
Vizualizat de 550 utilizator/i
Despre drepturile pacientului atunci când merge la clinica stomatologică, despre aspectele pe care pacientul trebuie să le observe atunci când alege medicul dentist, dar și despre dreptul medical în sfera stomatologiei digitale și cum trebuie să decurgă relația dintre pacient și medic, ne vorbește Ramona Leahu, consilier juridic, în articolul următor.
Care sunt drepturile pacientului când merge la stomatolog?
Drepturile pacientului sunt reglementate de lege lata ( de legea care este în vigoare) , în cazul nostru de Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 și de art. 649-655 din Legea nr. 95/2006. Prima dintre cele enumerate mai sus, Legea nr. 46/2003 reglementează următoarele categorii de drepturi:
- Dreptul pacientului la informația medicală și aici discutăm despre o informație medicală corectă.
- Consimțământul pacientului privind respectiva intervenție medicală.
- Dreptul la confidențialitatea informațiilor.
- Dreptul pacientului la tratament și îngrijiri medicale.
Pe măsură ce ne apropiem de Legea nr. 95/2006 (art. 649-655) observăm că aceasta reglementează următoarele:
- Acordul pacientului informat.
- Obligativitatea acordării asistenței medicale.
Acum, sigur că, dacă vin și analizez comparativ cele două acte normative, se observă că, pe de o parte, Legea nr. 46/2003 cuprinde unele categorii de drepturi care nu au fost inclusive în Legea nr. 95/2006. Iar, pe de altă parte, aceleași drepturi sunt reglementate oarecum diferit, de ambele legi. Însă, aceste neajunsuri ale sectorului de drept medical sunt cunoscute legiuitorului. Din punctul meu de vedere, necorelările legislative evidente ar trebui să reprezinte mai mult, nu doar un prilej de simple dezbateri. A avansa o opinie pertinentă în legătură cu această lipsă de armonizare legislativă este o sarcină destul de dificilă și, evident, nu lipsită de critici. Cu toate acestea riscurile produse pot fi destul de mari, atât pentru siguranța cadrelor medicale, uneori trase greșit la răspundere, dar și pentru pacienți.
Și cu toate aceste necorelări legislative, totuși nu trebuie să uităm de interesele pacientului. Chiar dacă nu se vorbește des despre aceste lucruri, pacientul nu trebuie să facă compromisuri în ceea ce privește tratamentul ales, echipa medicală aleasă, forma de plată, dar și în ceea ce privește primirea bonului fiscal din partea instituției respective, în cazul nostru, o clinică medicală stomatologică.
Ce ar trebui să primeze în alegerea medicului stomatolog?
Din punct de vedere juridic ar fi câteva aspecte, pe care un pacient ar trebui să le observe și anume:
- Primirea bonului fiscal, un aspect deosebit de important, ușor de remarcat.
- Profesionalismul medicului/echipei, un aspect care se poate identifica încă de la intrarea într-o clinică.
- Respectarea normelor de igienă. Procedurile de sterilizare și igienă corect întocmite chiar fac diferența.
- Echipamentele folosite.
- Relația medic-pacient. Vocabularul trebuie să fie unul adecvat, din partea ambelor părți, iar atunci când există neclarități, pacientul trebuie să se simtă liber să pună întrebările necesare. Totodată, medicul trebuie să explice pacientului toate opțiunile de tratament raportate la nevoile sale.
- Soluții financiare flexibile.
Dreptul medical în sfera stomatologiei digitale
Cu siguranță digitalizarea are efecte pozitive luând propriul nostru exemplu, acela de a avea o aplicație, pe care pacientul o accesează cu mare ușurință, poate pune întrebări și va primi răspunsuri îndrumătoare, într-un timp extrem de scurt.
Grupul de experți format de Comisia Europeană pentru găsirea celor mai bune căi de investiții în sănătate recomandă ca fiecare guvern să selecteze acele servicii medicale digitalizate care contribuie la atingerea țintelor sistemelor medicale și să creeze un sistem bazat pe dovezi în privința acestora.
Trebuie evitat optimismul exagerat în legătură cu digitalizarea serviciilor medicale, incluzând multele căutări pe diverse site-uri, care exprimă opinii, mai mult sau mai puțin autorizate. Implementarea tehnologiilor noi trebuie făcută pe dovezi clare asupra beneficiilor pentru sistemul de sănătate, așa recomandă grupul de experți. Serviciile de sănătate nu trebuie considerate bune sau rele doar pentru că sunt sau nu digitalizate, însă adevărul este că digitalizarea este cuvântul cheie al prezentului.
La fel ca în alte domenii, în sfera stomatologiei, contribuţia poate fi considerată crucială. Ea vine să adauge valoare actului medical, asistând specialiştii în luarea celei mai bune decizii terapeutice. Aşa cum consideră specialiştii, nu vor putea înlocui personalul sau joburile din domeniul medical, nici chiar pe termen mediu sau lung, întrucât în acest domeniu factorul uman este cel care stă la baza actului medical în cea mai mare măsură, inteligenţa artificială adăugând valoare prin asistarea specialistului în desfăşurarea actului medical.

Ramona Leahu, consilier juridic la Clinicile Dentare Dr. Leahu.
Relația dintre medicul stomatolog și pacient ar trebui să se bazeze, în primul rând, pe comunicare. De cele mai multe ori, pacienții nu înțeleg exact procedurile medicale și dentistul este cel care trebuie să explice pe înțelesul pacientului fiecare procedură. Există o serie de întrebări pe care pacienții i le pot pune medicului stomatolog, astfel încât să își cunoască drepturile?
Mersul la dentist nu trebuie să reprezinte o corvoadă, tocmai de aceea, tot cadrul trebuie să fie clarificat, încă de la întocmirea planului de tratament. În genere, pacientul este liber să întrebe și să își satisfacă toate curiozitățile și nelămuririle cu privire la cazul său. Pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum și la modul de a le utiliza. Totodată, pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la identitatea și statutul profesional al furnizorilor de servicii medicale.
Pacientul are dreptul de a fi informat asupra stării sale de sănătate, a intervențiilor medicale propuse, a riscurilor potențiale, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuării tratamentului și nerespectării recomandărilor medicale, precum și cu privire la date despre diagnostic și pronostic. Totodată, pacientul are dreptul de a cere și de a obține și o altă opinie medicală.
Este obligatorie procedura de soluționare amiabilă a unui conflict chiar și când vine vorba de o clinică medicală privată?
Consider că este imperios necesară! Persoana care consideră că a fost dezavantajată de un act medical se poate adresa cu o cerere către furnizorul de servicii medicale unde a fost efectuat serviciul medical. Pentru minori sau pentru pacienții fără discernământ, cererea se va întocmi de către reprezentantul legal.
Ulterior, unitatea medicală poate solicita precizări suplimentare ori prezentarea pacientului la expertize de specialitate. De ce spun că procedura de soluționare amiabilă a unui conflict este importantă? Pentru că nu puține sunt cazurile în care părțile se împacă sau ajung la o soluție corectă și favorabilă ambelor părți.
Sigur că, motivele cererii intentate către furnizorul de servicii trebuie să nu fie scrise iocandi causa (în glumă), ci trebuie să fie unele pertinente, formulate pe un temei real.
Lumea contemporană se confruntă cu multiple probleme, de rezolvarea cărora depinde echilibrul întregii societăţi, indiferent dacă este să avem în vedere latura umană, morală, medicală. Conflictul este un fenomen social omniprezent, dar amplificarea sa se datorează, mai ales, noilor forme de agresivitate, violenţă, terorism care sunt din ce în ce mai prezente în societatea modernă şi care sunt intern percepute în viaţa de zi cu zi.
Ideea conflictului ca principiu al realităţii, ca forţă pozitivă şi motor al lucrurilor apare odată cu originile gândirii filosofice. „Trebuie ştiut că conflictul este comun, că opusul său este justiţia şi că toate lucrurile se întâmplă din cauza diferenţelor şi a necesităților” afirma Heraclit (544 – 483 î.H.)şi, de asemenea, mai afirma că acolo unde există „diferenţe”, există „armonia cea mai frumoasă”.
Conflictele nu sunt procese deloc statice, escaladarea oricărui conflict putând crea mari dezastre, în orice domeniu, pentru toate părțile implicate în conflict. Dinamica conflictelor poate fi interpretată cu ușurință ca fiind interacţiunea ce rezultă dintre profilul conflictului, actori şi cauze.
Înţelegerea dinamicii conflictului ajută la identificarea cauzelor. Delimitarea diferitelor faze ajută şi la eforturile de transformare a conflictului.
Soluționarea pe cale amiabilă este un proces de rezolvare a conflictelor, care ajută părţile aflate în conflict să ajungă la un acord, prin voinţă proprie, prin promovarea cooperării, comunicării şi prin facilitarea negocierii, acord prin care părţile îşi definesc comportamentele viitoare şi reuşesc, astfel, să îşi păstreze relaţia.
Calea amiabilă implică o formă de intervenţie care nu impune neapărat o soluţie, dar, cu siguranță, ajuta părţile să o găsească.