search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal it fr

Durerea de dinte. Cauze, primul ajutor, sfaturi utile

 

durere de dinte indicata de o femeie cu mana stanga in zona obrazului
Într-un timp foarte scurt, durerile dentare și gingivale pot duce la urgențe stomatologice.

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 0 | 27 martie 2020

Vizualizat de 3.738 utilizator/i

Durerea de dinte poate apărea în momentele în care te aștepți cel mai puțin, de aceea este foarte important să știi care sunt cauzele care pot duce la starea de disconfort, ce trebuie să faci pentru a ameliora durerea și care sunt sfaturile medicilor stomatologi despre diferitele tipuri de afecțiuni dentare ce provoacă dureri.

Durerea de dinți și gingii – posibile cauze

Durerea apărută la nivelul dinților poate apărea în orice moment, sub diferite forme. Poți simți ușoare înțepături, până la dureri severe. Durerile de dinți diferă în funcție de cauză, cel mai adesea, acestea constau în puseuri de 15-30 de secunde care pot radia către dinții vecini sau chiar către zonele opuse ale danturii. Atunci când nu este tratată la timp, orice durere de dinte se poate extinde atât din punct de vedere al intensității, cât și al duratei.

  • Posibile cauze

Cauzele apariției durerilor dentare pot fi diverse, iar printre cele mai des întâlnite se numără cariile dentare, infecțiile dentare și traumatismele dentare.  Cariile dentare nu provoacă dureri atunci când se află în stadiu incipient, însă atunci când evoluează și ajung să afecteze pulpa dentară, acestea pot provoca sensibilitate și durere intensă. Infecțiile dentare apar atunci când cariile se află într-un stadiu avansat, ori atunci când există molari incluși, ce nu pot erupe pe arcadă. Fisurile dentare pot provoca durere pacientului și pot apărea pe suprafața oricărui dinte, iar cauzele pot fi atât traumatismele dentare, cât și bruxismul sau obturațiile de dimensiuni mari.

Durerea la nivelul gingiei

Durerea de gingii poate de asemenea să apară atunci când te aștepți mai puțin. Gingia este un țesut fibros, puternic vascularizat, care acoperă osul maxilar. Atunci când este sănătoasă gingia are culoarea roz, aceasta se poate modifica în momentul în care apar afecțiunile gingivale și poate deveni roșiatică. De asemenea, gingia poate deveni mai sensibilă decât în mod normal, iar durerea poate apărea în cazul atingerii.

  • Posibile cauze

O posibilă cauză a durerilor gingivale este reprezentată de acumularea plăcii bacteriene. Aceasta este o peliculă compusă din bacterii ce se formează pe suprafața dinților atunci când amidonul și zahărul conținut de alimente intră în contact cu bacteriile existente în mod natural în cavitatea orală. Atunci când placa bacteriană nu este înlăturată zilnic de pe suprafața dinților, aceasta se strânge sub linia gingiei și duce la creșterea riscului apariției afecțiunilor gingivale. O altă posibilă cauză a durerilor gingivale este reprezentată de fumat, asociat unui stil de viață haotic și unei igiene precare. Nicotina afectează vasele de sânge, de aceea, există posibilitatea apariției afecțiunilor la nivelul gingiei.

Ce indică durerea de dinți în funcție de simptome?

Durerea de la nivelul dinților poate fi resimțită drept una extrem de intensă, care duce la o stare generală de disconfort și la imposibilitatea concentrării. În funcție de simptomele pe care le avem, ne putem da seama de problema cu care ne confruntăm, astfel:

Durerea care pulsează

Aceasta este o durere a cărei intensități scade și crește cu viteză, uneori se poate resimți senzația de zvâcnire a dintelui care provoacă durerea. Aceasta apare în cazurile în care pacientul se confruntă cu un abces dentar, cu o inflamație dentară sau chiar cu o inflamație la nivelul gingiilor.

Durere de dinte la atingere

O astfel de durere are o intensitate medie sau mare și apare atunci când dintele în cauză este atins de către limbă, de către dinții superiori sau inferior, după caz, sau chiar de atingerile din timpul periajului dentar sau din timpul masticației. Astfel de dureri dentare pot fi simptomele unor fracturi dentare, a spargerii unui dinte, a unor infecții cu punct de plecare dentar, dar care au ajuns la nivelul osului, sau a molarilor pe cale să erupă.

Durere la alimente reci sau calde

Durerile care apar în momentul consumului de alimente sau lichide reci sau calde pot fi simptomele cariilor dentare, a fisurii smalțului dentar sau a dinților, a infecțiilor dentare sau a obturațiilor (plombelor) căzute.

Durerea sub lucrarea dentară

Durerea resimțită sub lucrările dentare poate semnala apariția infecțiilor la nivelul gingiilor sau a dinților naturali ce reprezintă suportul lucrărilor dentare.

Există durere de dinți de la curent?

Atunci când apar durerile dentare, cei mai mulți pacienți consideră drept cauză principală – curentul. Adevărul despre acest subiect este reprezentat de faptul că, în unele cazuri, curenții de aer resimțiți de către anumiți pacienți, pot sensibiliza zonele care prezintă deja afecțiuni dentare. De exemplu, curenții de aer pot produce durere în cazul unei măsele a cărei dentină nu mai este protejată de smalț, în cazul bolii parodontale netratate, ori în cazul unei carii dentare ce afectează nervul dintelui. Astfel, nu curentul cauzează durerea, ci problemele stomatologice netratate la timp.

Primul ajutor pentru durerea de dinte

Atunci când apare durerea dentară este foarte important să curățăm foarte bine zona ce cauzează durerea. Este important să nu lăsăm resturile alimentare sau bacteriile să amplifice problema. De asemenea, este necesar să folosim apă de gură pentru a ne asigura că zona este foarte bine igienizată. Este indicat ca în astfel de cazuri să consumi alimente moi pentru a proteja zona ce provoacă durere și pentru a te asigura că durerea nu se va intensifica.

Ce tip de medicamente este indicat să iei până ajungi la medicul stomatolog

În cazul în care durerea resimțită este extrem de mare, poți apela la pastile antiinflamatorii. Nu este recomandat să începi un tratament antibiotic sau orice alt tip de tratament fără recomandarea medicului.

Într-un timp foarte scurt, durerile dentare și gingivale pot duce la urgențe stomatologice. Este foarte important să acorzi o atenție sporită semnelor și simptomelor pe care le observi la nivelul danturii și să comunici cu medicul stomatolog pentru a stabili care sunt opțiunile de tratament potrivite pentru tine. Igiena orală are un rol extrem de important pentru sănătatea orală, de aceea este recomandat să nu neglijezi periajul dentar, de cel puțin 2 ori pe zi, și folosirea aței dentare și a apei de gură.

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134