search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal
  • Română
it

Efectele periajului dentar agresiv asupra dinților tăi

 


Image of happy female holding toothbrush in hand before cleaning teeth

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 9 octombrie 2017

Vizualizat de 574 utilizator/i

Periajul dentar este o practică esențială în menținerea unei sănătăți orale bune și a unei respirații proaspete. Un periaj dentar efectuat corect ajută la îndepărtarea resturilor de alimente dintre dinți și ține sub control placa bateriană. O igienă orală riguroasă are un rol esențial în prevenirea apariției sau evoluției bolii parodontale și a cariilor dentare. Atunci când periajul dentar nu este realizat corespunzător, efectele negative nu întârzie să apară.

În mod normal, trebuie să vă periați pe dinți de 2 ori pe zi, după mesele principale, timp de 2 – 3 minute, folosind mișcări circulare ușoare. Schimbarea periuței de dinți se face o dată la 3 luni. De asemenea, persoanele răcite sunt sfătuite să își înlocuiască periuța de dinți odată ce boala a trecut.
            Este foarte important ca atunci când efectuați periajul să nu exercitați o presiune prea mare asupra dinților și gingiilor. Un periaj dentar agresiv poate avea urmări mult mai grave decât vă puteți imagina.

Primele semne ale unui periaj dentar agresiv se pot observa la nivelul gingiei. Aceasta se poate înroși și, în timp, pot apărea eroziuni ale mucoasei orale și ulcerații extinse. Retracția gingivală și abraziunea dentară sunt alte două consecințe cu care vă puteți confrunta în cazul unui periaj dentar mult prea intens.

Abraziunea dentară este o afecțiune care se manifestă prin uzura sau tocirea dinţilor ca urmare a exercitării pe termen îndelungat a unei forţe, de exemplu, periajul dentar excesiv sau presiunea prea mare aplicată asupra dinților în timpul perierii. Pierderea mare de substanţă dentară poate fi produsă și de folosirea unei paste de dinți abrazive sau a unor tratamente de albire utilizate pe o perioadă de timp mai mare decât cea recomandată de medicul dentist. De aceea, ar trebui să vă albiți întotdeauna dinții în cadrul unei clinici stomatologice serioase, sub atenta supraveghere a unui specialist cu vastă experiență în acest domeniu.

Atunci când cumpărați o periuță de dinți acordați o atenție deosebită durității perilor. Periuțele cu peri moi sunt recomandate în mod special persoanelor cu sensibilitate dentară crescută. În cazul în care perii sunt prea duri, periajul dentar, deși efectuat în mod corespunzător, poate produce sângerări gingivale și deteriorează în timp smalţul dentar.

O igienă orală riguroasă nu înseamnă perierea în exces a dinților. Presiunea trebuie să fie una ușoară sau medie. Vă puteți da seama dacă exercitați o presiune prea mare pe dinți în funcție de uzura periuței. Dacă perii sunt îndoiți după doar câteva spălări, înseamnă că apăsați prea tare pe periuță atunci când vă spălați pe dinți. Completați periajul dentar al dinților cu folosirea aței dentare și nu uitați de vizita la dentist de 2 ori pe an sau de fiecare dată când simțiti că ceva nu este în regulă cu dantura. Nu uitați: întotdeauna este mai bine să prevenim decât să tratăm!

Dr. Ionut Leahu
Dr. Ionut Leahu
Owner & Medic Dentist, competenţă Implantologie Orală la Dr. Leahu Dental Clinics
Pentru mine, pacientul fericit este partenerul care mă ajută să îmi duc mai departe visul. Împreună, continuăm povestea.
Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134