Durerea de dinți la copii. Primul ajutor și sfaturi de urmat pentru un tratament eficient

 

Dr. pedodont in stanga in timp ce pate palma cu pacientul de pe scaunul stomatologic dupa tratarea durerii de dinti la copii
În cadrul Academiei Spațiale Dr. Leahu, durerea de dinți la copii este îndepărtată de către o echipă de medici profesioniști.

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 8 | 1 iulie 2020

Vizualizat de 11.975 utilizator/i

Durerea de dinți la copii poate apărea atunci când ne așteptăm cel mai puțin și poate provoca experiențe neplăcute atât celor mici, cât și părinților. Este necesar ca părinții să știe care sunt primele lucruri pe care trebuie să le facă atunci când apare durerea de dinți la copii, dar și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze de-a lungul tratamentelor, tocmai pentru a putea calma disconfortul în cel mai scurt timp și pentru a gestiona situația într-un timp cât mai scurt.

Cauzele durerilor de dinți la copii

Atunci când vorbim despre sănătatea copiilor noștri, cu toții ne dorim ca aceștia să nu se afle niciodată în situații în care să se confrunte cu dureri sau cu orice alt tip de neplăcere. Durerea de dinți la copii poate apărea din diverse cauze și, de asemenea, poate fi resimțită diferit. De cele mai multe ori, cei mici se sperie de senzația nouă pe care o experimentează și consideră durerea fiind la un nivel înalt. Astfel, este necesar ca părinții să cunoască foarte bine atât cauzele posibilii dureri de dinți și posibilele urgențe stomatologice, cât și modul în care să le ofere primul ajutor. Iată care sunt cele mai des întâlnite cauze care pot duce la apariția durerii de dinți la copii:

Schimbarea dentiției

Atunci când cei mici ajung în jurul vârstei de 6 ani, aceștia se pot confrunta cu dureri apărute în urma pierderii dinților de lapte și erupția dinților permanenți. Schimbarea dinților de lapte este un proces normal prin care trec toți copiii. De cele mai multe ori, dinții de lapte cad singuri, fără să provoace dureri foarte mari sau sângerări excesive. Cu toate acestea, în unele cazuri este necesar ca dinții de lapte să fie extrași de către medicii stomatologi deoarece pot provoca diverse probleme. Este important ca părinții să le acorde o atenție sporită celor mici atunci când aceștia trec prin perioada în care li se schimbă dințișorii. Atunci când copiii acuză dureri foarte mari sau un disconfort constat, este recomandat ca părinții să meargă cu aceștia la medicul stomatolog.

Caria dentară

Caria dentară este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni dentare, iar aceasta poate apărea atât în cazul adulților, cât și în cazul copiilor. La început, caria dentară nu provoacă dureri, de aceea atunci când vizitele regulate la medicul stomatolog nu reprezintă o prioritate este greu ca părinții să le observe. Atunci când caria dentară ajunge într-un stadiu avansat și afectează nervul dintelui, apare durerea și disconfortul în timpul masticației. În ceea ce privește copiii, caria dentară poate apărea atât pe suprafața dinților de lapte, cât și pe suprafața dinților definitivi. Este foarte important ca orice afecțiune dentară a celor mici să fie tratată la timp, nu doar pentru a evita apariția durerilor și a complicațiilor, ci și pentru că dinții de lapte au un rol foarte important în ceea ce privește evoluția danturii și dezvoltarea sănătoasă a acestora.

Traumatismele dentare

Durerea de dinți la copii poate apărea în urma traumatismelor dentare. Atunci când vorbim despre copii, ne putem referi și la diferitele jocuri ce se desfășoară în aer liber. În timpul jocului există riscul de accidentare, iar în ciuda echipamentelor de protecție folosite, copiii se pot lovi și își pot pierde unul sau mai mulți dinți. În astfel de situații, cu siguranță va apărea durerea resimțită la un nivel foarte înalt fiind influențată atât accidentare, cât și de o posibilă sângerare. Este foarte important ca în astfel de situații părinții să își păstreze calmul astfel încât să îl poată liniști pe cel mic și să îi poată inspira încredere și siguranță. Astfel de situații sunt văzute drept urgențe stomatologice, de aceea este recomandat ca părinții să se prezinte cât mai repede la medicul stomatolog.

Abcesul dentar

Abcesul dentar este reprezentat de un grup de infecții ce evaluează în apropierea osului maxilar sau mandibular. De cele mai multe ori, abcesul dentar poate provoca dureri de dinți la copii și, în unele cazuri, se poate transforma într-o urgență stomatologică, ce necesită tratamentul imediat realizat de către un medic dentist.

Abcesul dentar apare atunci când bacteriile se acumulează pe suprafața dinților ducând la durere, la umflarea zonei respective sau chiar a obrazului. Este necesar să știm că abcesele dentare apar în urma unei igiene orale necorespunzătoare, de aceea este recomandat să acordăm o atenție sporită periajului dentar la copii.

Primul ajutor în cazul durerilor de dinți la cei mici

Ajutorul pe care îl acordăm în cazul durerii de dinți la copii se referă atât la calmarea durerii propriu zise, cât și la suportul psihic și emoțional oferi. Este foarte important ca cei mici să aibă încredere că totul se va termina cu bine, iar durerea va dispărea dacă ei reacționează așa cum le este explicat de către părinți.

Așa cum am văzut, durerile de dinți la copii pot apărea în urma mai multor afecțiuni dentare. Este recomandat ca în situația în care durerea celui mic persistă și nu poate fi controlată cu ajutorul medicamentelor folosite de obicei și prescrise de către medicul de familie, părintele să ceară sfatul unui medic pedodont. În urma discuției telefonice, medicul poate recomanda o vizită la clinica stomatologică pentru un consult amănunțit sau poate recomanda anumite medicamente și tehnici de calmare potrivite pentru situație în cauză.

Prevenția problemelor dentare și a durerii de dinți la copii

Întotdeauna este mult mai ușor să prevenim decât să tratăm! Astfel, este foarte important să știm că vizitele regulate la medicul stomatolog și respectarea unei rutine corecte a igienei orale pot duce la scăderea riscurilor apariției afecțiunilor dentare și, implicit, a durerii de dinți la copii. Realizarea corectă a igienei orale la copii presupune periajul dentar de cel puțin două ori pe zi, dimineața (după micul dejun) și seara (înainte de culcare). De asemenea, este recomandat să limităm consumul de sucuri acidulate și dulciuri al copiilor.

De ce este bine să mergi din timp la medicul dentist pedodont

Prima vizită a copilului la medicul stomatolog este recomandată imediat după apariția primului dinte de lapte. În urma acesteia, este recomandat ca vizitele să se realizeze periodic, tocmai pentru ca medicul pedodont să poată construi o relație bazată pe încredere cu copilul, dar și pentru a putea observa evoluția danturii acestuia. În cadrul consultului periodic, medicul pedodont poate observa afecțiunile dentare în stadiu incipient și poate recomanda cele mai potrivite opțiuni pentru tratarea acestora.

Academia Spațială Dr. Leahu și tratamentele dentare plăcute pentru copii

Academia Spațială Dr. Leahu este clinica stomatologică unde copiii îmbină distracția și sănătatea dentară. Aici copiii pot beneficia de tratamente stomatologice moderne, pot face cunoștință cu personajele de poveste prezente încă de la intrarea în clinică și pot învața despre importanța prevenției dentare.

Academia Spațială Dr. Leahu oferă o experiență specială tuturor copiilor și adolescenților. Micii pacienți sunt bucuroși la fiecare vizită, iar potrivit părinților, atmosfera creată le oferă sentimentul de acasă. În cadrul clinicii este asigurată atât o gamă variată de servicii stomatologice pentru copii, cât și servicii de consiliere cu privire la sănătatea orală, ținând în permanență cont de nevoile micuților pacienți și părinților acestora.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

8 thoughts on “Durerea de dinți la copii. Primul ajutor și sfaturi de urmat pentru un tratament eficient

 1. Marius Susman

  Bună seara , am un băiat de 7 ani și are o carie la o măsea de lapte și i sa rupt măseaua până la gingie . In acest moment îi este unflat pe lângă măsea și nu mai poate manca nimic .Ce putem face să îl ajutăm să mănânce sa nu îl mai doară măseaua ?
  Până când ajungem la stomatolog .

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Îi puteți pasa mâncarea sau o puteți prepara la blender. Însă, este prioritar să ajungeți cu băiatul cât mai repede la medicul stomatolog pentru a realiza un tratament potrivit.

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Recomandarea noastră este să mergeți cu fetița la un consult stomatologic, la un medic pedodont. Acesta va examina cavitatea orală și dantura, iar apoi vă va recomanda tratamentul potrivit. Îniante de a merege cu fetița la consult, este necesar să o pregătiți de întâlnirea cu medicul, explicându-i că nu o să doară nimic și că medicul va avea grijă de dințișorii care îi provoacă dureri. Pentru programări ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Pentru a reduce durerea provocată de erupțiile dentare îi puteți administra copilului un antiinflamator recomandat de medicul stomatolog/pediatru. Vă sfătuim să cereți părerea medicului pentru a afla ce tip de antiinflamator este mai potrivit pentru cel mic. Pentru mai multe informații și programări, ne pueteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

 2. Cecilia

  Bună ziua.
  In articolul acesta nu este nimic despre primul ajutor. Trebuie sa prevenim, trebuie sa mergem la medic, trebuie sa intrebam medicul ect.
  Copilul nici nu vrea sa deschidă gura la 3 ani. Ce sa fac cu el la medic dacă are o carie care îl doare când mananca?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! În ziua de astăzi există medici pedodonți dedicați ce știu să comunice cu copiii în așa fel încât să nu le fie teamă de stomatolog. Mai mult decât atât, există tehnici moderne, cum ar fi inhalosedarea, prin care medicul stomatolog îl poate ajuta pe copilaș să stea relaxat și fără frică în timpul tratamentelor pentru cariile dentare. Vă așteptăm cu cel mic în Academia Spațială Dr. Leahu. Vă puteți programa la 021 9777!

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777