Vizualizat de 8.468 utilizator/i
Prietenii te-au surprins în timp ce dormeai cu gura deschisă și ți-au făcut poze? Pe cât de amuzant sau jenant ar putea părea această situație, află că acest obicei îți pune în pericol sănătatea danturii.
Saliva protejează dinții și asigură un nivel optim al pH-ulul din cavitatea orală, luptând cu bacterile și atacurile acide ce duc la eroziunea smalțului și apariția cariilor dentare. Ce se întâmplă de fapt atunci când respiri pe gură în timpul somnului? Cantitatea de salivă din cavitatea orală scade, valorile pH-ului coboară mult sub cele normale și apare senzația de gură uscată. Cu alte cuvinte, dinții devin ținta sigură a bacteriilor.
În mod normal saliva protejează dinții de bacteriile ce produc acid și ajută la remineralizarea smalțului dentar. Lipsa ei duce la înmulţirea accelerată a bacteriilor și totodată degradarea danturii. Pacienții care obișnuiesc să doarmă cu gura deschisă sunt mult mai predispuși la apariția cariilor dentare și afecțiunilor gingivale. Cariile dentare apar de regulă pe măsele, deoarece acea zonă a gurii se usucă cel mai repede.
Obiceiul de a dormi cu gura deschisă poate fi un obicei dobândit. Ce este de făcut în această situație? Pacientul este sfătuit să își schimbe poziția de somn, evitând să stea cu fața în sus și să păstreze în cameră o temperatură optimă, nu foarte caldă. Obiceiul de a dormi cu gura deschisă poate apărea și ca urmare a unor afecțiuni, probleme care ne împiedică să respirăm corect, de exemplu:
- Astmul
- Amigdalele mărite
- Polipii
- Deviația de sept
- Apnea (întrerupera temporară a respiraţiei)
În cazul în care suferi de una din aceste afecțiuni este important să o ții sub control. Odată rezolvată afecțiunea, în timpul nopții nu vei mai simți nevoia să respiri pe nas. Nu uita să te speli pe dinți înainte de culcare și să folosești ață dentară și apă de gură. Evită consumul de dulciuri, alimente și băuturi acide cu câteva ore înainte de a merge în pat. Obiceiurile zilnice îți pot afecta sănătatea orală, ai grijă de ea și vino la Clinicile Dentare Dr. Leahu pentru un control stomatologic!
- Adiția de os (augmentarea osoasă). Ce este, când se face operația, preț și recuperare - noiembrie 29, 2023
- Tratament cu laser în parodontoză. Ce beneficii are tehnica noninvazivă - octombrie 30, 2023
- Implant dentar Straumann – preț și detaliile intervenției - octombrie 25, 2023
Elena
Multumesc, dr Doctor pentru aceste explicatii
Eu sunt una din persoanele ce mă regasesc in aceasta situatie si nu stiam cui sa ma adresez oentru o consultatie.
Andreea Mosoiu
Vă mulțumim! Vă așteptăm cu drag la consultație. Pentru programări și informații suplimentare ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți lăsa numărul dumneavăastră de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore.