Durerea de măsea. Cauze, tipuri și tratament

 

Medic in timpul tratamentului pentru un pacient cu durere de masea
Vizita periodica la medicul stomatolog previne durerea de măsea și complicațiile acesteia

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 4 | 8 octombrie 2019

Vizualizat de 46.998 utilizator/i

Durerea de măsea este una dintre cele mai intense dureri pe care le poți experimenta de-a lungul vieții. Cu toții cunoaștem acel moment în care credem că nimic nu mai poate face durerea să treacă. De cele mai multe ori durerea de măsea indică o afecțiune gravă care, tratată superficial, poate duce la extracția dintelui și, implicit, la implantul dentar.

De câte tipuri poate fi durerea de măsea ?

De cele mai multe ori, ne întrebăm cum am ajuns în situația de a avea probleme cu dantura însă, nu realizăm că o simplă carie netratată este cea mai comună cauză a durerilor ce apar la nivelul danturii. Deși este indicat să mergem la medicul dentist de cel puțin două ori pe an pentru a efectua un control de rutină cu rolul de a detecta afecțiunile incipiente, obișnuim să renunțăm la vizitele periodice la medicul dentist și să ajungem în cabinet doar atunci când avem dureri foarte mari. Uneori, durerea de măsea poate deveni insuportabilă, de aceea, foarte multe persoane aleg să ia medicamente fără recomandarea unui medic dentist. Din păcate, acest lucru îți poate face mai mult rău decât bine, pe termen scurt este posibil să scapi de durere și disconfort însă, pe termen lung, nu vei face decât să agravezi starea afecțiunii. Medicii nu ne recomandă să apelăm la astfel de tratamente, ci să mergem cât se poate de repede la cabinetul stomatologic pentru o evaluare corectă a situației și un plan de tratament personalizat. Medicul este cel care ne poate administra medicamentele adecvate, care să vindece afecțiunea și nu doar să calmeze durerile. Cauzele apariției durerii de măsea pot fi diverse, printre cele mai comune cauze se numără cariile, infecțiile sau traumele dentare și durerile post chirurgicale.

Durerea de măsea cariată

Caria este una dintre cele mai des întâlnite cauze ale durerii de măsea. În stadiul incipient, aceasta nu manifestă simptome și, de cele mai multe ori, nici nu conștientizăm faptul că pe suprafața dinților noștri se formează cariile. Atunci când afecțiunea ajunge într-un stadiu avansat, apare și infecția, iar simptomele se manifestă sub forma durerilor, a respirației urât mirositoare, a gustului neplăcut în gură și a petelor, de culoare maro sau negre, pe suprafața dintelui.

Femeie care sufera de durere de masea

Durerea de măsea poate avea numeroase cauze. Cariile reprezintă unul dintre principalii factori de apariție a durerii. Infecțiile sau perioada post chirurgicala pot duce, de asemenea, la simptome ca durerea de măsea

Care sunt cauzele ce duc la apariția cariilor?

Dacă te întrebi de ce apar cariile, atunci trebuie să știi că acestea se formează în urma acumulării de bacterii pe suprafața dinților. Consumul alimentelor bogate în zahăr afectează dinții deoarece bacteriile care există în mod natural în gura noastră, streptococii, se hrănesc cu zahăr și îl descompun în acizi care distrug smalțul dinților, ducând la apariția cariilor. Nu doar alimentele dulci pot duce la apariția cariilor, sucurile acidulate pot reprezenta un adevărat inamic pentru dantura ta, cu cât bei mai multe lichide care au un conținut ridicat de zaharuri, cu atât ești mai predispus la apariția cariilor. Chiar și ceea ce crezi că este sănătos, precum sucul natural de fructe, îți poate afecta smalțul dinților și poate crește riscul apariției cariilor. De cele mai multe ori, tinerii sunt cei mai predispuși la apariția cariilor dentare, consumând o cantitate mare de alimente și băuturi bogate în zaharuri.

Care sunt etapele de dezvoltare ale cariei?

Pe măsură ce caria evoluează, aceasta afectează pulpa dentară, provocând sensibilitate și durere intensă. Atunci când caria ajunge într-un stadiu avansat, durerea se poate identifica ori de câte ori consumi dulciuri sau băuturi fierbinți, reci sau acidulate. Netratate, cariile pot duce la apariția abceselor și a infecților, ulterior ajungându-se la pierderea dintelui. Cariile nu se formează exclusiv pe suprafața exterioară a dintelui, acestea pot apărea în interior sau în spațiul interdentar și pot fi depistate doar de către medicul dentist, în urma unui control stomatologic și a unei radiografii dentare. Pentru a scădea riscul apariției cariilor dentare, nu trebuie doar să acorzi o atenție sporită alimentelor pe care le mănânci, ci să respecți regulile de bază ale unei bune igiene orale. Medicii dentiști ne recomandă să ne periem dinții de două ori pe zi, dimineața și seara, și să folosim la fiecare spălare apă de gură și ața dentară. De asemenea, este indicat să mergem la un control stomatologic la fiecare 6 luni, sau chiar la 4 luni dacă suntem fumători. În timpul vizitelor periodice la medicul dentist, acesta va realiza și o radiografie dentară panoramică, astfel va putea observa cariile care nu se văd cu ochiul liber. O carie tratată din timp, te va scăpa nu doar de durerile chinuitoare, ci și de timpul pe care va trebui să îl petreci la cabinetul stomatologic atunci când caria se află într-un stadiu avansat.

Durerea de măsea și ureche

Durerea de ureche presupune existența unui disconfort continuu și poate avea legătură cu durerea de măsea. Între cavitatea bucală și cea auditivă există o legătură strânsă, de cele mai multe ori, durerile apar simultan, astfel pacienții sunt supuși unei presiuni mai mari. Este indicat ca pacienții să meargă la medic atunci când întâmpină simptome precum: febra cu temperatură ridicată, senzația de amețeală sau inflamații la nivelul urechii. De obicei, durerile dentare sau cele ale urechii apar din cauza unor infecții complicate, de aceea, este esențial ca pacienții să nu le ignore sau să încerce să le remedieze acasă. Chiar dacă durerea de intensitate mare se poate opri cu ajutorul unor medicamente administrate fără recomandarea doctorului, infecțiile nu sunt tratate, ci evoluează spre alte stadii. Așadar, este necesar să nu ignori astfel de dureri și să mergi la un medic specialist.

Durerea de măsea după extracție

Extracția dentară este acea intervenție chirurgicală în care se îndepărtează un dinte afectat ce nu mai poate fi salvat prin alte metode sau proceduri terapeutice. Extracția dentară se efectuează atunci când o infecție de la nivelul cavității orale nu a fost tratată și a dus la mobilitatea crescută a dintelui, ori atunci când dintele este cariat complet sau când retracția gingivală este foarte mare. O extracție dentară poate fi simplă, dacă dintele este deja erupt, sau chirurgicală, dacă dintele nu are grad de acces facil în cavitatea bucală. Pentru a evita durerea din urma unei extracții și pentru a te asigura că treci printr-o vindecare rapidă, trebuie să folosești o compresă sterilă în gură, timp de 20 de minute. Apoi, este indicat să folosești o pungă de gheață pe suprafața externă a obrazului, timp de 15 minute. A doua zi după extracție poți clăti ușor gura cu ceai de salvie Este foarte important ca după intervenția de extracție a dintelui, să menții cavitatea bucală cât mai curată. Este recomandat să realizezi un periaj ușor, cu o periuță de dinți cu peri moi și să nu apeși pe locul extracției. În cazul în care ai durere de măsea sau orice disconfort, poți apela cu încredere la medicii clinicilor Dr. Leahu. Te poți programa la numărul de telefon: 0219777! Rețeaua Dr. Leahu cuprinde astăzi opt clinici, cinci în București, una în Pitești, una în Timișoara și una în Turda.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

4 thoughts on “Durerea de măsea. Cauze, tipuri și tratament

  1. Gealapu Marcel

    Am o măsea care ma doare foarte tare cauza o știu dar mam uitat bine la ea și e diferita de alți dinți adică e neagra , de ce e neagra ?

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Măseaua respectivă este neagră din cauza cariei dentare care a afectat grav atât dintele, cât și țesuturile din interiorul dintelui și nervul acestuia. Este necesar să mergeți cât mai repede la un medic stomatolog să vă vadă și să vă facă o radiografie dentară pentru acel dinte și poate pentru întreaga dantură. Pentru o programare sau informații suplimentare, ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți lăsa numărul dumneavoastră și vă sunăm noi. Vă mulțumim!

      Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua!

      Este indicat să vă prezentați cât mai curând la un consult stomatologic. Cauzele pot fi diverse. Pentru programări ne puteți lăsa un număr de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau sunați dumneavoastră la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți scrie prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt. Clinicile sunt deschise în București, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Ploiești, Galați, Cluj-Napoca, Craiova și Brașov. Adresele exacte le puteți găsi aici: https://cliniciledrleahu.ro/contacteaza-ne/ . O zi frumoasă!

      Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777