Durerea de măsea în timpul sarcinii și alăptării. Cum o tratăm?

 

durerea de masea in timpul sarcinii si alaptarii, tratata de catre medicul stomatolog in stanga scaunului si asistenta in dreapta
Durerea de măsea în timpul sarcinii poate fi controlată cu ajutorul medicului stomatolog.

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 36 | 16 iunie 2020

Vizualizat de 96.666 utilizator/i

Durerea de măsea în timpul sarcinii poate provoca atât disconfort, cât și frică pentru apariția unor eventuale complicații sau tratamente ce ar putea afecta copilul. Sarcina este o perioadă aparte în viața femeilor, iar atenția acordată sănătății în aceste luni reprezintă o prioritate pentru toate viitoarele mămici. Prevenția este întotdeauna o soluție potrivită pentru orice tip de afecțiune a organismului, astfel iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a evita durerea de măsea în timpul sarcinii, dar și ce tratamente se pot realiza în această perioadă.

Probleme dentare în timpul sarcinii

De-a lungul timpului, foarte multe femei au spus că s-au confrunatat cu o serie de afecțiuni stomatologice, care cauzează durerea de măsea în timpul sarcinii. De cele mai multe ori, problemele stomatologice în sarcină apar la nivelul gingiilor. Pe fondul modificărilor hormonale, femeile se pot confrunta atât în perioada sarcinii, cât și în timpul alăptării cu probleme gingivale, caracterizate printr-o predispoziție crescută de sângerare și inflamare a gingiilor. Prin urmare, atunci când observăm că gingiile se modifică la culoare sau sângerează, trebuie să ne punem un semn de întrebare și să mergem la un control stomatologic.

Unul dintre motivele din cauza căruia poate apărea durerea de măsea în timpul sarcinii  este acela că în respectiva perioadă, femeile tind să aibă pofte și să consume mult mai multe dulciuri sau produse pe bază de zahăr. Consumul ridicat al acestora și nerespectarea regulilor de igienă orală nu va face decât să ducă la apariția cariilor. Astfel, atunci când observați anumite colorații ale dinților, este posibil ca acestea să indice formarea unei carii. În momentul în care caria ajunge la nerv apare durerea de măsea. Alte probleme dentare cu care pacientele se pot confrunta în timpul sarcinii și alăptării sunt: hiperestezia dentinară și granulomul de sarcină.

Cauzele durerii de măsea în timpul sarcinii

Durerea de măsea este una din neplăcerile asociate cu sarcina și alăptarea și poate fi cauzată în cele mai multe cazuri de gingivita de sarcină. „În timpul sarcinii putem vorbi de o gingivită de sarcină cu o evoluție extrem de agresivă. Gingia își schimbă culoarea într-un roșu aprins, sângerează spontan, la cele mai mici atingeri. Dacă gingivita de sarcină este însoțită și de o infecție, atunci cu siguranță apare durerea și mobilitatea dinților” explică Dr. Andra Călin, specialist parodontolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.  La fel se întâmplă și în caz de dureri de măsea în alăptare.

Medicii stomatologi recomandă pacientelor care se confruntă cu gingivita de sarcină o igienă orală riguroasă și folosirea mijloacelor adjuvante de curățare a danturii, de exemplu, dușul bucal, apa de gură și ața dentară. Pe fondul instalării unei gingivite de sarcină, femeile se pot confrunta cu granulomul de sarcină. Acesta ia forma unei umflături mici de culoare violet, localizată la nivelul papilelor inter dentare.

De asemenea, pacientele se mai pot confrunta cu durerea de măsea în timpul sarcinii la contactul dintelui cu lichide reci sau fierbinți. În termeni medicali această afecțiune poartă numele de hiperestezia dentinară și poate involua de la sine după naștere.

Tratamente pentru durerea de măsea în timpul sarcinii și alăptării

Cel mai bun tratament este întotdeauna prevenția. În cazul în care vorbim despre o sarcină planificată, este deosebit de important ca viitoarea mămică să își rezolve problemele dentare existente înainte să rămână însărcinată, deoarece afecțiunile tind să se agraveze în timpul sarcinii ori alăptării și inevitabil vor apărea durerile de dinți și complicațiile. Dacă te confrunți cu dureri de măsele în sarcină, acestea pot fi tratate diferit, în funcție de cauză.

Pacientele sunt sfătuite să își rezolve toate problemele dentare înainte, să înlocuiască plombele ori lucrările vechi și să elimine toți acei factori care ar putea duce la declanșarea unei afecțiuni de natură stomatologică. Un control de rutină la medicul stomatolog poate scoate la iveală problemele stomatologice asimptomatice, care, pe fondul modificărilor hormonale din sarcină și a unei igiene orale incorecte, se pot agrava și pot cauza durere. Ce să faci când te doare maseaua și ești însărcinată? Dacă ai deja dureri de măsea în sarcină, cel mai indicat este să nu le ignori sau să încerci să le tratezi acasă, ci să mergi la medicul stomatolog.

Tratamente și proceduri stomatologice în timpul sarcinii

Tratamentele stomatologice sunt foarte restricționate pe perioada sarcinii. În cazul în care viitoarea mamă are o carie mică, se poate curăța zona afectată și se poate pune o plombă. În cazul în care caria a ajuns la nerv, lucrurile se complică puțin. Se va face tot posibilul pentru a  temporiza tratamentul de canal sau de scoatere a nervului. Numai în cazurile de urgență și doar în trimestrul doi putem soluționa problemele deosebit de grave care necesită anestezie. De asemenea, medicul va recomanda pastile pentru durerea de masea în timpul sarcinii.

În ceea ce privește gingivita de sarcină, aceasta nu necesită tratament, întrucât trece de la sine când se naște copilul. În situațiile în care gingivita nu se vindecă după naștere, înseamnă că aceasta a debutat înainte de a rămâne însărcinată. Pacienta se va prezenta la un control pentru a depista cauza și a primi un tratament adecvat.

Dacă, în mod ideal, viitoarea mămică s-a asigurat din timp că nu are probleme dentare și a reușit să își trateze toate afecțiunile dentare înainte de sarcină, în timpul sarcinii se recomandă păstrarea unei igiene orale cât mai bune, vizite periodice la dentist și o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume. Femeile însărcinate sunt o categorie aparte de pacienți care trebuie să vină mai des la medicul stomatolog. În felul acesta pot preveni o eventuală durere de dinți în sarcină.

Radiografia dentară în timpul sarcinii nu este interzisă, întrucât cantitatea de radiație este nesemnificativă. Cu toate acestea, în primul trimestru de sarcină,  trimestru în care organele copilului sunt în proces de dezvoltare, se vor evita radiografiile, chiar dacă riscurile sunt minime, aproape inexistente, iar cantitatea de radiații nu este suficient de mare încât să provoace efecte adverse.

Remedii naturiste pentru durerea de măsea în sarcină

O durere de masea în sarcină poate fi motiv de îngrijorare, însă există și soluții mai ușoare care pot funcționa, dacă nu este vorba de ceva grav.

Printre tratamentele naturiste care pot oferi ajutor dacă suferi de dureri de dinți în sarcină se numără: clătirea gurii cu apă sărată, folosirea unei comprese reci, ceaiul de mușețel, uleiul de cuișoare, mentă. Hidratarea și consumul unor alimente sănătoase pot juca roluri importante în evitarea afecțiunilor dentare.

Cum se tratează durerea de măsea în timpul sarcinii și alăptării

Comunicarea dintre medicul dentist și medicul ginecolog este esențială pentru un tratament adecvat și pentru controlul durerii de măsea în timpul sarcinii. În cazul în care antibioticele sunt absolut necesare tratamentului afecțiunilor dentare, pentru prevenirea ori tratarea infecțiilor, acestea se vor lua numai cu acordul medicului ginecolog și cu prescripție din partea medicul dentist. Acest lucru se aplică și în perioada de alăptare, dar și în situațiile obișnuite. Tratamentul cu antibiotice trebuie urmat numai la indicația medicului! Așa că nu uita dacă ai dureri de dinți în perioada alăptării sau în timpul sarcinii, cele mai bune recomandări le vei primi de la medicul tău stomatolog.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

36 thoughts on “Durerea de măsea în timpul sarcinii și alăptării. Cum o tratăm?

 1. Madalina

  Buna ziua domnul Doctor! Sunt însărcinată în 7 luni și de 2 săptămâni mă confrunt cu o durere de masea care se ajuns la nerv! Medicul ginecolog nu îmi poate da nimic înafara de paracetamol !! Dar nu își face nici un efect! Precizez că am o igiena regulamentara ! Îmi puteți spune ce as putea lua macar sa îmi mai calmeze durerile?! Mulțumesc frumos !!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este recomandat un consult realizat de către un medic dentist pentru a vedea exact în ce stadiu se află problema cu care vă confruntați. Dacă este necesar, dacă afecțiunea devine o urgență stomatologică, se poate realiza chiar și un tratament cu anestezie, aceasta se poate folosi în trimestrul 3 de sarcină. Pentru mai multe informații și programări ne puteți lăsa un număr de telefon și vă contactăm noi sau sunați dumneavoastră la numărul de telefon 021 91 34.

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! În primul rând, este necesar să vă vadă un medic stomatolog pentru a stabili care este cauza problemei cu care vă confruntați. Pentru programări ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi în cel mai scurt timp sau ne puteți contacta dumneavoastră la numărul de telefon 021 91 34.

   Răspunde

 2. ELIONORA

  Buna ziua sint însărcinată in 36 săptămâni și am o durere de dinte menționez ca sint in Marea Britanie am sunat pentru programare și abea saptamina viitoare poate sa ma vadă medicul stomatolog ce ai putea lua pentru calmarea dureri

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este indicat să cereți sfatul medicului dumneavoastră ginecolog. În funcție de evoluția sarcinii, medicul vă poate recomanda un tratament medicamentos potrivit pentru dumneavoastră.

   Răspunde

 3. Ciobanu Madalina

  Buna seara! Sunt însărcinată în 7 luni si 3 săptămâni și am o carie foarte adâncă care sa ajuns la nerv si nu pot mânca absolut nimic din cauza masele ca ma doare,si medicul dentist nu poate sa imi faca nimic,o zis sa astept pana nasc,dar eu am dureri încât nu pot dormi noaptea,ce as putea lua?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este necesar să cereți și recomandarea medicului dumneavoastră ginecolog. În funcție de evoluția sarcinii și de istoricul acesteia, medicul ginecolog vă poate recomanda un tratament pentru calmarea durerii. De asemenea, este necesar să vă vadă și un medic stomatolog pentru a stabili exact care este stadiul în care se află caria dentară și care sunt opțiunile de tratament. Pentru programări și informații suplimentare ne puteți contacta la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi.

   Răspunde

 4. Banu

  Buna ziua
  Sunt o mamica care a nascut de 2sap,problema este ca ma doare foarte tare o mssea
  Nu stiu ce medicam as putea lua pt calmarea dureri?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! În primul rând, este recomandat să vă vadă un medic stomatolog pentru a putea stabili care este cauza durerii. Împreună cu medicul veți putea stabili care este cea mai potrivita opțiune pentru dumneavoastră. Pentru programări și informații suplimentare ne puteți contacta la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi.

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este recomandat să vă vadă un medic stomatolog pentru a stabili care este cauza durerii. În urma consultului veți stabili împreună cu medicul care sunt pașii pe care îi puteți urma în continuare. Pentru programări și informații suplimentare ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34.

   Răspunde

 5. Gabriela

  Buna dimineata domnul doctor,am o durere insuportabila de masea,sunt insarcinata in 38de saptamani.Am fost la stomatolog mi sau curatat canalele,mi sa recomandat paracetamol si algocalmin doar la durere.O zi a fost mai bine iar acum ma doare ,urechea,maseaua si maxilarul in partea de jos (gatul).Ce sfaturi i-mi dati? Multumesc mult!O zi frumoasa!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră ginecolog pentru a vă spune dacă se pot lua și alte medicamente sau dacă se poate face o radiografie dentară în locul unde vi s-au curățat canalele! Este posibil ca durerea să persiste câteva zile după acest tratament de canal sau este posibil ca tratamentul să nu fie realizat corect. O zi bună!

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Este indicat să mergeți la un medic stomatolog să vă consulte și să discutați ce puteți să faceți în cazul durerilor de măsea. Pentru programări ne puteți lăsa un număr de telefon sau ne puteți suna dumneavoastră la 021 91 34!

   Răspunde

 6. Georgiana dragne

  Buna ziua am o durere foarte severa de măsea de fapt parca mă doare toată dantura ce as putea lua sa mai calmez un pic durerea precizez că alăptez bebe are 1 luna mulțumesc

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Cel mai bine este să vorbiți cu medicul dumneavoastră pediatru pentru administrarea unui medicament, mai ales că alăptați. Ulterior, ar fi indicat să mergeți la un medic stomatolog să vă facă o radiografie dentară și să vă consulte pentru a vedea de unde provine durerea și ce este de făcut. Pentru programări și informații suplimentare ne puteți contacta la 021 91 34 sau prin Whatsapp aici: https://bit.ly/3vDGKPt .

   Răspunde

 7. Dumitru Roxana Mădălina

  Bună seara. Am născut de 2 săptămâni și am o durere de măsea foarte tare… ce aș putea lua pentru a ameliora cât de cât durerea? Menționez ca alăptez exclusiv la sân fără supliment de lapte.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Cel mai bine este să vorbiți cu medicul dumneavoastră ginecolog și să mergeți la un medic stomatolog să faceți un consult stomatologic, o radiografie dentară și să vă recomande tratamentul potrivit. Pentru mai multe informații suplimentare și o programare ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34 sau prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt. Clinicile noastre le puteți găsi aici: https://cliniciledrleahu.ro/contacteaza-ne/. Vă așteptăm cu drag!

   Răspunde

 8. Cristina

  Buna ziua domnule doctor! Sunt însărcinată în 4 luni și jumătate și mă confrunt cu o durere de măsea foarte mare, mă doare toată dantura inclusiv oasele de la nas și capul, nu am o igiena dentara adecvată iar medicul meu ginecolog mi a recomandat pe zii, 2/tb paracetamol și 1/tb agocalmin

  Răspunde

 9. Denisa

  Buna ziua ,sunt in săptămâna 33 de sarcina am plecat la dentist,cu o durere insuportabila,ajunsă acolo a depistat 2 probleme,un colt care inflamase gingia ,și 2 masele cu o carie in mijlocul amândurora,zis și făcut ,a onorat nervul de la masele ,ajunsă acasă coltul durea și durea,am mers a doua zi înapoi pt că nu mai rezistam efectiv,a ajuns la concluzia că trebui scos acel colț , precixrz faptul că sunt app 4 zile de la extractir și pe mine încă mă doare acolo gingia deci am senzația că este nerv acolo așa zvagneste de tare,iar cel cu nervul de lângă unde mi a pus un pansament provizoriu până la următorul control când mă ating doare!Care este cauza? Mulțumesc din suflet pt răspunsuri.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Este normal să doară câteva zile după extracția dentară, mai ales dacă cariile dentare au afectat nervul. Dacă durerea ține mai mult de 2 săptămâni, este necesar să mergeți la medicul stomatolog. O zi bună!

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este necesar sa veniti la un consult stomatologic de specialitate ca sa va vada un medic. In trimestrul al doilea de sarcina se pot face tratamente stomatologice in deplina siguranta. Durerea de masea este provocata de o carie dentara profunda care a ajuns la nerv. In cadrul controlului veti afla toate informatiile necesare cu privire la tratamentul pe care este necesar sa-l realizati. Va puteti programa la numarul de telefon 021 91 34 sau ne puteți scrie prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.

   Răspunde

 10. Adelina Nistor

  Buna seara.sunt insarcinata in 19 saptamani am fatete dentare iar la una din masele simt cum mi s a deplasat si imi intra mancare,folosesc dus bucal ata dentara dar de cate ori le folosesc imi curge mult sange si ma doare rau locul ce ar trebui sa iau de durere?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Vă recomandăm să veniți la un consult stomatologic pentru a vedea un medic stomatolog ce se întâmplă la măseaua respectivă și să vă recomande tratamentul potrivit. Pentru programări sau informații suplimentare ne puteți suna la 021 91 34 sau prin WhatsApp aici https://bit.ly/3vDGKPt.

   Răspunde

 11. Camelia

  Buna ziua ! Sunt însărcinată in 8 săptămâni .
  Nu îmi doresc sarcina și sunt programată in 3 zile la avort !
  Am o durere mare de măsea si am luat Ketonal !
  Cât de grav este ? Mulțumesc

  Răspunde

 12. Ana-Maria

  Bună seara domnul doctor.. am făcut o infecție gingivala foarte mare ma doare pana la căile nazale
  Și as dorii sa știu ce as putea lua cât sa mi treacă infecția și umflatura feței.. am un copil de 5 luni și alăptez nu sunt sigura dacă as putea lua antibiotic în timpul alăptării
  Va mulțumesc

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este necesar să mergeți să tratați infecția la medicul stomatolog. Antibioticul nu trebuie luat după ureche, iar acesta nu tratează infecția în sine. Infecția se tratează doar la stomatolog. Pentru informații suplimentare și o programare ne puteți contacta la 021 91 34.

   Răspunde

 13. Simona

  Buna ziua domnu doctor,sunt o mamica care inca alaptez,bebelusul meu face 9 luni.Am doua masele care ma dor una mi sa spart in sarcina iar alta are carie cred ca ma doare de mor.Ce pot lua in cazul care inca alaptez.Pot lua nurofen expres forte ceva.Ca paracetamolul ma lasa pe moment si ma ia din nou.Medicul meu dentis nare anestezic pt mine ca inca alaptez mia zis.Srafuitima ce sa fac ca nu mai pot.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Durerea dentară nu se tratează prin medicație. Este important să veniți la un medic specialist endodont, pentru a vă vedea radiologic și clinic. În urma controlului, medicul vă va recomanda tratamentul potrivit. Pentru cele 2 măsele se vor realiza tratamente endodontice cu anestezie dentară. Moment în care în ziua respectivă nu veți alăpta. Pentru mai multe informații sau o programare, ne puteți suna la 021 9134.

   Răspunde

 14. Elena

  Buna ziua! Sunt insarcinata in 19 saptamani. De ceva timp ma doare maseaua de minte din stanga jos. Nu este iesita complet din gingie. Adica desi ea este erupta, pe o jumatate de masea a ramas gingie. Presupun ca acum cateva saptamani cand a inceput durerea, aveam ceva intre gingie si masea. Am reusit sa curat acolo, insa a ramas durerea. Tin sa precizez ca de mic copil, in spatele acestei ultime masele, unde se leaga maxilarul cu partea de sus, am avut o gingie mai umflata. Are pe ea ca o bucata de carne mai moale, care nu ma durea de obicei. Dar din timp in timp, cam la 1-2 ani, pe acea gingie mai crescuta apareau niste excrescente la inceput albe, ca niste cosuri mai mari, si apoi in varf se faceau negre si erau dureroase. Locuind la tara, mergeam la medicul de familie si el imi prescria antibiotic, apoi de la un timp imi zicea sa dau doar cu glicerina cu nistatin si treceau. Insa mereu pe acea bucatica de carne imi ramanea un mic varf alb.
  Mutandu-ma la oras am putut sa merg mai usor la stomatolog si am mers chiar la 2 la un moment dat cand mi-a mai iestit asa ceva, dar niciunul nu a stiut sa imi zica ce este acolo, daca este un abces sau altceva. S-a ajuns doar la concluzia ca nu poate fi o tumora, fiindca o am deja de mai mult de 20 de ani (eu acum am 30)
  Acum cateva saptamani,cand a inceput durerea mi-au iesit iar niste chestii acolo, de data asta aratau ca niste mici bobite de sange. Am presupus ca au aparut fiindca am mestecat ceva mai tare acolo si am ranit gingia. Insa desi s-au retras de atunci, eu tot am ramas cu durere in acea parte. Ma doare doar cand mestec si cand inghit sau cand deschis gura tare, gen cascat. Mentionez ca nu pot mesteca in partea dreapta, fiindca acolo am o masea care mi s-a rupt acum in sarcina, iar medicul stomatolog a zis ca nu ii poate face nimic in sarcina.
  Azi o sa ma duc la el sa ii zic de durerea aceasta, dar as mai vrea o parere de la dvs.
  Cred ca acea masea de minte ar trebui scoasa, dar banuiesc ca trebuie sa astept dupa nastere. Gingia in jur nu este inrosita acum, nu am nimic care sa arate a abces. E doar acea carnita in culoarea normala a unei gingii. Si totusi ceva ma doare acolo si nu stiu ce sa fac, daca pot sta asa pana in februarie.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Vă recomandăm să cereți o a doua opinie și de la un alt medic stomatolog. De altfel, este necesar să mergeți la un consult pentru ca medicul specialist să analizeze gingia și cavitatea orală, pentru a vedea cu ce probleme vă confruntați și de ce tratamente puteți beneficia în timpul sarcinii. Doar acesta este în măsură să vă răspundă la toate întrebările pe care le aveți în legătură cu sănătatea dumneavoastră dentară. Pentru programări ne puteți suna la 021 9134.

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777