Vizualizat de 5.330 utilizator/i
Edentația este definită ca lipsa unuia sau mai multor dinți și poate afecta persoane de toate vârstele. În funcție de numărul de dinți afectați, ea poate fi de două feluri, totală sau parțială. Edentația totală afectează întreaga dantură, în timp ce edentația parțială se manifestă numai la anumiți dinți de pe arcadă. Este important să se facă diferența între edentația de natură fiziologică, care este normală și care constă în pierderea în copilărie a dinților de lapte și înlocuirea acestora cu cei permanenți, și căderea prematură a dinților.
Cauzele edentației pot fi diverse, de la carii dentare, boli gingivale, cancer oral, până la o muşcătură (ocluzie) incorectă, ce poate crea presiune asupra dinților și măselelor. Pierderea dinților poate apărea și ca urmare a unor traumatisme, a consumului crescut de acool și tutun, a unui mediu stresant, a unor boli precum diabetul, infecția cu virusul HIV sau a unor afecțiuni ale inimii.
Ce este Anodonţia
Anodonţia se traduce tot prin lipsa unuia sau a mai multor dinți, de această dată ca urmare a neformării mugurelui dentar. Ea poate fi clasificată în hipodonție, atunci când lipsesc între 1 și 6 dinți, și oligodonție, când există mai mult de 7 dinți lipsă. Anodonţia poate afecta atât dinții de lapte, cât și dentiția permanentă.
În cele mai multe cazuri, această boală se transmite eriditar, însă există și situații în care anodonția este cauzată de o serie de factori externi care distrug mugurii dentari, de exemplu, tumori ale maxilarelor sau extracții prin manevre brutale. În cazul femeilor gravide se recomandă, pentru revenirea apariției anodonției la nou născuți, un consum moderat de tutun sau acool. Alte cauze ale apariției acestei boli, ca urmare a comportamentului mamei în tipul celor 9 luni de sarcină, sunt lipsa unor vitamine și minerale din corpul mamei, luarea unei boli contagioase precum rubeola sau anumite traumatisme survenite la naștere.
Consecințele pierderii dinților
Spațiile edentate, caracterizate prin absența dinților, pot crea pacienților dificultăți în desfășurarea activităților de zi cu zi, precum dificultăți de masticație, de pronunție sau tulburări digestive, ca urmare a mestecării insuficiente a alimentelor. Acestea au consecințe inclusiv la nivelul fizionomiei, ceea ce duce la scăderea stimei de sine și o viață socială din ce în ce mai puțin activă. Cu cât numărul de dinți lipsă crește, cu atât ridurile de expresie devin din ce în ce mai pronunțate, muschii feței se slăbesc, iar chipul persoanei în cauză capătă un aspect îmbătrânit.
O altă neplăcere cauzată de lipsa dinților este resorbţia sau atrofierea ţesutului osos, care are rolul de suport pentru dinți și pentru implantul dentar. În acest caz, se va recurge la adiții osoase care constau în tehnici de grefare și tratamente de regenerare a țesutului. Dinții rămași au și ei de suferit dacă vizita la medicul dentist este amânată, aceștia fiind suprasolicitați. Cu timpul, ei se pot toci sau fisura din această cauză.
Soluția eficientă: tratamentul Sky fast&fixed
În cazul pacienților care se confruntă cu dinți lipsă, medicii stomatologi recomandă implanturile Sky fast&fixed. Avantajul principal este acela că dinții implantați au un aspect natural și reușesc cu succes să îndeplinească aceleași funcții ca dinții naturali. În plus, au o durată de viață mult mai mare decât alte soluții stomatologice la care se poate recurge pentru înlocuirea dinților pierduți.
Țuțu Amalia
Va rog, ce se poate face în cazul lipsei mugurelui unui incisiv la vârsta de 9 ani???
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Pentru început, este recomandat să mergeți la un consult la un medic specialist ortodont. În urma consultului și a radiografiei dentare, medicul vă va putea spune care este cea mai potrivită opțiune. Există posibilitatea menținerii spațiului cu ajutorul unui menținător special, pentru un viitor implant. De asemenea, există posibilitatea unui tratament cu aparat dentar. Pentru mai multe detalii și informații ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau ne puteți suna dumneavoastră la numărul: 021 91 34.