„Este important să respectăm igiena orală corectă” – Interviu cu Dr. Cristina Andrei, medic stomatolog

 

Medic stomatolog in dreapta, echipament medical in stanga
Dr. Cristina Andrei, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu Craiova

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 0 | 12 ianuarie 2022

Vizualizat de 145 utilizator/i

La Clinicile Dentare Dr. Leahu Craiova, fiecare medic stomatolog oferă pacienților sănătate reală și experiență excepțională. Indiferent de probleme dentare cu care aceștia se confruntă, echipa multidisciplinară de medici stomatologi este pregătită să răspundă tuturor provocărilor.

Dr. Cristina Andrei, medic stomatolog în cadrul clinicilor stomatologice Dr. Leahu Craiova, ne explică care sunt cele mai frecvente afecțiuni dentare întâlnite la pacienți și despre cum putem preveni apariția cariilor dentare, în interviul ce urmează.

Descrie în câteva cuvinte ce reprezintă pentru tine echipa Clinicilor Dentare Dr. Leahu?

Echipa Clinicilor Dentare Dr. Leahu reprezintă pentru mine mai mult decât un loc de muncă. Aici am oportunitatea de a mă dezvolta în profesia de medic stomatolog, de a-mi actualiza cunoștințele în domeniu și de a lucra cu o echipă interdisciplinară profesionistă. Promovarea și cultivarea conceptului interdisciplinar în practica stomatologică are rolul de a eficientiza tratamentele propuse pacienților și de a asigura o calitate înaltă a serviciilor medicale. Este foarte important ca pacientul să beneficieze de un plan de tratament personalizat și minim-invaziv. De asemenea, în cadrul acestor clinici pot beneficia de instruire și educație medicală continuă prin intermediul cursurilor și workshop-urilor desfășurate.

Medic stomatolog in stanga, pacient in dreapta in cabinetul de medicina dentara

Dr. Cristina Andrei, medic stomatolog împreună cu pacienta noastră, Miruna Ionescu

Stomatologia a fost prima opțiune pentru cariera ta?

Pentru mine stomatologia a reprezentat prima opțiune pentru carieră. Am făcut această alegere în timpul liceului când am aprofundat cunoștințele în domeniul biologiei și al chimiei. Motivația de a urma o carieră medicală a venit din dorința de a asigura o îngrijire sanitară optimă a pacienților, dorința de a trata și de a informa corect pacientul cu privire la metodele de prevenție, dar și tratamentele de ultimă oră.

Ce afecțiuni dentare întâlnești cel mai des la pacienții tăi?

Cea mai frecventă afecțiune întâlnită în cabinetul de stomatologie este reprezentată de caria dentară. Caria este o afecțiune care vizează toate categoriile de vârstă de la copii mici, chiar sugari până la persoanele vârstnice. Recomand tuturor pacienților să nu neglijeze apariția cariilor și să se prezinte la medicul stomatolog în vederea efectuării tratamentelor încă din stadiile incipiente. O leziune carioasă medie sau profundă produce un disconfort crescut pacientului, iar terapia este mai laborioasă și mai costisitoare.

Care sunt cauzele apariției cariei dentare?

Apariția cariilor este influențată de mai mulți factori:

  • factori individuali (ce țin de terenul individului): în această categorie amintim pacienții care au o predispoziție familială pentru apariția cariilor dentare. Acești pacienți se confruntă adesea și cu sensibilitate dentară crescută, dar și cu nuanțe mai închise ale dinților din cauza structurii dentare incomplete mineralizate;
  • factori alimentari: alimentația bogată în glucide, zaharuri, băuturi carbogazoase cresc semnificativ riscul de apariție a cariei dentare. Se recomandă un regim alimentar echilibrat și evitarea exceselor;
  • factori ce țin de igiena orală: este deosebit de important ca pacientul să mențină o igienă orală riguroasă. Igienizarea este de 2 tipuri: profesională (realizată de către medicul stomatolog în cabinet) și personală (realizată de către pacient acasă). În urma vizitei la medicul stomatolog pacientului i se vor oferi informații referitoare la tehnica corectă de periaj, utilizarea aței dentare, frecvența periajului, alegerea pastei de dinți și a apei de gura în funcție de statusul oral al pacientului.

Câte tipuri de carii există și cum le tratezi?

Cariile dentare pot fi clasificate în funcție de complexitatea lor (relația cu pulpa dintelui) sau în funcție de zona în care sunt localizate. Astfel, când discutăm de tipurile de carii raportat la complexitatea lor avem următoarele variante: carii superficiale, carii medii sau carii profunde.

În funcție de localizare, cariile dentare sunt prezentate astfel:

  • Cariile din șanțurile și fosetele premolarilor și molarilor sunt cele mai frecvent întâlnite, deoarece relieful dintelui permite acumularea de placă bacteriană și retentionarea resturilor alimentare;
  • Cariile localizate pe suprafețe netede sunt mai rar întâlnite, apar în mod preponderent la pacienții cu o structură deficitară a smalțului dentar sau a celor cu predispoziție ereditară carioasă.

Tratamentul carieri dentare se desfășoară etapizat. Prima dată se efectuează o radiografie pentru a verifica statusul dentar. În cea de-a doua etapă pacientului i se administrează anestezic, se realizează izolarea dintelui cu diga dentară, iar apoi se curăță întregul proces carios și se trece la etapa de obturare. La final, obturația coronară (plomba) se finisează și se lustruiește pentru a avea un aspect cât mai apropiat de cel al dintelui natural.

Cum putem prevenii apariția cariilor dentare?

Prevenirea cariilor dentare se face prin vizite regulate la medicul stomatolog, cel mai indicat la 6 luni. Astfel, medicul are posibilitatea de a depista leziunea carioasă în stadiul incipient. De asemenea, se recomandă igienizarea profesională de 2 ori pe an și constă în detartraj, periaj profesional și airflow. În cazul copiilor și adolescenților cu dinți indemni, neafectați de carie, se poate aplica măsura preventivă de sigilare a șanțurilor și fosetelor. Totodată, să nu uităm de importanța igienei orale personale prin efectuarea periajului dentar zilnic, utilizarea aței dentare și a apei de gură.

Medic stomatolog in stanga, pacient in dreapta in cabinetul de medicina dentara

Recomand tuturor pacienților să nu neglijeze apariția cariilor și să se prezinte la medicul stomatolog în vederea efectuării tratamentelor încă din stadiile incipiente.

Cum gestionezi provocările din timpul intervențiilor? Povestește-ne ultima situație de acest fel.

Ultimul caz: pacient tânăr cu multiple leziuni carioase medii și profunde. Planul de tratament a inclus în primă fază igienizarea, iar apoi realizarea terapiei odontale în mai multe ședințe. Încă de la prima ședință pacientul a fost instruit asupra tehnicii corecte de periaj, sfaturi în vederea implementării unui regim alimentar sănătos prin reducerea zaharurilor și renunțarea la băuturile carbogazoase, precum și renunțarea la fumat.

Recomand tuturor pacienților să nu amâne vizita la medicul stomatolog. Orice întârziere a actului medical duce la agravarea statusului dentar, prin apariția complicațiilor. O leziune dentară incipientă este mult mai ușor de tratat și mai puțin costisitoare.

Te confrunți cu o problemă stomatologică și îți dorești să îți recapeți sănătatea și frumusețea danturii? Echipa Clinicilor Dentare Dr. Leahu Craiova este întotdeauna pregătită să îți ofere ajutorul de care ai nevoie. Ne găsești în București, Pitești, Ploiești, Oradea, Galați, Constanța, Timișoara, Turda, Sibiu, Iași, Cluj-Napoca și în curând în Brașov. Pentru programări ne poți contacta la numărul de telefon: 021 91 34.

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134