search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal it fr

Dr. Carl Moussa: „Umflătura este primul semn de vindecare”

 


De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 18 iulie 2019

Vizualizat de 1.139 utilizator/i

Implanturile dentare Sky fast&fixed de la Bredent sunt o metodă de reconstrucție totală a danturii ce se adresează pacienților fără dinți sau cu dinți bolnavi ce nu mai pot fi salvați. Procedura presupune inserarea implanturilor dentare și fixarea lucrării provizorii în 24 de ore. Dr. Carl Moussa este unul dintre medicii din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu care a luat parte la multe dintre invervențiile Sky fast&fixed de la Bredent și a explicat dacă și când doare intervenția chirurgicală.

Domnule doctor, este reabilitarea totală una dintre cele mai complexe intervenții din stomatologie?
Nu este o manoperă ușoară. Avem nevoie de o planificare bună la fiecare caz, cu atât mai mult cu cât fiecare caz este diferit.

Una dintre temerile pacienților este durerea?
Îm stomatologia anului 2019 nu mai este vorba despre durere în timpul intervenției. Avem multe tehnici de anestezie care ne permit ca pacientul să nu simtă nimic. Fie că vorbim despre anestezie cu spray sau până la sedare, aceste metode vin în ajutorul pacientului. În timpul intervenției, pacientul doarme și atunci când se trezește a uitat tot ce s-a întâmplat.

Cât durează, în medie, o astfel de intervenție?
O reabilitare totală pe arcadă (sau la maxilar sau la mandibulă), durata este de aproximativ o oră și jumătate, în medie. Dacă este nevoie de dublu fast&fixed (și sus și jos), durata este de aproximativ 3 ore. Depinde, însă, de fiecare caz în parte.

Poate fi remarcat pe stradă un pacient care a făcut o astfel de intervenție? Se umflă? Are semne pe față?
Durere nu există în timpul operației. Poate exista un disconfort post-operator. Și dacă se scoate un singur dinte, ne putem umfla. Pacienții nu trebuie să se teamă că se vor umfla. Umflătura este primul semn de vindecare. Înseamnă că organismul nostru luptă să se vindece cu plaga din gură. Vorbim, totuși despre adiții osoase, implanturi. Umflătura este un rezultat normal după 3-4 zile. A 4-a zi este umflătura maximă. O problemă este dacă după 3 luni există o umflătură. Pacientul trebuie să ia ce-i spune medicul: antibiotice dacă e cazul, antiinflamatoare pentru inflamații și analgezice pentru durere.

Este o problemă dacă nu te umfli, nu-i așa?
Depinde de la un pacient la altul. Unii suportă diferit durerea. În 95% din cazuri umflătura maximă e a 3-a, a 4-a zi. Durerea trebuie să cedeze cu antiinflamatoare și analgezice. Dacă durerea nu trece, este o problemă. Atenție, vorbim despre o durere suportabilă.

 

Pot apărea complicații în timpul intervenției?
Există un risc în orice, dar dacă respectăm protocolul operator totul va decurge normal. Protocolul operator este făcut la cel mai înalt standard. Este important ca pacientul să-și aleagă o echipă specializată în genul acesta de intervenții. Trebuie ca pacienții să aleagă medicii care fac astfel de intervenții zilnic, așa cum se întâmplă la Clinicile Dentare Dr. Leahu.

Intervenția se adresează numai oamenilor în vârstă care și-au pierdut toți dinții?
Majoritatea pacienților sunt trecuți de 50 de ani, dar am avut și cazuri de 20-25 de ani. Din păcate, pacienții tineri și-au neglijat complet dantura și au venit cu infecții ce i-au lăsat fără dinți complet. Cel mai în vârstă pacient al nostru avea 91 de ani.

Nu ești român. Ți se pare că românii se tem mai mult de stomatologi decât alte popoare?
Nicio țară nu seamănă cu alta. Totuși, am constatat că pacienții au avut o experiență traumatizantă cu stomatologia din timpul comunismului. Mulți dintre pacienți așteaptă prea mult de frică de dentist. La Clinica Dr. Leahu am văzut că putem opera la nivel chirurgical la cele mai înalte standare din lume. Am văzut cum se operează în Canada, Statele Unite, Franța și sunt la același nivel cu noi.

Câte operații de acest gen ai?
Noi doar anul trecut am pus 4.000 de implanturi și avem o rată de succes care depășește 97%.

Care pacienți sunt mai temători, femeile sau bărbații?
Noi credeam că bărbații sunt mai puternici, dar am constatat că femeile sunt mai rezistente la durere. În timpul intervenției am văzut bărbați destul de temători.

Dacă simte ceva pacientul în timpul intervenției, se poate ajusta doza de anestezic?
Noi analizăm orice reacție a pacientului în timpul intervenției. Dacă se agită sau dacă are un disconfort, noi reacționăm. Noi avem un medic anestezist cu experiență și el controlează tot pentru ca pacientul să fie relaxat. Medicul anestezist decide dacă mai continuăm sau dacă mărește doza de anestezic.

Spuneai că ați operat un pacient de 91 de ani. A fost ceva diferit?

Un pacient de 91 de ani, dar cu o mentalitate de 20 de ani. Acesta avea o gândire pozitivă pe care ne-

a transmis-o. Intervenția a fost reușită și pacientul era mulțumit chiar și de dinții provizorii ce se schimbă peste 6 luni, încât ne-a spus mai în glumă mai în serios: „Nu mai vin peste șase luni, rămân cu aceștia”.

Ai probleme cu dinții? Cauți o echipă de medici stomatologi care să se ocupe de tine? Nimic mai simplu. Sună la numărul de telefon 021 9134 și un specialist al Clinicilor Dentare Dr. Leahu te va consilia. Rețeaua Dr. Leahu cuprinde astăzi opt clinici, cinci în București, una în Pitești, una în Timișoara și una în Turda.

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134