Vizualizat de 717 utilizator/i
Astăzi, când echipa Clinicilor Dr. Leahu a ajuns la 200 de persoane, medicul ortodont Anca Gheorghe este cel mai vechi membru al echipei. „Acest aspect reprezintă o responsabilitate în plus” explică medicul Anca Gheorghe, care și-a făcut timp să răspundă la câteva întrebări pentru secțiunea de blog de pe site-ul cliniciledrleahu.ro.
Anca, ești oficial cel mai vechi angajat al Clinicilor Dr. Leahu. Ce înseamnă acest lucru pentru tine astăzi, când compania a ajuns la 200 de angajați?
Mă simt mândră și bucuroasă că fac parte din această echipă de aproape 8 ani și că am onoarea de a fi cel mai vechi angajat al Clinicilor Dr Leahu. Pentru mine acest aspect reprezintă o responsabilitate în plus. De fiecare dată când apare o persoană nouă în echipă, am grijă să o fac să se simtă binevenită, să o ajut să se integreze cât mai curând în această echipă numeroasă și care se mărește de la o zi la alta.
Crezi că este importantă vechimea la un loc de muncă?
Pentru mine este foarte importantă vechimea la un job și, de regulă, sunt o persoană statornică, drept dovadă faptul că de 8 ani fac parte din echipa Clinicilor Dr. Leahu. Folosesc des termenul de echipa, și nu cel de colectiv, întrucât în domeniul în care activez acționăm într-o echipă multidisciplinară, în care rolul fiecărui membru este precis stabilit și nu am putea funcționa unul fără celălalt, avându-l, evident, căpitan de echipă pe Dr. Leahu. În timp, se sudează relații de colaborare interdisciplinară între membrii echipei, și cu cât ai o vechime mai mare în cadrul clinicii, cu atât crește și eficiența și rata de succes a cazurilor tratate.
De ce ai ales stomatologia si, mai ales, ortodonția?
Am ales să merg pe calea stomatologiei din dorința de a ajuta oamenii să aibă un zâmbet frumos și sănătos, fără rețineri. Tocmai de aceea, la finalul facultății, în urma promovării examenului de rezidențiat am optat pentru ortodonție, specialitatea care îmbină devotamentul, răbdarea, perseverența și pasiunea în obținerea zâmbetului mult visat, frumos și funcțional, în deplină concordanță cu armonia facială a pacientului.
La finele fiecărui caz tratat cu succes faci fotografii. Este vreun pacient care te-a impresionat în mod special?
Fiecare caz e unic, fie el simplu sau complicat și necesită soluții personalizate astfel încât la final pacientul să aibă un zâmbet de invidiat, în armonie funcțională și estetică. Pentru reușita tratamentului ortodontic este însă nevoie de o strânsă colaborare între medicul ortodont și pacient. Tocmai de aceea îmi amintesc de un caz, care m-a impresionat în mod special prin determinarea și conștiinciozitatea pacientului în urmarea pașilor indicați de mine cu mare strictețe, fără de care nu am fi putut obține un rezultat de succes. Am reușit împreună practic, să evite astfel operația de chirurgie ortognată, pe care pacientul nu și-o dorea.
Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru stomatologie?
Încă din anii terminali de liceu am cochetat cu ideea de a urma facultatea de stomatologie, având o pasiune pentru chimie, disciplina la care am participat și la olimpiade. Nu știam exact ce implică această meserie, însă dorința mea era să pot ajuta oamenii să se vindece, să poată zâmbi cu încredere, fără rețineri, să își învingă teama de stomatolog. Am descoperit pe parcurs ca este o profesie care îți oferă o satisfacție imensă atunci când pacienții pleacă mulțumiți din cabinet la sfârșitul tratamentului, cu zâmbetul pe buze, iar ca răsplată a efortului depus trimit recomandări. Zâmbetul pacientului reprezintă cartea de vizita a stomatologului, sau cel mai adesea a echipei de medici stomatologi, care l-a tratat.
Care este problema cu care te confrunți cel mai des din postura de medic dentist? Care crezi că este punctul tău forte când vine vorba despre relația medic-pacient?
Cel mai adesea văd pacienți cu multiple carii, afecțiuni parodontale, dinți lipsă. Toate aceste afecțiuni au însă, o legătură de cauzalitate cu boli sistemice precum cele cardiovasculare, digestive și chiar depresii generate de lipsa dinților. Pacienții trebuie să înțeleagă ca este mult mai ușor și mai puțin costisitor să previi decât să tratezi. Acest lucru îl transmit și eu pacienților mei de ortodonție, întrucât pe toată durata tratamentului ortodontic și nu numai, ei trebuie să aibă o igienă dentară foarte strictă, pentru a evita apariția cariilor și inflamațiilor gingivale. Consider că punctul meu forte în relația medic-pacient este răbdarea cu care le explic care sunt pașii de tratament, le prezint toate opțiunile de tratament cu ce implică acestea, riscurile și complicațiile asociate dacă nu urmează planul de tratament propus, estimarea duratei tratamentului, și îi ajut să ia cea mai buna alegere pentru cazul lor. Mă ajută și faptul că pacientul român a devenit din ce în ce mai educat și informat, având acces la multiple surse de informare: media, rude, prieteni, colegi, cunoștinte.
Va veni vremea în care roboții vor lua locul medicilor stomatologi? Simți că pacienții încă se tem de stomatolog?
Așa cum și în medicina generală, exista deja roboți care sub coordonarea umană operează diverse afecțiuni, așa și în stomatologie era digitală a sosit. Vorbim aici de radiologia digitală, tehnologia CEREC 3D CAD/CAM, laserele dentare, anestezia computerizată, care fac ca tratamentele stomatologice să se desfășoare într-un timp mai scurt, fără durere, cu rezultate mai predictibile și cu expunere mai mică la radiații când ne referim la radiologia digitală. Cu siguranță tehnologia va avansa, beneficiind și de progresele înregistrate și în alte ramuri ale medicinei, astfel că pe viitor mă aștept să apară niște roboței care să ne ajute să ne desfășurăm mai ușor activitatea și să ne îmbunătățească rezultatele. Asta nu înseamnă că ei vor lua locul ființei umane, întrucât ei nu au conștiință, însă vor fi un ajutor de nădejde. Pacienții încă se tem de stomatolog, însă ei au numai de câștigat de pe urma avansării tehnologiei.
Cum și-ar putea învinge unii pacienți teama de dentist?
Stomatologia din zilele noastre oferă multiple modalități prin care pacientul să scape de teama de dentist și să beneficieze de un tratament fără disconfort sau durere. În primul rând el trebuie să-și găsească un medic dentist în care să aibă încredere, cu care se simte confortabil. Acesta va trebui să explice clar, calm pe înțelesul pacientului manopera care va fi efectuată precum și disconfortul pe care acesta îl poate resimți. De asemenea, atmosfera va trebui să fie una relaxantă. Medicul va încuraja pacientul după fiecare reușită, contribuind astfel la creșterea încrederii și diminuarea temerii. Mai mult, pentru cei care nu își pot învinge teama de dentist, există tehnici de inhalosedare, sedare conștientă sau chiar anestezia generală la care pacienții pot apela pentru a-și rezolva problemele dentare.
Ce te motivează cel mai mult să te trezești și să vii zi de zi la job? Te-ai gândit vreodată să pleci din țară?
Dorința de a-mi vedea pacienții că zâmbesc cu încredere la finalul unui tratament ortodontic de succes, atmosfera plăcută de la clinică, colegii entuziaști, mă fac să revin în fiecare zi la job cu același entuziasm și pasiune. Nu există rutină în stomatologie, cazurile sunt unice, ceea ce mă motivează să găsesc cele mai bune metode de tratament, personalizate fiecarui caz în parte. Nu m-am gândit să plec din țară întrucât aici am posibilitatea să evoluez, am acces la tehnologie și materiale moderne și colegi foarte bine pregătiți.
Ce face un medic stomatolog în timpul liber? Ce pasiuni ai?
Stomatologia este un domeniu aflat într-o continuă dezvoltare, iar pentru a ține pasul cu noua tehnologie, aloc timp și pentru lectura articolelor de specialitate. În puținul timp rămas liber, îmi place să planific și să merg în călătorii alături de soțul meu, mă uit la filme și competiții sportive, mă întâlnesc cu familia si prietenii.
- Tratament cu laser în parodontoză. Ce beneficii are tehnica noninvazivă - octombrie 30, 2023
- Implant dentar Straumann – preț și detaliile intervenției - octombrie 25, 2023
- Clinicile Dentare Dr. Leahu – Leading implantology - octombrie 11, 2023