Durerile de dinți pot fi de mai multe feluri

 


De: | Etichete: , , | Comentarii: 0 | 9 ianuarie 2018

Vizualizat de 745 utilizator/i

Da, când vorbim despre durere, vorbim despre un lucru cu adevărat neplăcut. Cu toate acestea, parcă durerile de dinți sunt cele mai insuportabile dintre toate și apar când ne e lumea mai dragă: când socializăm, când mâncăm/ bem ceva ce ne place sau seara când vrem să dormim.

O mare parte din noi a trecut deja prin chinurile unei dureri de dinți care, bineînțeles, este mai pronunțată cu cât problema este mai mare.

Durerile de dinți sunt de mai multe feluri:

Sensibilitatea dentară: Aceasta apare atunci când smalțul devine prea subțire și descoperă zonele sensibile de pe suprafața rădăcinii unui dinte. Ea ia naștere în urma unei carii sau a unei  obturații mobile, dar și a retracției gingivale. Sensibilitatea dentară se resimte prin dureri de dinți la consumul alimentelor la temperaturi scăzute sau crescute. Cu toate acestea, durerea se resimte foarte puțin. Vă recomandăm să vă periați dinții cu periuțe soft (cu perii moi) și să folosiți paste pentru dinți sensibili sau bogate în fluor.

Dureri de dinți de la consumul de alimente calde sau reci: Chiar dacă am vorbit despre sensibilitarea dentară, iar durerile la alimentele calde sau reci sunt de intensitate medie sau mare, ba chiar se prelungesc, deja ne referim la pulpită dentară. Cauza lor sunt microbii dintr-o carie care penetrează smalțul și ajung în pulpa dintelui. În această situație, medicul stomatolog va scoate nervul și va obtura canalele radiculare, ca apoi dintele să fie reconstituit. Nu recomandăm ca soluție medicamentele, deoarece acestea îmbunătățesc situația o perioadă scurtă de timp.

Dureri de dinți după diverse tratamente dentare: Unele tratamente pot duce la inflamația ușoară a pulpei dentare și astfel pacientul va simți o durere temporară la nivelul dintelui. Ea poate dispărea după câteva zile, câteva ore sau, în cazul unor tratamente endodontice mai complexe, după câteva săptămâni. Pentru că durerile vor trece treptat, puteți lua analgezice ușoare.

Dureri de dinți provocate de mușcătură: Această durere apare în momentul în care muști pe un dinte cu o carie adâncă, o obturație mobilă sau un dinte fracturat. Medicul dentist va alege cel mai bun tratament pentru problema ta, în funcție de gravitate.

Dureri de dinți într-o anumită zonă a cavității bucale: Chiar dacă nu știm cu exactitate care este dintele care oferă această stare de disconfort/durere, semnele indică pulpita dentară. Aceasta apare în urma unei carii adânci în care nervul este infectat. Este o problemă destul de complicată, iar medicul dentist poate descoperi cu exactitate care este cauza.

Dureri la nivelul dinților superiori: Durerile de la nivelul sinusului maxilar pot fi resimțite inclusiv în dinți. Astfel, sinuzita maxilară se simte la nivelul obrajilor sau în molarii și premolarii superiori. O altă cauză de durere resimțită la nivelul feței și a dinților este reprezentată de bruxism (scrâșnirea dinților). Pentru depistarea exactă a diverselor problemle este nevoie de consultații ca radiografii, tomografii sau RMN-uri. În astfel de situații este bine să consultați medicul stomatolog sau chirurgul maxilo-facial.

Indiferent de durere este indicat să vizităm medicul dentist, deoarece doar el va reuși să ofere tratamentul corect după ce va depista cauza problemei!

 

 

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777