Doctorul Ionuţ Leahu: „Dacă un copil a venit la stomatolog când a apărut prima carie, am pierdut bătălia”

 


De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 16 noiembrie 2018

Vizualizat de 710 utilizator/i

Doctorul Ionuţ Leahu a fost invitat pe 14 noiembrie în studioul Digi 24 Timișoara, cu ocazia inaugurării clinicii dentare Dr. Leahu din Timișoara. CEO al Clinicilor Dr. Leahu a vorbit despre importanța mersului la stomatolog și mai ales despre ceea ce înseamnă prevenție.

Clinicile se înmulțesc, sunt profitabile, și cu toate acestea studiile arată că românii nu prea folosesc pasta de dinți…
Totul a pornit după Revoluție când statul a decis să abandoneze sănătatea dentară a românilor. A fost pe principiul „Descurcați-vă!”. Stomatologia a fost prima industrie din medicină care a devenit aproape 100% privată. În Constituție scrie că până la 18 ani avem dreptul la sănătate și sănătatea să fie asigurată de către statul român. În stomatologie s-au alocat cam 2% din întregul buget al CNAS. Industria asta nu a primit niciodată o „gură de oxigen” din partea statului.

Care credeți că sunt explicațiile?
Am făcut un exercițiu anul trecut, am organizat în cadrul Camerei Deputaților o dezbatere pe tema sănătății orale, la Comisia de Sănătate. Participanții au fost puțini. Am invitat și din partea Colegiului Medicilor Dentiști, colegi din breaslă și autorități din domeniu. Am ajuns la concluzia că nu avem o percepție corectă când vine vorba despre sănătatea dentară. Noi, ca cetățeni, nu ne cerem acest drept.

În ce măsură sunt dispuși românii să plătească pentru a-și rezolva problemele dentare?
De-a lungul vieții noi acumulăm o datorie față de sănătatea noastră dentară. Dacă nu mergi la dentist 15 sau 20 de ani, cu cât amânăm mai mult cu atât vin și penalizările din urmă. Am întâlnit pacienți care spun că vor să-și rezolve dinții în săptămâna în care ei au nevoie. Și noi îi ajutăm.

Cum facem să-i aducem pe oameni pe scaunul stomatologic?
Trebuie să începem cu educația și să facem campanii. O companie nu are întotdeauna resursele necesare. Singurul care poate să spună „Stop!” și să tragă o linie este statul. Învățătorii, diriginții ar putea fi pregătiți. Dacă părintele nu se spală pe dinți, cu siguranță nu o va face nici copilul. Dacă cel mic vine când deja are o carie, am cam pierdut bătălia, din păcate.

Primăria Capitalei a adoptat o hotărâre cu privire la decontarea unei sume pentru aparatele dentare ale copiilor 
Da, au adoptat, dar au limitat accesul către Clinica Facultății de Medicină Dentară București. Această măsură trebuie liberalizată. De ce să nu dai posibilitatea părintelui să-l ducă pe cel mic în altă parte? Doar așa am simți și noi că trăim într-o țară liberală întrucât este o concurență neloială.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777