Durerile de dinți la bebeluși. Ce trebuie să faci să le calmezi?

 

Durerile de dinti la bebelusi mama si copil periaj dentar
Durerile de dinți la bebeluși pot fi ameliorate prin diferite metode realizate de către părinți.

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 14 | 20 februarie 2020

Vizualizat de 45.482 utilizator/i

Durerile de dinți la bebeluși pot provoca o stare de agitație, neliniște sau disconfort, iar în calitate de părinți, este necesar să cunoaștem care sunt metodele prin care putem calma aceste dureri. Ca micuții să aibă o dantură sănătoasă, trebuie să fim atenți la dinții acestora și să îi îngrijim încă din primele luni ale vieții.

Dantura copiilor

Dinții primari sau de lapte așa cum sunt cunoscuți de către cele mai multe persoane, au un rol foarte important pentru sănătatea și dezvoltarea copilului. Deși aceștia cad, nu înseamnă că trebuie să neglijăm îngrijirea orală. Cariile sunt foarte frecvente la copii, aceasta pot duce la infecții dentare dacă nu luăm măsuri de precauție. Copiii sunt predispuși la formarea cariilor deoarece igiena orală nu este întotdeauna una corect realizată. Deseori, aceștia se plictisesc în timpul periajului sau se spală singuri pe dinți și nu reușesc să îi curețe corect. Pierderea timpurie a dinților de lapte poate duce la creșterea incorectă a dinților permanenți. De aceea, este importantă educarea copilului încă de la vârste fragede cu privire la importanța vizitelor la medicul stomatolog, specialist pedodont.

Când erup dinții la bebeluși?

Primii dinți de lapte ai bebelușilor apar în jurul vârstei de 6-8 luni. În mod obișnuit, primii doi dinți care erup sunt incisivii inferiori, urmați de cei patru din partea superioară. Există bebeluși care se pot naște cu cei doi dinți incisivi inferiori, însă acestea sunt cazuri foarte rare. În jurul vârstei de 2 ani și jumătate, chiar 3 ani, toți dinții copilului ar trebui să fie erupți. Ordinea apariției dinților de lapte, ritmul și dezvoltarea celor 20 de dinți de lapte poate varia de la bebeluș la bebeluș, dinții pot erupe fie câte unul pe rând, fie pe perechi.

Când încep durerile de dinți la bebeluși?

Odată cu procesul de dezvoltare a dinților de lapte, bebelușul începe să aibă mai multe simptome. Foarte important de reținut, nasul înfundat, tusea, diareea și erupțiile pe corp nu sunt simptome asociate cu erupția dinților. În cazul în care copilul prezintă aceste simptome, se recomandă vizita la medic.

În jurul vârstei de 3 luni, cantitatea de salivă devine mai abundentă, bebelușul începe să ducă mâinile în cavitatea bucală sau să mestece diverse obiecte. Durerile de dinți la bebeluși sunt însoțite de o stare de agitație, astfel încât acesta începe să își atingă frecvent obrajii, ochii și urechile. Mai mult, acesta poate face febră, însă pentru perioade scurte, comparativ cu febra provocată din cauza răcelii care durează mai mult. Bebelușii pot refuza alimentele din cauza durerilor gingivale și pot avea un somn neliniștit, aceștia devin nervoși și foarte agitați. Pe măsură ce dinții se dezvoltă sub țesutul gingiei, zona se poate umfla ușor și se poate înroși.

Cât durează durerea de dinți la bebeluși

De multe ori se întâmplă ca în cazul unor bebeluși, durerea să fie inexistentă. Există copii cărora le erup dințișorii fără ca aceștia să simtă disconfort ori durere. Însă, ce trebuie să știi, ca părinte, în cazul în care copilul tău întâmpină anumite simptome, printre care și cel mai des întâlnit simptom, durerea, îți explică medicii noștri specialiși.
Așa cum am spus, durerea de dinți la bebeluși diferă de la un copil la altul. Această durere poate fi de scurtă durată cu o intensitate mare ori de lungă durată, iar intensitatea să fie una medie spre mare. Totuși, ce trebuie să faci pentru a-l ajuta pe micuț să treacă cât mai repede peste această durere? Ei bine, pentru a-l ajuta pe micuț să treacă cât mai repede peste această durere, îi poți da ceva de mestecat, fie un covrig, fie o jucărie specială pentru dentiție. Această jucărie trebuie ținută înainte câteva minute la frigider, iar mai apoi oferită copilului. În plus, jucăriile pentru dentiție au devenit, în ziua de astăzi, printre cele mai întâlnite remedii pentru calmarea gingiilor la bebeluși.
De asemenea, l-ar putea ajuta foarte mult la reducerea durerii și masajul gingival. Spală-te foarte bine pe mâini, înfășură-ți degetul într-o compresă sterilă și masează-i gingiuțele prin mișcări ușoare.

• Conceptul Academiei Spațiale Dr. Leahu poate fi găsit la clinicile noastre din București, Cluj-Napoca, Galați, Ploiești, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea și Iași.

Remedii utile

Masarea gingiilor sau folosirea unei lingurițe reci poate scădea disconfortul și poate calma durerile de dinți la bebeluși. De asemenea, suzeta înlocuiește introducerea mâinii în gură sau a obiectelor străine. Dacă bebelușul se simte inconfortabil, iar durerea persistă, se recomandă vizită la medicul pedodont. O altă metodă de calmare a durerii este administrarea locală a unor geluri, însă doar la recomandarea medicalului pedodont.

Ulterior erupției dinților de lapte, copiii pot fi predispuși apariției cariilor dentare. O soluția rapidă și simplă pentru a prevenția acestora este sigilarea dentară. Această tehnică presupune aplicarea unui strat protector de compozit fluid pe suprafață dinților sănătoși, fie că sunt de lapte sau permanenți. Medicii pedodonti recomandă sigilarea dinților pentru a proteja suprafața dinților cu care mușcăm de carii.

Igiena orală la bebeluși

Este recomandat ca igienă orală să înceapă chiar dinainte să erupă primul dinte. Cavitatea bucală a bebelușului poate fi ștearsă cu un tifon steril, iar după ce au erupt primii dinți, părintele poate folosi un degetar, instrument cu peri foarte moi care ajută la îndepărtarea resturilor alimentare și a bacteriilor.

Când trebuie să faci prima vizită la medicul pedodont?

Dinții de lapte influențează major dezvoltarea danturii definitive. Pentru dezvoltarea armonioasă a copilului și pentru a ne asigura de faptul că acesta nu va suferi din cauza afecțiunilor dentare, prima vizită la medicul pedodont trebuie să aibă loc după apariția primilor dinți de lapte, iar vizitele trebuie repetate la fiecare 4-6 luni.

Îngrijirea danturii încă din primii ani de viață are o deosebită importanță pentru a avea dinți sănătoși toată viață. Medicii pedodonți oferă părinților suport constant și se asigură că dantura copiilor se dezvoltă corect. Cu toate că dinții permanenți apar în jurul vârstei de 6-7 ani, este important să avem grijă de sănătatea dentară a copiilor și să recunoaștem durerile de dinți la bebeluși. Dacă există infecții la dinții de lapte, mai târziu pot apărea probleme mai grave la dinții permanenți, de exemplu, dacă copilul are carii dentare netratate pe dinții de lapte, atunci dinții de definitivi vor fi mult mai predispuși cariilor dentare.

Academia Spațială Dr. Leahu

Academia Spațială Dr. Leahu oferă servicii stomatologice copiilor și adolescenților și aduce la un loc toate elementele digitale care pot oferi aventură și distracție micilor exploratori și care au un rol important în educarea acestora cu privire la sănătatea orală. Clinica a fost creată pentru a oferi copiilor amintiri frumoase de la stomatolog, fiind dotată cu 8 cabinete, aparatură de ultimă generație, jocuri digitale educative, insigne de colecționat, dar și preferatul lor, jocul EXPLORATRON, un simulator în care pot controla personajele cu tot corpul. Astfel, copiii văd drumul la stomatolog ca fiind o bucurie, o experiență excepțională, iar părinții o relaxare.

Cabinet stomatologic copii Academia Spatiala Dr. Leahu, cu personaje desanate pe pereti

Dacă durerile dentare ale bebelușului persistă, vizitați medicul stomatolog cu practică limitată la pedodonție

 

Conceptul Academiei Spațiale Dr. Leahu poate fi găsit la clinicile noastre din București, Cluj-Napoca, Galați, Ploiești, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea și Iași.

Vă așteptăm la Academia Spațială Dr. Leahu! Împreună avem grijă de sănătatea orală a copilului tău și ne asigurăm că dantura micuțului se dezvoltă corect și armonios.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

14 thoughts on “Durerile de dinți la bebeluși. Ce trebuie să faci să le calmezi?

 1. Bianca

  Bună seara, bebelușul meu e foarte agitat și își bagă mâinile în gură, asta înseamnă ca îl mănâncă gingiile? Dacă da ce îmi recomandați? Mulțumesc

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! În momentul în care bebelușului îi erup dințișorii de lapte se confruntă cu mai multe semne, precum: neliniște și agitație; inapetență; roșeața periorală; perturbări ale somnului; creșterea dorinței de a ingera lichide. Este necesar să veniți cu micuțul la un consult de specialitate pentru a-l vedea un medic stomatolog cu competențe în pedodonție. Pentru mai multe informații și o programare ne puteți suna la 021 91 34 sau prin WhatsApp 👉 https://bit.ly/3vDGKPt.

   Răspunde

 2. Moatar Elena

  Bună seara copilul meu are 2 ani și 3 luni și de 2 zile tot plânge și zice dinții.A avut febră și nu o mai are ia trecut dar îl doare în spate și e inflamat ce pot sa ii dau s-au să fac?

  Răspunde

 3. Denisa

  Buna seara , fetița mea are 7 luni iar ea este foarte agitata , a devenit foarte plângăcioasă , nu știu ce sa i mai fa sa o pot liniști e tot cu mâna in gurita .. ce îmi recomandați sa i pot face ?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Încep să-i iasă dințișorii, de aceea este foarte agitată și stă cu mâna în guriță. Este necesar să veniți la un consult stomatologic, pentru a o vedea un medic specialist în pedodonție și pentru a vă recomanda tratamentul potrivit. Pentru programări ne puteți suna la 021 9134.

   Răspunde

 4. Andreea

  Buna băiatul meu de 4 luni jumate este foarte agitat și mânca foarte tare Gingia i curge Bale și face febra ce recomandați ? Ce poate fi ore sa iasă dințișorii așa repede este Ok dacă ik faci cu glicerina boraxata ??miltumesc

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Da, încep să-i iasă dințișorii. Este necesar să veniți la un consult stomatologic cu băiețelul, pentru a-l vedea un medic specialist în pedodonție și pentru a vă recomanda tratamentul potrivit. Pentru programări ne puteți suna la 021 9134.

   Răspunde

 5. Canciu mihaela

  Buna ziua am si eu un baietel de 2 ani si 4luni si are o masea care il doare la dentist nu vrea sa stea.ce as putea sa fac sa nu il mai doara?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este necesar să veniți cu copilașul la medicul stomatolog pentru a realiza tratamentul potrivit. În clinicile noastre sunt medici specialiști în pedodonție, care știu cum să comunice cu cel mic și să-l facă să scape de frica de stomatolog. Pentru programări sau informații suplimentare, ne puteți contacta la 021 9134.

   Răspunde

 6. Cristina

  Buna ziua ,
  Bebelusa de 4 luni are gingia inflamata (alba) in zona caninilor iar la palpare se simte ca o galma. De cateva zile se tot agita ii curga balute plus ca sta numai cu manutele in guirita. Nu face temperatura sau scaun moale. In zona incisivilor nu este inflamta. Oare este posibil sa ii iasa caninii la 4 luni? Baiatul 5ani in prezent i-au iesit dinti la 4 luni si caninii toti 4 la 1 an.
  Va multumesc!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! În jurul vârstei de 3 luni începe procesul de dezvoltare a dinților de lapte, cantitatea de salivă devine mai abundentă, bebelușul începe să ducă mâinile în cavitatea bucală sau să mestece diverse obiecte. Însă, primii dinți care apar sunt într-adevăr incisivii, nu caninii. Pentru a vă asigura că totul este în regulă, vă recomandăm să mergeți cu cea mică la un control stomatologic. Pentru programări, ne puteți suna la 021 9134.

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777