Este apa minerală daunătoare pentru dinții?

 


De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 11 aprilie 2017

Vizualizat de 2.382 utilizator/i

Apa minerală, cunoscută ca apă carbogazoasă este deseori percepută ca o alternativă sănătoasă pentru sucurile acidulate. Totuși acest tip de băutură are de asemenea efecte negative asupra danturii.

Bineînțeles, efectul apei minerale asupra dinților nu este nici pe departe la fel de nociv. În principal, problemele apar din cauza faptului că este carbogazoasă, ceea ce ajută la erodarea smalțului dentar. Deși nu poate fi comparată cu sucurile carbogazoase, unele variante, cum sunt cele cu arome de fructe pot fi la fel de corozive ca acidul din fructe.

Cercetările realizate la Universitate din Birmingham au scos la iveală faptul că aromele citrice, cum sunt lămâia și grapefruit-ul sunt cele mai acide, întrucât aceste fructe deja conțin acid propriu. Combinația acestor arome cu apa carbogazoasă are același efect asupra dinților ca sucul natural de citrice, cunoscut pentru faptul că afectează smalțul dentar și în timp pacientul ar putea avea nevoie de fațete sau coroane dentare.

Un alt studiu realizat de aceeași instituție susține că apa plată și cea carbogazoasă simplă afectează dinții într-o foarte mică măsură, iar pentru a cauza eroziune dentară ar trebui consumată în cantități foarte mari.

Iată câteva sfaturi pe care ar trebui să le urmezi pentru a evita eroziunea dentară:

  • Evită apa cu aromă și zahăr
  • Nu consuma apa minerală zilnic, ca singură metodă de hidratare
  • Nu adăuga lămâie sau alte fructe (în special cele citrice) în apa pe care o consumi
  • Folosește un pai pentru a limita contactul acidului cu dinții

Eroziunea dentară este o problemă foarte comună, ce poate fi greu de ținut sub control. De aceea, prevenția este cea mai importantă. Mergi la un consult periodic la dentist, o dată la 6 luni sau de îndată ce observi că ceva nu este în regulă cu dantura ta.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777