lapte ai unui copil

Vizita la medicul dentist trebuie făcută la vârste fragede, iar monitorizarea dinților de lapte trebuie realizată periodic

Cum se îngrijesc dinții de lapte

Contrar credinției populare, dinții de lapte trebuie îngrijiți la fel ca cei permanenți. Înainte să erupă, părinții ar trebui să maseze gingia copilului pentru ca dințișorii să iasă mai ușor. De la vârsta de 3 ani, copilul ar trebui să se spele singur pe dinți. Procedura trebuie să dureze cel puțin trei minute. Și dinții de lapte se pot caria iar cariile evoluează mult mai repede la copii decât la adulți.

O igienă orală corect realizată poate asigura celor mici o dezvoltare sănătoasă a danturii. Regulile pe care părinții trebuie să le respecte în ceea ce privește igiena dinților celor mici nu diferă foarte mult de cele ale igienei orale la adulți. Ceea este cel mai important de reținut este că periajul dentar trebuie realizat de cel puțin două ori pe zi, dimineața după prima masă a zilei, și seara, înainte de culcare. În cazul în care este posibil, este recomandat ca periajul dinților de lapte să fie realizat chiar după fiecare masă sau gustare. De asemenea, pentru a reduce riscul apariției și evoluției cariilor dentare este recomandat să fie redus și numărul gustărilor dulci. Medicii pedodonți recomandă o singură gustare dulce pe zi, iar după consumul acesteia să realizeze periajul dinților.

Pentru a ne asigura că igiena orală a celor mici este corect realizată este recomandat ca părinții supravegheze copiii în timpul periajului dentar. Chiar dacă aceștia își doresc să se spele pe dinți singuri este important ca părinții să acorde atenție maximă acestui proces, pentru a verifica mai ales dacă cel mic realizează corect mișcările de curățare a dințișorilor și petrece cel puțin 3 minute pentru curățarea atentă a danturii.  În funcție de vîrsta copilului sunt recomandate periuțe de dinți cu mărimi potrivite dimensiunii cavității orale și cu mânere adaptate pentru cei mici. De asemenea, există paste de dinți speciale pentru copii, cu diferite diferite arome care le pot transforma experiența periajului dentar într-o adevărată plăcere.

Când trebuie să aibă loc prima vizită la stomatolog

Copiii trebuie să meargă la stomatolog din timp, iar părinții au un rol foarte important în prevenirea problemelor dentare ale celui mic. „Prima vizită în cabinet trebuie să fie în jurul vârstei de 1 an jumătate – 2 ani sau chiar mai devreme, înainte să apară dureri sau necesitatea unor manopere stomatologice laborioase. Întâlnirea cu medicul pedodont, face parte din etapele importante pe care copilul le are de parcurs la început de drum și care își pun amprenta în creșterea și dezvoltarea sa ca viitor adult pentru o dantură sănătoasă.”, explică Asma Battah, specialist pedodont în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Prima vizită la stomatolog poate reprezenta una dintre acele amintiri care îl vor influența pe cel mic întraga viață. Astfel, cu cât prima vizită la medicul stomatolog este mai plăcută, cu atât copilul își va dori să se reîntoarcă pe scaunul stomatologic, iar vizitele la medicul dentist vor reprezenta pentru el experiențe pline de zâmbete.

În cadrul Academiei Spațiale Dr. Leahu primele vizite la medicul pedodont reprezintă începutul călătoriei spre lumea magică a lui TUTI, Dințișorul Zurliu. Clinica special destinată celor mici este locul unde copiii se simt la fel ca într-un loic de joacă. Personajele de poveste special create pentru ca cei mici să se simtă în largul lor, jocurile pe care le găsesc încă de la intrarea în clinică, sistemul de recompense cu pin-uri ce reprezintă personajele jocurilor, dar și întreaga atmosferă din clinică le oferă încredere copiilor și îi ajută să scape de frica pentru intervențiile stomatologice.

 

Reprezentare grafica a arcadelor dentare si perioadele in care erup dintii de lapte

Ordinea și vârsta la care erup și sunt înlocuiți dinții de lapte

În cazul în care sunteți în căutarea unei experiențe excepționale și a unor medici profesioniști, care să pună pe primul loc sănătatea pacientului, sunați pentru o programare în cadrul Clinicilor Dr. Leahu la numărul de telefon 021 9134. Puteți alege una dintre cele cinci clinici din București, Clinicile Dentare Dr. Leahu din Pitești, Clinicile Dentare Dr. Leahu din Timișoara ori Clinicile Dentare Dr. Leahu din Turda, Constanța și Oradea.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

28 thoughts on “Dinții de lapte. Care este ordinea apariției lor și când se schimbă

  • Andreea Mosoiu

   Buna ziua! Este recomandat sa mergeti cat mai repede cu baietelul la un control stomatologic. In urma consultului si a unei radiografii dentare medicul va putea stabili cauza si planul de tratament. Pentru programari puteti lasa numarul de telefon si va contactam noi in 24 de ore sau puteti suna dumneavoastra la numarul: 0219134
   https://cliniciledrleahu.ro/contacteaza-ne/

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Al treilea molar este cunoscut sub denumirea de ,,măsea de minte”. Dentiția de lapte nu cuprinde al treilea molar, acesta este un dinte definitiv ce apare, în general, între 17 și 25 de ani.

   Răspunde

 1. Voicu Florina

  Bună ziua!Băiețelului meu(10 ani) nu i au ieșit incisivii centrali superiori încă(i a căzut unul de lapte în aprilie iar pe celalalt îl are) așa că am făcut o radiografie. Mi au spus că sunt crescuți invers,că unul nu are nici măcar rădăcina și că nu s au mai confruntat cu o așa problemă.Eu sincer m am gândit că poate nu e ceva în regulă cu radiografia. Ce părere aveți?Mulțumesc!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! În unele cazuri, copiii se pot confrunta cu astfel de probleme legate de erupția dinților definitivi. Ne puteți trimite și noua radiografia dentară a băiețelului sau puteți veni la un consult la unul dintre medicii noștri specialiști pedodonți pentru a vedea care sunt pașii de urmat. Pentru programări și mai multe informații ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi sau ne puteți suna dumneavoastră la numărul: 021 91 34.

   Răspunde

 2. Niță oana

  Bună seara am și eu o întrebare la dvs va rog am un băiețel de 7 ani și i-au ieșit incisivi inferiori i-au căzut și cei de lângă iar sus ia ieșit decât un incisiv dar strâmb s3 duce spre interior el mai are în incisiv superior dar deasupra ia spart gingia practic ia ieșit rădăcină dintelui de lapte prin gingie iar restul dinților s-au variat inclusiv măselele. Am fost cu el la un dentist și mi-a spus sa las copilul în pace ca ca resturile ce le mai are vor cădea când vor creste definitivi. Dvs ce părere aveți? Au început și durerile și iau rămas doar rădăcinile pentru ca sau cariat toți. Ce ma sfătuiți sa fac? Mulțumesc

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Exista solutii de rezolvare, primul pas este să veniți la un consult la un medic pedodont, specializat în tratarea problemelor dentare la copii. În urma consulutului și a radiografiei dentare, împreună cu medicul, veți alege cea mai potrivită opțiune de tratament pentru cel mic astfel încât acesta să scape de disconfortul resimțit. Pentru mai multe informații și pentru programări ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi sau ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34.

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! În primul rând, este necesar să îl vadă un medic stomatolog. În urma consultului și a radiografiei veți stabili împreună care sunt opțiunile potrivite. Pentru programări și informații suplimentare ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi sau ne puteți suna dumneavoastră la numărul: 021 91 34.

   Răspunde

 3. Cristina

  Bună seara, am un băiețel de 2 ani căruia i s-au „măcinat” primi 4 dintisori de sus,de pe la 1 an a început, știu ca se numește demineralizare, am fost cu el la un medic când au început sa se schimbe la culoare, și acesta spunându-mi sa îl las în pace momentan pana pe la 4 ani ca să poată coopera cu copilul, sau sa fiu de acord cu o anestezie, Întrebarea mea ar fi, ce se poate întâmpla în momentul când ii vor creste cei definitivi având în vedere ca i s-au cariat și restul danturii? Mulțumesc

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Demineralizarea dinților de lapte poate avea repercursiuni asupra dinților permanenți. În funcție de fiecare caz în parte, medicul specialist pedodont poate recomanda un tratament diferit. Este recomandat ca demineralizarea dinților de lapte să fie tratată la timp, tocmai pentru a nu apărea complicații. Pentru mai multe informații și pentru programări ne puteți lăsa numărul de telefon și vă sunăm noi sau ne puteți contacta dumneavoastră la numărul de telefon 021 91 34.

   Răspunde

 4. Adina Matanie

  Buna seara ,fetita mea are 12 ani si jumatate si are ultimile masele de jos din amândouă părțile cariate ,as dori sa stiu cand se schimba, ca nu se misca deloc….

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Pentru a stabili exact care este situația cu care se confruntă fetița, este recomamdat să o vadă un medic stomatolog și să facă o radiografie dentară. Medicul vă va putea explica detaliat stadiul în care se află dinții de lapte și cei permanenți. Consultul stomatologic este foarte important deoarece există posibilitatea ca măselele să fie deja permanente. Pentru programări și informații suplimentare ne puteți contacta la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi.

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! În urma unui consult și a unei radiografii dentare medicul pedodont vă poate explica exact care este situația cu care se confruntă fetița. Pentru programări ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi.

   Răspunde

 5. Iacob

  Buna ziua, am un baietel de 8 ani caruia nu ia cazut nici un dinte, si nici nu da nici un semn ca ar cadea prea curand, Este posibil sa ii schimbe mai tarziu. Are o singura problema la o maseluta o carie mica.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! În urma unui consult și a unei radiografii dentare, medicul pedodont vă poate spune exact care este situația și vă poate explica care sunt pașii de urmat. Pentru programări și informații suplimentare ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți lăsa numărul dumneavoastră de telefon și vă contactăm noi.

   Răspunde

 6. Mona

  Buna ziua! Copilul meu de ceva timp o luna o luna jumate tot spunea ca il doare un incisiv jos cand manca mar paine..dar acum vad ca se misca dintele acela. Are 5ani jumate si e bine dezvoltat. Sa fie vreo problema daca e posibil sa.l piarda din vara?Multumesc!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este recomandat să mergeți cu băiețelul la un medic stomatolog pentru a vedea exact care este stadiul de formare al dinților definitivi, cei care vor înlocui dinții de lapte. Pentru informații suplimentare și programări ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți lăsa numărul dumenavoastră și vă contactăm noi în 24 de ore.

   Răspunde

 7. Irin

  Buna ziua spune ti mi va rog daca copilul de 3 ani a căzut cu gurita pe marginea patului și
  ceii 2 dinți incisivii centrali superiori au început să se clătine,ce fac ???? Trebuie sa vizitez medicul dentist . Este ceva grav căci nu mai am răbdare pina ne ajunge programarea???

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este foarte important ca pe cel mic să îl vadă un medic stomatolog pentru copii. Pentru programări ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34 și vă ajutăm cu primul loc disponibil.

   Răspunde

 8. Tatiana

  Buna ziua, am un baietel de 10 luni și are crescuți deja 2 dintisori laterali superiori, însă cei centrali superiori nu i-au ieșit, Spuneti-mi va rog este ceva in neregula?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este recomandat să veniți la un consult pentru ca un medic să poată vedea dacă dinții au erupt corect și complet. În urma consultului, medicul vă poate oferi indicații personalizate. Pentru programări și informații suplimentare ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore.

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este recomandat să o vadă un medic stomatolog pedodont. Doar în urma unui consult și a unei radiografii dentare medicul vă poate spune dacă există o problemă. Pentru informații suplimentare și programări ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți lăsa numărul dumneavoastră și vă contactăm noi în 24 de ore.

   Răspunde

 9. Crina

  Buna ziua.am si eu o intrebare…Baietelului meu i-a cazut amandoi incisivii laterali superiori in urma cu aproximativ 2 luni si nu i-au dar nici acum cei definitivi.Care poate fi cauza si cum se poate remedia?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este necesar ca pe cel mic să îl vadă un medic stomatolog. În urma consultului clinic și a radiografiei dentare, medicul va putea stabili exact care este cauza și vă va recomanda care sunt pașii de urmat. Pentru informații suplimentare și programări ne puteți contacta la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți lăsa numărul dumneavoastră de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134