Dureri de dinți? 5 motive pentru care să nu le ignori

 

Dureri de dinți tratate de catre medici stomatologi in dreapta si in stanga
Atunci când ne confruntăm cu dureri de dinți este recomandat să cerem sfatul medicului stomatolog pentru a trata cauza și pentru a ne asigura că durerea nu va apărea din nou.

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 0 | 7 iulie 2020

Vizualizat de 470 utilizator/i

De-a lungul timpului, cu toții ne-am confruntat cel puțin odată cu dureri de dinți și am simțit cât de mult disconfort ne pot crea. Însă, de cele mai multe ori, alegem să ignorăm durerile de dinți și vizitele la medicul stomatolog. Ei bine, în astfel de situații nu facem decât să prelungim perioada în care afecțiunea evoluează și să amânăm tratamentul stomatologic de care avem nevoie. Iată de ce nu este indicat să ignorăm durerile de dinți și care sunt consecințele afecțiunilor orale netratate la timp.

Cauzele principale ale durerilor de dinți

Durerile de dinți pot avea mai multe cauze, cel mai adesea acestea apar atunci când igiena orală nu este realizată corect sau atunci când vizitele regulate la medicul stomatolog nu reprezintă o prioritate. Durerea de dinți poate apărea atât din cauza unei simple carii dentare, cât și din cauza unor infecții sau chiar a unor traumatisme dentare. Durerea de dinți poate apărea în orice moment, sub diferite forme. Se pot resimți atât înțepături ușoare, cât și dureri severe în zona unuia sau mai multor dinți.

Durerile de dinți diferă în funcție de cauză, cel mai adesea, acestea constau în puseuri de 15-30 de secunde care pot radia către dinții vecini sau chiar către zonele opuse ale danturii. Atunci când nu sunt tratate la timp, durerile de dinți se pot extinde atât din punct de vedere al intensității, cât și al duratei. Este necesar să știm că prevenția este cea mai sigură metodă prin care putem evita afecțiunile orale, complicațiile acestora și, implicit, durerea de dinți.

Caria dentară este principala cauză a apariției durerii de dinți deoarece aceasta afectează pulpa dentară. La început, atunci când se formează, caria dentară nu provoacă dureri, însă atunci când aceasta ajunge în stadiu avansat provoacă dureri dentare, sensibilitate la cald, rece sau dulce, respirație urât mirositoare și colorații maronii/negre pe anumite suprafețe ale dinților, tocmai de aceea este important ca aceasta să fie tratată la timp.

Durerile de dinți pot fi provocate și de către anumite infecții, acestea apar atunci când cariile se află într-un stadiu avansat, ori atunci când există molari incluși sau semi incluși, ce nu pot erupe pe arcadă. De asemenea, atunci când la nivelul unuia sau mai multor dinți există fisuri dentare pot apărea durerile. Cauzele apariției fisurilor pot fi atât traumatismele dentare, cât și bruxismul sau obturațiile de dimensiuni mari.

Când trebuie să mergi la medic

Așa cum se întâmplă ori de câte ori ne confruntăm cu orice tip de durere, cu toții ne dorim să reușim să o calmăm cât mai repede pentru a scăpa de disconfort și pentru a ne putea relua activitatea de zi cu zi. De cele mai multe ori, pacienții care se confruntă cu dureri de dinți aleg să înceapă un tratament medicamentos, fără prescripția unui medic stomatolog. În unele cazuri, medicamentele reduc durerea resimțită ceea ne face să credem că afecțiunea dentară este tratată. Cu toate acestea, problemele dentare pot fi tratate cu adevărat doar de către medicul stomatolog, prin realizarea intervențiilor specifice. Atunci când este cazul, medicul dentist poate recomanda și medicamente pentru vindecarea completă a afecțiunii.

Este recomandat să mergem la medicul stomatolog atunci când ne confruntăm cu dureri de dinți care persistă mai mult de 2-3 zile. Doar în urma unui control și a unei radiografii dentare, medicul va putea să recomande un plan de tratament potrivit.

5 motive pentru care trebuie să ajungi la stomatolog dacă ai dureri de dinți

Întotdeauna recomandarea medicului este cea mai potrivită soluție pentru orice afecțiune cu care ne confruntăm. Iată care sunt cele mai importante 5 motive pentru care trebuie să mergem la un consult medical atunci când ne confruntăm cu dureri la nivelul dinților.

1. Vei descoperi care este cu adevărat cauza durerii

Ori de câte ori ne confruntăm cu o durere de dinți, este necesar să ne gândim că primul pas pentru vindecarea problemei este acela de a descoperi adevărata cauză a durerii. Există multe afecțiuni dentare ale căror semne și simptome nu sunt recunoscute până în momentul în care medicul specialist realizează un consult. Astfel, cu cât mergem mai repede la medic, cu atât aflăm mai devreme care este cauza reală a durerii și putem începe un tratament potrivit.

2. Afecțiunea va fi tratată la timp și durerea va fi calmată

Consultul realizat de către medicul dentist ne ajută să descoperim afecțiunile dentare încă din stadiile inițiale, astfel planul de tratament nu va cuprinde intervenții stomatologice laborioase și intervenții stomatologice complexe. De asemenea, odată ce ajungem în cabinetul stomatologic, putem fi siguri că durerea va fi calmată de către medic, iar noi ne vom putea relua activitatea de zi cu zi.

3. Vei preveni apariția complicațiilor

Așa cum am văzut, durerile de dinți pot apărea în urma mai multor afecțiuni dentare. Atunci când acestea nu sunt tratate la timp duc la apariția complicațiilor. De exemplu, atunci când o infecție dentară nu este tratată la timp poate duce la pierderea dinților. Tocmai de aceea, atunci când observăm că durerea este însoțită de umflătură ori de febră este recomandat să ne prezentăm cât mai repede la medicul stomatolog deoarece există posibilitatea să ne confruntăm cu o urgență stomatologică.

4. Vei descoperi dacă ai și alte afecțiuni dentare

Radiografiile dentare îi ajută pe medicii stomatologi să observe care este cu adevărat cauza durerii resimțite de către pacient și, de asemenea, îi ajută să observe dacă pe lângă afecțiunea principală cu care pacienții se confruntă există și o altă problemă dentară. În urma controlului, medicul stomatolog, îți va recomanda un plan de tratament personalizat astfel încât să ai o dantură sănătoasă și frumoasă.

5. Vei beneficia de tratamente moderne, lipsite de durere

Frica de dentist ne poate împiedica să mergem la o consultație stomatologică chiar și atunci când ne confruntăm cu dureri de dinți. Tratamentele stomatologice sunt astăzi realizate cu ajutorul unei aparaturi de ultimă generație, astfel încât pacientul să se poată bucura de tot confortul de care are nevoie și să poată scăpa cât mai repede de durerile de dinți. În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu beneficiezi de tratamente moderne și de sprijinul unei echipe de medici profesioniști și dedicați.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134