„Educația pacientului cu privire la igiena orală reprezintă de fapt cheia spre succes”- Interviu Dr. Daliana Moraru, medic stomatolog

 

Medic stomatolog in cabinetul de medicina dentara
Dr. Daliana Moraru, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu Brașov

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 17 mai 2022

Vizualizat de 386 utilizator/i

Din luna aprilie Clinicile Dentare Dr. Leahu sunt prezente și în Brașov. Vă așteptăm în clinica noastră, pe bulevardul Eroilor, nr. 3, cu servicii stomatologice complete, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Misiunea noastră este să oferim sănătate reală și o experiență excepțională tuturor pacienților care ne calcă pragul clinicilor. Pentru Dr. Daliana Moraru, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu Brașov, este important ca fiecare pacient tratat să se bucure de o dantură sănătoasă și să reușească să își învingă teama de dentist. În articolul ce urmează aflăm de la Dr. Daliana Moraru cât de importantă este igiena orală, care este tehnica corectă de pariaj dentar și ce tratament se recomandă în cazul aftelor bucale.

Ce te-a motivat să alegi cariera de medic stomatolog?

De când eram mică, părinții m-au dus la stomatolog și am avut norocul de a întâlni medici prietenoși, care m-au făcut să iubesc mediul din cabinet și să vin cu drag. La 13 ani am avut aparat dentar. Îmi plăcea enorm ce făcea doamna doctor și de atunci am decis că vreau să urmez acest drum.

Cât de importantă crezi că este educarea pacientului cu privire la igiena orală?

Educația pacientului cu privire la igiena orală reprezintă de fapt cheia spre succes. Și când vorbim despre succes ne referim la păstrarea pe arcadă a tuturor dinților sănătoși și puternici, cât mai mult timp. Educația începe din familie, de unde copilul preia obiceiul de a se spăla pe dinți de două ori pe zi, urmând modelul parinților. Aceasta se continuă în cabinetul stomatologic, unde medicul îl învață pe micul pacient care este tehnica corectă de periaj, cum să folosească mijloacele adjuvante de igienă orală, precum ața dentară și apa de gură, în funcție de vârstă. Atunci când sunt respectate aceste reguli și sunt realizate controalele periodice la medicul stomatolog, pacientul va avea parte de dinți frumoși și sănătoși.

Medic stomatolog in dreapta, pacient pe scaunul stomatologic in cabinetul de medicina dentara

Pacientul poate scapă de teama de stomatolog atunci când medicul este cald, blând si îi oferă toate informațiile necesare cu privire la tratament

Care este tehnica corectă a periajului dentar?

Periajul dentar este mijlocul principal de îndepărtare a plăcii bacteriene. Acesta se realizează de două ori pe zi, timp de 2-3 minute, dimineața, după micul dejun și seara, înainte de culcare. Când vorbim despre tehnica corectă de periaj, ne referim mereu la o tehnică verticală. Astfel, începem periajul de la nivelul gingiei, spre dinte, de sus în jos la maxilar, iar la mandibulă de jos în sus. Realizăm aceste mișcări pe suprafețele dinților dinspre buză dar și pe cele dinspre limbă sau cerul gurii. Igiena este completă dacă utilizăm și mijloacele adjuvante precum ața dentară, dușul bucal sau apa de gură.

Ce afecțiuni pot apărea dacă avem un periaj dentar agresiv?

Aftele bucale, denumite și ulcerații aftoase sau stomatită aftoasă, sunt leziuni care se dezvoltă în țesuturile moi din cavitatea bucală. Ele se regăsesc la nivelul limbii, gingiei sau pe fețele interne ale obrajilor și buzelor. Aftele bucale sunt foarte dureroase, provocând senzații de usturime la nivelul cavității orale. Nu sunt contagioase.

Principalii factori ce duc la apariția aftelor bucale sunt: periajul agresiv, lucrări protetice incorect adaptate, consumul de alimente dure, picante, care irită mucoasa, traumele orale, precum mușcatul obrazului, modificări hormonale, scăderea imunității, stresul, alergiile, fumatul.

Ce tratament se recomandă în cazul stomatitei aftoase?

Aftele bucale se pot vindeca spontan în 7-14 zile sau, în funcție de severitate, acestea necesită tratament de specialitate.

Se recomandă: igiena orală riguroasă, consumul de alimente semilichide, la temperatura camerei, clătiri cu ceaiuri de salvie sau cimbrișor. Se vor evita alimentele dure sau picante, apa de gură cu alcool sau orice alt factor care ar putea irita zona.

Dacă leziunile sunt de dimensiuni mari sau persistă mai mult de 14 zile, se indică tratament de specialitate cum ar fi: geluri, creme sau unguente specifice, clătiri cu soluții antiinflamatorii, antiseptice, antifungice.

Cum îi ajuți pe pacienți să treacă mai ușor peste teama de stomatolog?

Majoritatea pacienților, atunci când ajung în cabinetul de medicină dentară sunt încercați de sentimente de frică sau anxientate. Aceștia pot depăși aceste stări atunci când medicul este blând, calm, pozitiv și când îi oferă pacientului toate informațiile necesare legate de actul medical, pentru a reuși să-l aducă într-o stare de confort.

Rețeaua Clinicilor Dentare Dr. Leahu se află într-o continuă dezvoltare, astfel echipa de medici stomatologi se mărește constant. Dacă vrei să faci parte dintr-o echipă dinamică și să te dezvolți pe plan profesional, atunci nu ezita să ne contactezi. Află care sunt posturile disponibile pe site-ul nostru, în secțiunea cariere, și scrie-ne la adresa de e-mail claudia.carcanescu@drleahu.ro.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777