Vizualizat de 914 utilizator/i
Periajul dentar este o practică esențială în menținerea unei sănătăți orale bune și a unei respirații proaspete. Un periaj dentar efectuat corect ajută la îndepărtarea resturilor de alimente dintre dinți și ține sub control placa bateriană. O igienă orală riguroasă are un rol esențial în prevenirea apariției sau evoluției bolii parodontale și a cariilor dentare. Atunci când periajul dentar nu este realizat corespunzător, efectele negative nu întârzie să apară.
În mod normal, trebuie să vă periați pe dinți de 2 ori pe zi, după mesele principale, timp de 2 – 3 minute, folosind mișcări circulare ușoare. Schimbarea periuței de dinți se face o dată la 3 luni. De asemenea, persoanele răcite sunt sfătuite să își înlocuiască periuța de dinți odată ce boala a trecut.
Este foarte important ca atunci când efectuați periajul să nu exercitați o presiune prea mare asupra dinților și gingiilor. Un periaj dentar agresiv poate avea urmări mult mai grave decât vă puteți imagina.
Primele semne ale unui periaj dentar agresiv se pot observa la nivelul gingiei. Aceasta se poate înroși și, în timp, pot apărea eroziuni ale mucoasei orale și ulcerații extinse. Retracția gingivală și abraziunea dentară sunt alte două consecințe cu care vă puteți confrunta în cazul unui periaj dentar mult prea intens.
Abraziunea dentară este o afecțiune care se manifestă prin uzura sau tocirea dinţilor ca urmare a exercitării pe termen îndelungat a unei forţe, de exemplu, periajul dentar excesiv sau presiunea prea mare aplicată asupra dinților în timpul perierii. Pierderea mare de substanţă dentară poate fi produsă și de folosirea unei paste de dinți abrazive sau a unor tratamente de albire utilizate pe o perioadă de timp mai mare decât cea recomandată de medicul dentist. De aceea, ar trebui să vă albiți întotdeauna dinții în cadrul unei clinici stomatologice serioase, sub atenta supraveghere a unui specialist cu vastă experiență în acest domeniu.
Atunci când cumpărați o periuță de dinți acordați o atenție deosebită durității perilor. Periuțele cu peri moi sunt recomandate în mod special persoanelor cu sensibilitate dentară crescută. În cazul în care perii sunt prea duri, periajul dentar, deși efectuat în mod corespunzător, poate produce sângerări gingivale și deteriorează în timp smalţul dentar.
O igienă orală riguroasă nu înseamnă perierea în exces a dinților. Presiunea trebuie să fie una ușoară sau medie. Vă puteți da seama dacă exercitați o presiune prea mare pe dinți în funcție de uzura periuței. Dacă perii sunt îndoiți după doar câteva spălări, înseamnă că apăsați prea tare pe periuță atunci când vă spălați pe dinți. Completați periajul dentar al dinților cu folosirea aței dentare și nu uitați de vizita la dentist de 2 ori pe an sau de fiecare dată când simțiti că ceva nu este în regulă cu dantura. Nu uitați: întotdeauna este mai bine să prevenim decât să tratăm!
- Tratament cu laser în parodontoză. Ce beneficii are tehnica noninvazivă - octombrie 30, 2023
- Implant dentar Straumann – preț și detaliile intervenției - octombrie 25, 2023
- Clinicile Dentare Dr. Leahu – Leading implantology - octombrie 11, 2023
Alex
Bună ziua! Am o intrebare, si eu imi periez destul de agresiv dintii si in ultimul timp îmi simt gingiile foarte iritate, îmi puteti spune va rog, ce as putea face in acest sens? Va multumesc!
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Este recomandat să mergeți la un consult stomatologic pentru ca medicul specialist să poată vedea exact care este cauza iritării gingiilor și pentru a vă putea spune care este cel mai potrivit tratament pentru dumneavoastră. Pentru mai multe informații și pentru programări ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau ne puteți suna dumneavoastră la numărul de telefon 021 91 34.