Durerea după implant dentar: când apare, cât persistă și cum poți trece mai ușor peste ea

 

echipa medicala in timpul unei interventii cu implant dentar
În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, pacienții nu simt durere sau disconfort atunci când beneficiază de tratamente cu implanturi dentare.

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 17 | 28 septembrie 2021

Vizualizat de 22.938 utilizator/i

Atunci când pacienții ajung la Clinicile Dentare Dr. Leahu și doresc să beneficieze de servicii stomatologice, printre care tratamentul cu unul sau mai multe implanturi dentare, mulți dintre aceștia ne adresează întrebări legate de durere: dacă doare un implant dentar?; cât de dureroasă este intervenția cu mai multe implanturi dentare?; cât persistă durerea după un implant dentar? Ei bine, la toate aceste întrebări îți vom răspunde cât mai clar și detaliat în rândurile ce urmează.

De ce apare durerea după tratamentul cu implant dentar

În timpul intervenției chirurgicale cu implanturi dentare este bine să știi că nu vei simți absolut niciun fel de durere sau disconfort, deoarece operația se face doar sub anestezie locală sau cu ajutorul sedării conștiente, asta în cazul pacienților foarte anxioși ori în cazul refacerii întregii danturi cu dinți ficși în 24 de ore. Însă, după ce intervenția s-a realizat, pacienții se pot confrunta cu durere la nivelul zonei operate, a cărei intensitate poate varia la fiecare pacient în parte.

De cele mai multe ori, durerea după tratamentul cu implant dentar apare imediat după ce efectul anesteziei dentare a trecut. Bineînțeles că fiecare pacient simte diferit durerea, în funcție de complexitatea intervenției și de numărul de implanturi inserate. De exemplu, dacă ai nevoie să îți inserezi un singur implant dentar, este bine să știi că durerea poate fi ușoară sau chiar inexistentă, în funcție de organismul fiecărui pacient și de cum tolerează acesta disconfortul. Însă, este indicat ca imediat după ce anestezia a trecut, să urmezi cu mare atenție medicația dată de către medicul stomatolog și să iei la nevoie antiinflamatoarele specifice.

Cât persistă durerea după un implant dentar

Fiecare pacient este diferit, la fel și durerea pe care o resimte după o intervenție cu unul sau mai multe implanturi dentare. În funcție de tipul de intervenție și de numărul implanturilor dentare, durerea se poate resimți diferit. În cazul în care ai nevoie doar de un singur implant dentar, vorbim de un minim de disconfort care fie este inexistent, fie poate să dispară chiar și din a doua zi. Totodată, dacă ai nevoie de mai multe implanturi dentare sau de refacerea totală a danturii, durerea poate dura între 3-5 zile. În plus, acest fenomen este considerat a fi normal, deoarece inserarea unui implant dentar este ca orice alt timp de intervenție chirurgicală ce necesită timp de vindecare. Tocmai de aceea, durerea poate persista câteva zile, în funcție de organismul fiecăruia și, bineînțeles, de tipul de intervenție realizat. Mai mult decât atât, dacă respecți indicațiile post operatorii, urmezi tratamentul recomandat de către medic și iei medicamentele prescrise imediat ce ai plecat din cabinetul stomatologic, durerea poate fi inexistentă.

Ce complicații pot apărea după un implant dentar

Procedura implantului dentar se realizează întotdeauna sub anestezie dentară locală. În cazul în care un pacient dorește să își refacă întreaga dantură cu sistemul „Dinți ficși în 24 de ore”, intervenția se face cu sedare conștientă. Pe tot parcursul intervenției, pacientul este monitorizat și asistat de către un medic specialist ATI. Astfel, acesta nu va simți nicio durere pe toată durata intervenției chirurgicale. În zilele de după intervenție, majoritatea pacienților se vor confrunta cu o umflătură ușoară în zona respectivă. În cazul acesta, pe lângă medicație, medicii stomatologi recomandă să țineți pe obraz o pungă cu gheață, în intervale de 15 minute. Procesul poate fi repetat de mai multe ori pe zi. Aceasta ajută la dezumflarea zonei obrazului și sporește procesul de vindecare.

De multe ori, primim întrebări legate de anumite complicații care pot apărea după un implant dentar. Dacă sunt respectate indicațiile post operatorii, igiena orală este menținută corespunzător și pacientul se prezintă la controale, complicațiile sunt inexistente. Este bine să știi că în cazul unei igiene orale deficitare și a nerespectării indicațiilor primite de la medic, locul operației se poate infecta, ceea ce poate duce la pierderea implantului dentar.

„De cele mai multe ori, după inserarea implanturilor dentare, complicațiile sunt legate de lucrarea provizorie. Pacienții nu respectă întocmai indicațiile medicului legate de alimentație și insistă să mănânce cu lucrările provizorii diferite alimente tari. Acestea fiind complet interzise pe toată perioada vindecării, 4-6 luni. În cazul acesta, este recomandat ca imediat după ce provizoria s-a rupt, pacientul să vină la medic pentru a reface lucrarea și pentru a verifica dacă implantul dentar a suferit modificări”, explică Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în Implantologie Orală și Master în Implantologie Orală și Parodontologie.

Indicații și tratament pentru durerea după implant

Tratamentul pentru ameliorarea disconfortului după intervenția cu unul sau mai multe implanturi dentare este foarte important să fie respectat exact așa cum ți-a transmis medicul specialist. Dacă urmezi indicațiile post-operatorii și medicația date de către medic, problemele legate de durere vor fi inexistente. De asemenea, este bine să ții cont și de administrarea medicamentelor la ore fixe, dacă dorești să te recuperezi mult mai rapid și să nu existe vreo complicație după intervenție. Totodată, este indicat ca imediat ce pleci din cabinetul stomatologic să iei primul calmant și să nu aștepți până ce trece anestezia dentară. De reținut! Nu aștepta să apară durerea pentru a lua medicamentele prescrise, ia-le la timp pentru ca disconfortul să fie unul minim sau chiar inexistent.

Cum să te recuperezi mai ușor după un implant dentar

Pentru ca perioada de vindecare după implant dentar să fie una rapidă și ușoară este necesar să respecți câteva sfaturi recomandate de către medicii specialiști, și anume:

Alimentația să fie semilichidă și moale

În prima săptămână după intervenția cu implant dentar este esențial să consumi alimente moi și semilichide, precum: piure, iaurt, legume și fructe pasate ș.a.m.d. Această dietă este recomandată până la îndepărtarea firelor de sutură. Ulterior, până la realizarea lucrării protetice fixe, este exclus consumul de alimente foarte dure, pentru a evita ruperea lucrării provizorii.

Ai grijă la igiena orală

Rutina de îngrijire atât a danturii, cât și a zonei operate, în urma inserării implanturilor dentare, joacă un rol important pe toată perioada postoperatorie. Încă din a doua zi după intervenție se recomandă ca periajul dentar să se realizeze ușor cu ajutorul unei periuțe cu perii moi, pentru a îndepărta resturile alimentare de pe zona operată. De asemenea, medicii stomatologi recomandă și clătirea cavității bucale cu ceai de salvie în primele 7-10 zile, deoarece ajută la evitarea formării de bacterii atât pe suprafața firelor de sutură, cât și pe cea din jurul implantului dentar.

Evitarea fumatului

La fel ca în cazul unei extracții dentare și intervenția cu implant dentar implică renunțarea la fumat, cel puțin în primele 3 zile după operație. Totodată, evitarea fumatului pe toată perioada vindecării este importantă pentru ca gingia să se refacă mult mai rapid.

De asemenea, în primele zile după inserarea implanturilor dentare, este indicat să eviți pe cât de mult posibil efortul fizic, ridicarea de greutăți, deoarece acestea pot duce la complicații și chiar la apariția durerii.

Cu toate acestea, succesul unui tratament cu implant și cât persistă durerea după implantul dentar depinde foarte mult de grija pe care o ai asupra zonei operate. Dacă urmezi sfaturile și indicațiile medicului stomatolog, nu vei avea probleme pe toată perioada vindecării și te vei recupera mult mai ușor și rapid.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

17 thoughts on “Durerea după implant dentar: când apare, cât persistă și cum poți trece mai ușor peste ea

 1. Maria

  nu am avut dureri nici in timpul, nici dupa operatia de implant.Am avut insa dureri mari la fixarea suruburilor si a coroanelor dentare chiar citeva zile?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Este normal să aveți dureri și în timpul montării lucrărilor fixe, însă dacă acestea nu trec în câteva zile, este necesar să veniți la medicul stomatolog. Numai bine!

   Răspunde

 2. Iliescu Rodica

  Am avut proteză pe capse de nouă ani. Două din trei capse au cedat și mi s-au recomandat implanturi. Mi-au fost înlăturate cele două capse ,iar în locul lor s-au introdus cele două implanturi. După trecerea anesteziei am avut și am după patru zile dureri insuportabile. Imediat după implant am inceput să iau amoxiclav la 12 ore plus analgezice. Durerile nu cedează,fac febră,frisoane….am fost la medic care mi-a scos …? ceva,un rest,o ață,,dar nicio ameliorare. Ce trebuie să fac? Este nevoie să mi se scoată implanturile????

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este necesar să veniți la un control stomatologic pentru a vedea medicul specialist chirurg despre ce este vorba. Trebuie să vadă cum sunt implanturile dentare atât clinic, cât și radiologic. Pentru programări ne puteți lăsa un număr de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau sunați dumneavoastră la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți scrie prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.

   Răspunde

 3. Dena Mihaela

  In 2015 am facut o interventie chirurgicala cu implanturi(4) ,insa nici.la ora actuala nu.mi.a mai trecut anestezia si jumatatea gurii cu barbia a inceput sa ma usture si prurit pe portiunea amortita.Un implant este inserat chiar in nervul alveolar.S a umflat gingia si dureri mari.Am fost la clinica dentara Hospital Dental Romania la dr.Irina Trosca si chirurga Raluca Rosca din Bucuresti,in str.Racari.Ce tratament sa iau pana ajung la medicul stomatolog?
  .

  Răspunde

 4. Paraschiv Angela

  Bună seara, pe data de 12octombrie am avut o extractie nr de 5 si fixarea a 11 inplanturi .Pe data fe 13 octombrie o extracție in partea de jos si fixarea a 4 implanturi
  Dupa 2 zile.au început durerile de cap ,care sunt si la.ora actuală iau analgezice in fiecare zi. Sunt niste dureri groaznice de cap.ce pot face. Multumesc frumos

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este necesar să veniți la un consult stomatologic, pentru ca un medic specialist să vadă clinic și radiologic implanturile dentare. În așa fel se va stabili exact de unde provin durerile. Pentru mai multe informații și programări vă stăm la dispoziție la numărul de telefon 0219134 sau prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.

   Răspunde

 5. Maria

  Este Normal dupa 7 Ani de la un implant dentar sa am durere in jurul lui Adica a gingiei desi tot la 6 luni merg la igienizare orala ? Multumesc anticipat

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Nu este normal. Vă recomandăm să mergeți la medicul stomatolog cât mai repede pentru a efectua o radiografie dentară. Pentru programări sau informații suplimentare, ne puteți suna la 021 9134.

   Răspunde

 6. Cristea Gabriela

  Buna ziua! Ma numesc Gabriela.Acum doua saptamani am facut implanturi dentare la ambele maxilare, 6+6.La cateva zile au aparut dureri la nivelul osului mandibular in zona laterala in dreptul implantului dentar.Durerea nu cedeaza la analgezice. Medicul spune ca acolo osul a fost mai dur si ca poate a insurubat mai tare implantul,sau in momentul inciziei facute la nivelul gingiei a tras mai tare de tesuturi.Spune ca o sa treaca dar poate dura chiar si luni de zile. Ce se mai poate face pentru a nu mai avea aceste dureri? Va rog nult sa-mi spuneti ce se poate face in acest caz

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Vă recomandăm să cereți o a doua opinie și de la un alt medic stomatolog, pentru a vă asigura că nu a apărut o complicație. Pentru această consultație o să aveți nevoie de o radiografie recentă. Durerea poate să apară și dacă igiena orală nu este realizată corespunzător în zona respectivă sau dacă, într-adevăr, a apărut o complicație. Pentru a stabili o programare, ne puteți suna la 021 9134.

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Recomandarea noastră este de a merge la un control stomatologic de specialitate. Pentru a determina sursa durerii, un medic specialist trebuie să vă vadă clinic și radiologic implanturile dentare. Pentru a stabili o programare, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

 7. Ana Georgeta

  Buna ziua! In urma cu o sapt.mi s au montat 6 implanturi pe mandibula..Au fost extractii,aditie de os…Interventia a durat 3 ore..Anestezie ,din plin…TA ,la inceputul interventiei,era 15/9..S a mers mai departe..Am fost bine dupa insersrea lor,dureri ,dar au cedat putin la tratament,nu dormisem in noaptea aceea decat vreo 4 ore..Am facut imprudenta de merge la servici,a doua zi..In jurul ore 8 ,am lesinat…Foarte speroata am fost..Evident,mi s a acordat Concediu Medical…

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! După intervenția de inserarea a implanturilor dentare, este necesară o perioadă de odihnă și recuperare, de câteva zile, în care să nu depuneți efort. Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777