search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal it fr

Durerea de măsea în timpul sarcinii și alăptării. Cum o tratăm?

 

durerea de masea in timpul sarcinii tratata de catre medicul stomatolog in stanga scaunului si asistenta in dreapta
Durerea de măsea în timpul sarcinii poate fi controlată cu ajutorul medicului stomatolog.

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 12 | 16 iunie 2020

Vizualizat de 37.789 utilizator/i

Durerea de măsea în timpul sarcinii poate provoca atât disconfort, cât și frică pentru apariția unor eventuale complicații sau tratamente ce ar putea afecta copilul. Sarcina este o perioadă aparte în viața femeilor, iar atenția acordată sănătății în aceste luni reprezintă o prioritate pentru toate viitoarele mămici. Prevenția este întotdeauna o soluție potrivită pentru orice tip de afecțiune a organismului, astfel iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a evita durerea de măsea în timpul sarcinii, dar și ce tratamente se pot realiza în această perioadă.

Probleme dentare în timpul sarcinii

De-a lungul timpului, foarte multe femei au spus că s-au confrunatat cu o serie de afecțiuni stomatologice, care cauzează durerea de măsea în timpul sarcinii. De cele mai multe ori, problemele stomatologice în sarcină apar la nivelul gingiilor. Pe fondul modificărilor hormonale, femeile se pot confrunta atât în perioada sarcinii, cât și în timpul alăptării cu probleme gingivale, caracterizate printr-o predispoziție crescută de sângerare și inflamare a gingiilor. Prin urmare, atunci când observăm că gingiile se modifică la culoare sau sângerează, trebuie să ne punem un semn de întrebare și să mergem la un control stomatologic.

Unul dintre motivele din cauza căruia poate apărea durerea de măsea în timpul sarcinii  este acela că în respectiva perioadă, femeile tind să aibă pofte și să consume mult mai multe dulciuri sau produse pe bază de zahăr. Consumul ridicat al acestora și nerespectarea regulilor de igienă orală nu va face decât să ducă la apariția cariilor. Astfel, atunci când observați anumite colorații ale dinților, este posibil ca acestea să indice formarea unei carii. În momentul în care caria ajunge la nerv apare durerea de măsea. Alte probleme dentare cu care pacientele se pot confrunta în timpul sarcinii și alăptării sunt: hiperestezia dentinară și granulomul de sarcină.

Cauzele durerii de măsea în timpul sarcinii

Durerea de măsea este una din neplăcerile asociate cu sarcina și alăptarea și poate fi cauzată în cele mai multe cazuri de gingivita de sarcină. „În timpul sarcinii putem vorbi de o gingivită de sarcină cu o evoluție extrem de agresivă. Gingia își schimbă culoarea într-un roșu aprins, sângerează spontan, la cele mai mici atingeri. Dacă gingivita de sarcină este însoțită și de o infecție, atunci cu siguranță apare durerea și mobilitatea dinților” explică Dr. Andra Călin, specialist parodontolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Medicii stomatologi recomandă pacientelor care se confruntă cu gingivita de sarcină o igienă orală riguroasă și folosirea mijloacelor adjuvante de curățare a danturii, de exemplu, dușul bucal, apa de gură și ața dentară. Pe fondul instalării unei gingivite de sarcină, femeile se pot confrunta cu granulomul de sarcină. Acesta ia forma unei umflături mici de culoare violet, localizată la nivelul papilelor inter dentare.

De asemenea, pacientele se mai pot confrunta cu durerea de măsea în timpul sarcinii la contactul dintelui cu lichide reci sau fierbinți. În termeni medicali această afecțiune poartă numele de hiperestezia dentinară și poate involua de la sine după naștere.

Tratamente pentru durerea de măsea în timpul sarcinii și alăptării

Cel mai bun tratament este întotdeauna prevenția. În cazul în care vorbim despre o sarcină planificată, este deosebit de important ca viitoarea mămică să își rezolve problemele dentare existente înainte să rămână însărcinată, deoarece afecțiunile tind să se agraveze în timpul sarcinii ori alăptării și inevitabil vor apărea durerile de dinți și complicațiile.

Pacientele sunt sfătuite să își rezolve toate problemele dentare înainte, să înlocuiască plombele ori lucrările vechi și să elimine toți acei factori care ar putea duce la declanșarea unei afecțiuni de natură stomatologică. Un control de rutină la medicul stomatolog poate scoate la iveală problemele stomatologice asimptomatice, care, pe fondul modificărilor hormonale din sarcină și a unei igiene orale incorecte, se pot agrava și pot cauza durere.

Tratamente și proceduri stomatologice în timpul sarcinii

Tratamentele stomatologice sunt foarte restricționate pe perioada sarcinii. În cazul în care viitoarea mamă are o carie mică, se poate curăța zona afectată și se poate pune o plombă. În cazul în care caria a ajuns la nerv, lucrurile se complică puțin. Se va face tot posibilul pentru a  temporiza tratamentul de canal sau de scoatere a nervului. Numai în cazurile de urgență și doar în trimestrul doi putem soluționa problemele deosebit de grave care necesită anestezie.

În ceea ce privește gingivita de sarcină, aceasta nu necesită tratament, întrucât trece de la sine când se naște copilul. În situațiile în care gingivita nu se vindecă după naștere, înseamnă că aceasta a debutat înainte de a rămâne însărcinată. Pacienta se va prezenta la un control pentru a depista cauza și a primi un tratament adecvat.

Dacă, în mod ideal, viitoarea mămică s-a asigurat din timp că nu are probleme dentare și a reușit să își trateze toate afecțiunile dentare înainte de sarcină, în timpul sarcinii se recomandă păstrarea unei igiene orale cât mai bune, vizite periodice la dentist și o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume. Femeile însărcinate sunt o categorie aparte de pacienți care trebuie să vină mai des la medicul stomatolog.

Radiografia dentară în timpul sarcinii nu este interzisă, întrucât cantitatea de radiație este nesemnificativă. Cu toate acestea, în primul trimestru de sarcină,  trimestru în care organele copilului sunt în proces de dezvoltare, se vor evita radiografiile, chiar dacă riscurile sunt minime, aproape inexistente, iar cantitatea de radiații nu este suficient de mare încât să provoace efecte adverse.

Cum se tratează durerea de măsea în timpul sarcinii și alăptării

Comunicarea dintre medicul dentist și medicul ginecolog este esențială pentru un tratament adecvat și pentru controlul durerii de măsea în timpul sarcinii. În cazul în care antibioticele sunt absolut necesare tratamentului afecțiunilor dentare, pentru prevenirea ori tratarea infecțiilor, acestea se vor lua numai cu acordul medicului ginecolog și cu prescripție din partea medicul dentist. Acest lucru se aplică și în perioada de alăptare, dar și în situațiile obișnuite. Tratamentul cu antibiotice trebuie urmat numai la indicația medicului!

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

12 thoughts on “Durerea de măsea în timpul sarcinii și alăptării. Cum o tratăm?

 1. Madalina

  Buna ziua domnul Doctor! Sunt însărcinată în 7 luni și de 2 săptămâni mă confrunt cu o durere de masea care se ajuns la nerv! Medicul ginecolog nu îmi poate da nimic înafara de paracetamol !! Dar nu își face nici un efect! Precizez că am o igiena regulamentara ! Îmi puteți spune ce as putea lua macar sa îmi mai calmeze durerile?! Mulțumesc frumos !!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este recomandat un consult realizat de către un medic dentist pentru a vedea exact în ce stadiu se află problema cu care vă confruntați. Dacă este necesar, dacă afecțiunea devine o urgență stomatologică, se poate realiza chiar și un tratament cu anestezie, aceasta se poate folosi în trimestrul 3 de sarcină. Pentru mai multe informații și programări ne puteți lăsa un număr de telefon și vă contactăm noi sau sunați dumneavoastră la numărul de telefon 021 91 34.

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! În primul rând, este necesar să vă vadă un medic stomatolog pentru a stabili care este cauza problemei cu care vă confruntați. Pentru programări ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi în cel mai scurt timp sau ne puteți contacta dumneavoastră la numărul de telefon 021 91 34.

   Răspunde

 2. ELIONORA

  Buna ziua sint însărcinată in 36 săptămâni și am o durere de dinte menționez ca sint in Marea Britanie am sunat pentru programare și abea saptamina viitoare poate sa ma vadă medicul stomatolog ce ai putea lua pentru calmarea dureri

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este indicat să cereți sfatul medicului dumneavoastră ginecolog. În funcție de evoluția sarcinii, medicul vă poate recomanda un tratament medicamentos potrivit pentru dumneavoastră.

   Răspunde

 3. Ciobanu Madalina

  Buna seara! Sunt însărcinată în 7 luni si 3 săptămâni și am o carie foarte adâncă care sa ajuns la nerv si nu pot mânca absolut nimic din cauza masele ca ma doare,si medicul dentist nu poate sa imi faca nimic,o zis sa astept pana nasc,dar eu am dureri încât nu pot dormi noaptea,ce as putea lua?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este necesar să cereți și recomandarea medicului dumneavoastră ginecolog. În funcție de evoluția sarcinii și de istoricul acesteia, medicul ginecolog vă poate recomanda un tratament pentru calmarea durerii. De asemenea, este necesar să vă vadă și un medic stomatolog pentru a stabili exact care este stadiul în care se află caria dentară și care sunt opțiunile de tratament. Pentru programări și informații suplimentare ne puteți contacta la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi.

   Răspunde

 4. Banu

  Buna ziua
  Sunt o mamica care a nascut de 2sap,problema este ca ma doare foarte tare o mssea
  Nu stiu ce medicam as putea lua pt calmarea dureri?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! În primul rând, este recomandat să vă vadă un medic stomatolog pentru a putea stabili care este cauza durerii. Împreună cu medicul veți putea stabili care este cea mai potrivita opțiune pentru dumneavoastră. Pentru programări și informații suplimentare ne puteți contacta la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi.

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este recomandat să vă vadă un medic stomatolog pentru a stabili care este cauza durerii. În urma consultului veți stabili împreună cu medicul care sunt pașii pe care îi puteți urma în continuare. Pentru programări și informații suplimentare ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134