
Vizualizat de 472 utilizator/i
Despre provocările anului 2021, principiile de la baza Clinicilor Dentare Dr. Leahu, cât și despre obiectivele anului 2022, ne vorbește Dr. Ionuț Leahu, Owner & Medic stomatolog cu competență în Implantologie Orală și Master în Implantologie Orală și Parodontologie, în interviul următor.
Cum a decurs anul 2021 pentru rețeaua de Clinici Dentare Dr. Leahu?
Din punct de vedere rezultate a fost clar un an în care am avut ocazia să muncim mai mult, față de anul 2020, faptul că am putut să ne extindem, să facem echipe noi, să ne întărim echipele existente, să cunoaștem mult mai mulți pacienți și din mai multe zone ale țării.
În anul 2021 s-a muncit în fiecare zi, pentru că din moment în moment tot a fluctuat numărul de cazuri, totul a fost în valuri, un an cu speranță, prin apariția vaccinului și care se încheie tot cu speranța că va apărea vaccinul și pentru ultima variantă de covid-19.
Care sunt metodele prin care se poate schimba percepția oamenilor, față de importanța vizitelor în cabinetul medicului stomatolog?
Consider că doar prin educație le putem schimba percepția oamenilor. Ce le spun pacienților mei, de fiecare dată, este că sunt puține lucruri sigure în viața asta și atunci este foarte important să controlăm tot ce putem controla. Iar sănătatea orală, față de altă parte a sănătății noastre este ușor de gestionat, adică indiferent de câte probleme ai adunat, putem să facem un plan și să-l urmăm pentru a ajunge acolo unde ne propunem. Întreținerea sănătății orale este simplă, prin vizite regulate la medicul stomatolog, uneori chiar din 4 în 4 luni, pentru pacienții care au boala parodontală sau din 6 în 6 luni, pentru restul pacienților.
Mulți pacienți se simt provocați de această aducere la zi a dinților și atunci ei tot amână, zicând că au multe de făcut, că este un caz mai complicat. Le este teamă de stomatolog ori rușine sau mulți amână pentru că au impresia că se întâmplă ceva cu costurile aferente intervențiilor. Sunt multe motive pentru care oamenii refuză să vină la stomatolog și aici rolul nostru este să fim cât mai disponibili. Deci, în momentul în care pacientul a decis să fie sănătos, noi îl ajutăm, îl punem pe calea cea dreaptă și îi dăm un plan de tratament complet. De asemenea, tratăm întotdeauna cauzele pe lângă efecte și îl educăm pe pacient să înțeleagă ce are de făcut ulterior și să nu mai ajungă în situația în care să rămână dator dinților lui. Noi când cunoaștem pacientul suntem agentul constatator, adică constatăm ce s-a întâmplat, iar apoi pentru mine și colegii mei este foarte important să-l facem pe pacient să înțeleagă cum a ajuns să aibă nevoie de o intervenție atât de complexă de a-și recapăta dinții și ce este de făcut să nu mai ajungă în această situație.
Care sunt cele mai frecvente probleme stomatologice cu care oamenii se confruntă? Care sunt sfaturile dumnevoastră pentru prevenție?
M-am specializat pe cazurile finale, adică atunci când pacienții deja au rămas fără dinți sau au rămas fără implanturi dentare. Am văzut mulți pacienți care au mers la stomatolog, dar prin lipsa unei planificări strategice au început un tratament pe partea stângă sus și care nu avea nicio legătură cu restul danturii sau cazuri în care pacienții au primit dinții de jos și sus și nu aveau o situație stabilă. Cunosc foarte mulți pacienți care au mers la stomatolog și care au rămas fără dinți, din simplul fapt că nu au avut parte și de echipe integrate de medici, care să-i poată trata de la A la Z. Dacă nu ai un medic ortodont, un medic parodontolog, un medic protetician, endodont și chirurg în echipă, la un moment dat scapă ceva, deoarece tendința naturală este ca tu ca medic să vezi la ceea ce ești bun și să-ți iasă din vedere alte soluții care nu sunt chiar în mâinile tale. Aici, cred că soluția este tot educarea pacientului și astfel transmitem mesajul ca el să aleagă instituția care îi poate pune la dispoziție toate echipamentele medicale de care are nevoie.
În anumite situații, pacienților li se transmite că în cazul lor nu funcționează un implant dentar sau un tratament ortodontic, ceea ce este complet fals. De aceea este important să solicităm și o a doua opinie. Când ai acces la toți specialiștii din domeniu, la toată tehnologia și ai suficiente scaune să așezi acești pacienți, împreună cu medicii faci ca toate aceste lucruri să se întâmple. În momentul respectiv doar pacientul este cel care setează limita tratamentului. Aceasta este filosofia noastră, adică să-i dăm pacientului libertatea, informațiile și să-l educăm, iar atunci când își dă consimțământul informat, ne-am asigurat că el a înțeles ceea ce urmează să-i aplicăm ca tratament și care sunt toate opțiunile lui. Tocmai de aceea, ne dorim să ne extindem cât mai mult și să împingem gândirea aceasta în toată stomatologia românească, adică în orice cabinet, orice pacient din această țară să primească această abordare multidisciplinară.
De asemenea, este foarte important ca toți pacienții să înțeleagă că nevoia de medic stomatolog apare încă de la primul dinte. Față de alte domenii medicale, spre exemplu cardiologia, unde nevoia apare doar după o anumită vârstă. În stomatologie ești pacient toată viața, deoarece cavitatea orală este expusă permanent și dinții sunt afectați. De aceea este bine să ținem totul din scurt, din 6 în 6 luni.
Care a fost pentru dumnevoastră provocarea anului 2021 din punct de vedere profesional?
Deplasările și drumurile patriei sunt o provocare, atunci când trebuie să ajungi până la Craiova, iar cei care fac acest drum: București-Craiova cunosc foarte bine situația. A fost o provocare și drumul până la Galați, uneori este o provocare și zborul cu avionul, când ți se spune că nu poate decola din cauza ceții sau nu poate ateriza. Asta a însemnat provocarea întâmpinată în anul 2021, să reușim să fim prezenți tot timpul acolo unde au nevoie pacienții de noi.

Dr. Ionuț Leahu împreună cu echipa multidisciplinară
Cum decurge o zi din programul dumnevoastră?
Dacă este luni, de obicei, zbor cu avionul și atunci mă trezesc la ora 05:00, ca să reușesc să ajung la aeroport. Mă bucur de reîntâlnirea cu colegii, pentru că niciodată nu merg singur în celelalte locații. Alături de mine sunt de la 4 până la 10 colegi, în funcție de unde trebuie să ajungem și ce avem de făcut. Atunci când începem ziua, vedem ce impact major putem avea în viața oamenilor, pentru că noi când ne deplasăm și inclusiv eu personal mă ocup de cazuri un pic mai extreme și situații în care pacienții au rămas complet fără dinți, în care volumul osos este limitat sau mai au și alte probleme de sănătate. În acest caz trebuie să ne mișcăm în timpul intervenției destul de rapid. Deplasările sunt și cu scopul de a mă vedea cu colegii din alte clinici, să discutăm diferite cazuri și să vedem pacienții împreună. Ziua mea se încheie cu zborul de întoarcere, de obicei, în jurul orei 22:00 sunt înapoi acasă. Timpul rămas îl petrec alături de soția și copiii mei, până aceștia merg la somn și apoi mă odihnesc, până a doua zi.
Cum va arăta domeniul stomatologic din România în următorii ani?
Digitalizarea deja se întâmplă și o schimbare importantă este că mulți stomatologi au înțeles că nu mai trebuie să rămână singuri în cabinetele lor, ci este important să se asocieze mai mult, să lucreze în echipă și cred că acesta este viitorul pe care deja îl trăim în România. Desigur, noi aducem acest val și suntem deschizători de drumuri în crearea de infrastructură modernă în stomatologia românească și pe acest drum pe care noi l-am deschis vin deja mulți din spate și cred că lucrurile vor arăta complet diferit în următorii 5 ani. O să vedem tot mai multe clinici mari, rețele de clinici dentare care pot să aibă forța necesară să trateze pacienți, pe tot parcursul vieții lor.
Ce vă propuneți pentru anul 2022?
În primul rând ne propunem să facem și mai bine ceea ce am făcut anul trecut, adică să vedem mai mulți pacienți, să pregătim mai mulți colegi și în general să livrăm pacientului soluții care să devină din ce în ce mai simple și mai ușor de înțeles. Iar drumul spre a ajunge cu dinții la zi să fie cât mai scurt.
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Mulțumim pentru comentariu și pentru că ne-ați adus la cunoștință faptul că nu ați avut cea mai bună experiență în clinica noastră. Ne-ar ajuta dacă ne-ați detalia problema pe care ați întâmpinat-o printr-un e-mail la adresa sesizari@drleahu.ro. În acest fel ne putem asigura că vom face tot ce depinde de noi pe viitor să ne asigurăm că astfel de situații nu se vor repeta. O zi bună!