Vizualizat de 1.643 utilizator/i
Efectele negative ale medicamentelor asupra dinților și a întregii cavități bucale, deși sunt menționate în prospect, sunt adesea ignorate. Dacă vă doriți un zâmbet sănătos nu este suficient să aveți o igienă orală corectă, trebuie să fiți atenți și la medicamentele pe care le luați în mod regulat.
Acestea sunt principalele substanțe și pastile care vă pot afecta sănătatea orală:
- Aspirina sau acidul acetil-salicilic are o compoziție acidă care poate afecta smalțul dinților, mai ales dacă este mestecată. Medicul stomatolog recomandă înghiţirea pastilei pentru a evita eroziunea acidă dentară și apariția cariilor. În cazul în care pacientul urmează să fie supus unor intervenţii chirurgicale, acesta trebuie să informeze medicul dacă a luat aspirină. Acidul acetil-salicilic poate provoaca sângerări excesive în timpul operației, afectând astfel și sănătatea orală.
- Tetraciclina poate duce la modificări ale culorii dinților. La numai câteva săptămâni de la administrarea acestui antibiotic, pe suprafața dinților pot apărea pete gălbene sau chiar maro închis, care nu se curăță la periaj. Tetraciclina afectează în special dinții temporari (de lapte) și dinții definitivi abia erupți. În cazul copiilor mai mici de 9 luni, tratamentul cu tetraciclină poate duce la dezechilibre ale sănătății orale, precum decolorarea incisivilor și caninilor temporari. De asemenea, acest antibiotic poate afecta dentiția permanentă, dacă este administrat copiilor între 5 luni și 6 – 7 ani.
În cazul femeilor însărcinate folosirea tetraciclinei și a compușilor similari, de exemplu, doxicilina, afectează dinții fătului. În cazul în care sănătatea orală este afectată și apar pete pe suprafața dintelui, acestea sunt permanente, tratamentul de albire reușind să le scoată doar parțial. O soluție mult mai bună pentru corectarea acestei probleme ar fi aplicarea coroanelor sau fațetelor dentare pe dinții afectați.
- Antihistaminicele, precum și antidepresivele, afectează sănătatea orală și cantitatea de salivă produsă de organism, crescând riscul apariţiei cariilor dentare şi a infecţiilor de la nivelul cavităţii bucale. Xerostomia, cunoscută și sub numele de sindromul gurii uscate, poate fi cauzată și de consumul excesiv de alcool sau tutun. Efectele negative ale antihistaminicelor sau antidepresivelor asupra sănătății orale depind foarte mult de durata tratamentului și de doza administrată. Această afecțiune poate fi tratată prin simpla ajustare a dozelor sau prin modificarea tratamentului urmat.
- Efectele negative ale bisfosfonaților, administrați de regulă în tratamentul osteoporozei, se pot resimți la nivelul oaselor maxilare. În timp, acestea pot prezenta leziuni sau se pot inflama. Pacienții aflați sub tratament cu bifosfonați trebuie să informeze medicul dentist cu privire la medicamentele pe care le iau și să aibă o igienă orală corectă.
- Medicamentele pentru tratamentul astmului afectează în timp sănătatea orală. Datorită compoziției acide, aceste pastile produc o uzură chimică necarioasă a dinților. În astfel de cazuri, riscul apariției sensibilității dentare și a cariilor crește considerabil. Pentru a preveni aceste neplăceri, pacientul este sfătuit să înghită cât mai rapid pastilele, fără se le mestece. De asemenea, se recomandă folosirea unei pase de dinți cu fluor, care ajută la remineralizarea smalțului dentar.
- Medicamentele prescrise personelor cu tensiune arterială crescută, imunosupresivele și contraceptivele orale afectează și ele sănătatea orală și cresc riscul dezvoltării unor boli ale gingiilor. Simptomele care pot însoți aceste afecțiuni sunt: gingii roșii, inflamate și sensibile, respirație urât mirositoare sau ușoare sângerări la nivelul gingiei în timpul periajului dentar.
- Subsalicilatul de bismut se utilizează în tratarea diareei, indigestiei sau a senzației de greață. Medicametele care au în compoziție această substanță pot provoca apariția unor pete de culoare neagră pe limbă și, în unele cazuri, chiar pe dinți. Aceste colorații dispar de la sine. Fumătorii care folosesc plasturi cu nicotină se pot confrunta cu modificări ale gustului și pot simți un gust metalic sau acru pronunțat.
Pentru a preveni probleme legate de sănătatea orală cauzate de aceste medicamente, consultă un medic dentist înainte de a urma orice tratament. Este întotdeauna mai ieftin și mai simplu să previi decât să tratezi. Mergi la un control stomatologic la orice clinică stomatologică Dr Leahu! Pentru programări, puteți suna la 021 9134!