„Dinții de lapte sunt părinții dinților permanenți. Atât timp cât ei sunt sănătoși și succesorii lor vor fi.” – Interviu Dr. Ornella Garciu medic stomatolog cu practică limitată la pedodonție

 

Medic stomatolog in cabinetul de medicina dentara
Dr. Ornella Garciu, medic stomatolog cu practică limitată la pedodonție

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 0 | 3 august 2022

Vizualizat de 286 utilizator/i

Experiențele copiilor în cabinetul medicului pedodont sunt extrem de importante și în funcție de modul în care sunt percepute de cei mici, acestea le poate influența întreaga viață. Tocmai de aceea a luat naștere conceptul unic al Academiei Spațiale Dr. Leahu, unde copii sunt înconjurați de personaje de poveste, iar vizita la medicul stomatolog este foarte distractivă și interesantă.

În interviul ce urmează discutăm cu Dr. Ornella Garciu, medic stomatolog cu practică limitată la pedodonție în cadrul Centrul de Excelență regional Dr. Leahu Cluj-Napoca, despre sfaturile pe care le oferă părinților ca cei mici să îndrăgească igiena orală, cât de importantă este prevenția și cum gestionează teama de stomatolog a micuților

Care este povestea din spatele alegerii carierei de medic stomatolog?

Alegere? Ea m-a ales. Inițial voiam să fac muzică, însă pedodonția nu m-a lăsat. A insistat să merg pe calea ei. Iubesc atât de mult ceea ce fac, nu m-aș vedea făcând altceva, poate canto, dar asta o fac oricum alături de copilașii mei. Suntem într-un continuu perpetuum mobile.

Care sunt provocările atunci când pacienții sunt copii?

Multiple. Totul depinde de timp, spațiu, starea prezentă, cum a fost ziua lui ieri, cum o să fie mâine, cum a fost alaltăieri sau cum o să fie poimâine. Nimic nu este cum a fost vreodată. Cea mai mare provocare este faptul că, dincolo de dinți, esențială este legătura pe care o creez cu fiecare dintre îngerașii mei dragi și scumpi. Acolo își fac loc puterile noastre supranaturale.

Când se recomandă prima vizită a copilului la medicul stomatolog?

În jurul vârstei de 6 luni. Atunci începe să apară primul dinte, atunci începe diversificarea alimentației. Sunt multe aspecte ce merită discutate cu un stomatolog pediatru, plus acomodarea micuțului într-un cabinet de medicină dentară, încă din perioada prevenției sănătății oro-dentare, întocmai pentru a evita ședințele neplăcute și asocierea vizitei ca fiind una traumatică sau dureroasă.

Cât de importantă este sigilarea dințișorilor?

Recomand sigilarea dinților pentru prevenirea cariei dentare. O recomand cu putere și cred că este una dintre cele mai bune metode prin care noi, medicii, putem controla oprirea formării cariei dentare. Desigur, totul este un întreg și anume degeaba sigilăm dinții în cabinet, dacă acasă nu respectăm o igienă orală corespunzătoare și un stil de viață sănătos.

Cum gestionezi teama de stomatolog a micuților?

Cu multă răbdare. Este un proces foarte lung. Este mult mai greu să lucrez cu un pacient care vine cu o traumă din alt cabinet, decât cu un pacient care vine pentru prima oară în cabinet.

Ce sfaturi le oferi părinților ca cei mici să fie atrași de igiena orală și să conștiențizeze importanța ei?

Sfatul meu este să găsească pe cineva cu care să colaboreze de-a lungul perioadei copilăriei copiilor lor.

Dinții de lapte nu au nerv și nu se tratează pentru că se schimbă. Ce ne poți spune pentru a demonta acest mit?

Dinții de lapte sunt părinții dinților permanenți. Atât timp cât ei sunt sănătoși și succesorii lor vor fi. Ei au nerv, ba chiar unul mai larg față de cei definitivi, tratamentul endodontic fiind cu atât mai mult o prioritate. Așadar dragi părinți, aveți grijă de dantura copiilor voștri !

Dacă ești în căutarea unei echipe de medici stomatologi profesioniști, empatici și care au experiență în lucrul cu copiii, dar și a unui mediu potrivit pentru aceștia, atunci suntem aici pentru tine! Ne găsești în București, Craiova, Ploiești, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Galați, Cluj-Napoca și Brașov. Pentru programări ne poți contacta la numărul de telefon: 021 91 34 sau prin WhatsApp la https://bit.ly/3vDGKPt.

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134