Durere măsea de minte. Tratamente și remedii eficiente

 

extractie masea de minte realizata de catre medic in dreapta si in stanga
O măsea de minte poate fi extrasă doar de către medicul stomatolog, în cabinetul de medicină dentară.

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 2 | 25 ianuarie 2021

Vizualizat de 24.527 utilizator/i

Despre problemele pe care le provoacă măseaua de minte am auzit cu toții, de la durerea resimțită în momentul erupției dentare și până la complicațiile pe care măseaua de minte le poate provoca în timp. Tocmai pentru că sunt probleme cu care se poate confrunta oricine, medicii stomatologi răspund la toate întrebările despre măseaua de minte. Află ce probleme îți poate provoca și care sunt tratamentele pe care le poți urma.

Măseaua de minte – ce este și ce rol are?

Dacă ai simțit vreodată o senzație de durere la ultima măsea de pe arcadă sau dacă ți s-a umflat gingia, atunci, cel mai probabil, te-ai confruntat cu disconfortul provocat de măseaua de minte. Ce este de fapt aceasta îți explică Dr. Laura Nicolae Ferenț, medic dentist, specialist în chirurgie orală: „Măselele de minte pot fi catalogate drept un subiect arzător în stomatologie. Acestea erup în jurul vârstei de 17 – 25 de ani. Adică, atunci când adolescentul începe să se maturizeze și să devină adult. Din acest motiv ultimii molari care erup pe arcadă poartă popular denumirea de „măsele de minte”.  În mod normal, numărul acestora variază între niciuna și 4. Există însă și excepții de la regulă. De exemplu, eu am avut și câțiva pacienți care aveau mai mult de 4 măsele de minte, respectiv 6.”

În unele cazuri, există posibilitatea ca măselele de minte să erupă mai târziu de vârsta de 25 de ani sau chiar să nu erupă niciodată. Nu toată lumea are măsele de minte, apariția acestora poate să difere de la o persoană la alta. În ceea ce privește funcționalitatea, măselele de minte au rolul de a tăia și de a fărâmița alimentele pe care le consumi. Cu toate acestea, măselele de minte aduc doar un plus procesului de masticație, iar lipsa lor nu provoacă probleme funcționale. Astfel, dacă ți se recomandă ca măselele de minte să fie extrase, nu trebuie să îți faci probleme legate de modul în care va fi influențată funcționalitatea danturii tale.

Când apare durerea de măsea de minte?

Deși există și cazuri în care măselele de minte erup pe arcada dentară fără să provoace probleme, din păcate, majoritatea persoanelor se confruntă cu durere ori complicații. „Uneori, ultimii molari nu au destul loc pe arcadă pentru a erupe, iar acest lucru îi determină să se poziționeze greșit. Acest lucru poate cauza atât o mușcătură greșită, cât și aglomerarea dinților. Astfel, pacientul se poate confrunta cu disconfort sau chiar cu durere”, explică Dr. Laura Nicolae Ferenț, medic dentist, specialist în chirurgie orală.

De asemenea, măseaua de minte poate erupe deja cariată și, pe lângă disconfortul provocat de această afecțiune, poate dăuna dinților cu care intră în contact la nivelul osos, și anume: molarii de 12 ani.

Extractie masea de minte realizata de catre medic in dreapta si stomatolog in stanga

Dr. Laura Nicolae Ferenț în timpul unei intervenții chirurgicale cu extracție măsea de minte.

Cauzele durerii la nivelul măselei de minte

Durerea provocată de măseaua de minte poate apărea atât înainte ca ea să erupă pe arcada dentară, cât și după ce aceasta se poziționează lângă dinții vecini. „Molarii de minte pot să creeze probleme chiar și în interiorul osului, înainte să erupă. De exemplu, pot pune presiune pe dinții vecini ducând astfel la înghesuirea lor. De asemenea, ei pot cauza resorbții ale rădăcinilor dinților din față sau pot provoca apariția anumitor chisturi sau infecții ale gingiei. Măselele de minte se pot caria cu ușurință, deoarece poziționarea lor duce la reținerea resturilor alimentare”, adaugă Dr. Laura Nicolae Ferenț, medic dentist, specialist în chirurgie orală.

În toate aceste situații, inevitabil, pacienții se pot confrunta cu durere sau disconfort. Tocmai de aceea, de cele mai multe ori, medicii stomatologi recomandă extracția molarilor de minte.

Căi de tratament și remedii pentru măseaua de minte

Dacă te confrunți cu un disconfort în partea din spate a danturii sau dacă erupția măselei de minte ți-a provocat durere, este necesar să știi că totul se poate remedia, cu ajutorul medicului stomatolog. De cele mai multe ori, atunci când molarii de minte provoacă diferite probleme, medicii recomandă extracția acestora.

Când este necesară extracția?

În 90% dintre cazuri, pentru evitarea problemelor, este necesară îndepărtarea tuturor molarilor de minte. Însă, fiecare caz este unic, astfel tratamentul potrivit trebuie recomandat de către un medic stomatolog. Există situații în care medicii pot recomanda extracția uneia sau mai multor măsele de minte drept tratament preventiv. În urma unei radiografii dentare, medicii pot vedea dacă poziționarea măselelor de minte reprezintă un motiv de îngrijorare.

Extracția molarilor de minte este indicată atunci când molarul este inclus, semi inclus, adică atunci când nu are suficient loc pe arcadă să erupă și să se poziționeze corect, într-o ocluzie stabilă. În cazul în care molarul de minte are loc suficient pe arcadă și iese fără nicio problemă, acesta nu trebuie să fie îndepărtat. Totuși, când molarul de minte este blocat, când are o poziție orizontală, când este în contact prea mare cu molarul vecin este indicat să fie scos. În caz contrar, acesta poate provoca în timp complicații severe. Ca orice extracție dentară, extracția molarului de minte se realizează cu anestezie locală. Pacientul nu simte absolut nimic în timpul intervenției, iar după 7-10 zile de la extracție, pacientul trebuie să revină la un control. În cadrul acestuia se vor înlătura și firele de sutură, dacă ele există.

Așadar, „Când trebuie scos molarul de minte?” Nu există un răspuns universal valabil. Dacă însă medicul stomatolog îți spune că acești dinți sunt potențial problematici, atunci cel mai bine este ca extracția să se realizeze cât mai curând.

Cel mai ușor este dacă molarii de minte sunt extrași atunci când există toți 4 în cavitatea orală, fie toți odată, fie în grupuri de câte doi, pe aceeași parte. În acest fel se reduce la jumătate timpul investit pentru realizarea tratamentului și pentru recuperare.

Controlul stomatologic periodic scoate în evidență toate problemele dentare. O simplă radiografie te poate ajuta să previi problemele provocate de măselele de minte. Radiografia dentară îl ajută pe medicul stomatolog să își dea seama dacă molarii de minte vor erupe corect. Ascultă sfatul specialistului și ai grijă de sănătatea danturii tale.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

2 thoughts on “Durere măsea de minte. Tratamente și remedii eficiente

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Puteți lua antiinflamatoare pentru durere, dar vizita la medicul stomatolog pentru scoaterea măselei de minte este prioritară. Pentru programări sau informații suplimentare ne puteți suna la 021 91 34 sau prin WhatsApp aici https://bit.ly/3vDGKPt.

      Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134