Vizualizat de 417 utilizator/i
Parodontologia este disciplina stomatologică care se ocupă cu tratarea afecțiunilor ce apar la structura de susținere a dinților, adică la gingii. Medicii stomatologi, din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, ce au competență în parodontologie îți oferă cele mai bune recomandări și tratamente pentru boala parodontală, dar și pentru ale afecțiunilor gingivale.
O veste bună este că există tratament pentru boala parodontală, această afecțiune poate fi oprită din evoluție. Tot ce trebuie să faci este să respecți vizitele periodice la medicul stomatolog, astfel parodontoza poate fi depistată la timp și tratată cât mai devreme.
Află cu ce afecțiuni gingivale se confruntă pacienții ce vin în clinica dentară Dr. Leahu, ce trebuie să faci dacă suferi de parodontoză și cum se realizează tratamentele pentru boală pardontală, dar și când sunt recomandate vizitele la stomatolog, din interviul cu Dr. Ovidiu Stroie, medic stomatolog la Clinica Dentară Dr. Leahu din Brașov.
Cum te simți alături de echipa Clinicilor Dentare Dr. Leahu Brașov?
M-am adaptat foarte repede cu colegii, parte din echipa Clinicilor Dentare Dr. Leahu din Brașov, lucru care mă așteptam să se întâmple, pentru că aici cu toții ne iubim profesia și punem întotdeauna nevoile pacienților pe primul loc. Aș putea spune că am o a doua casă aici, iar rolul pe care îl îndeplinesc în cadrul echipei îmi aduce bucurie.
Ce te-a făcut să alegi specializarea de parodontologie?
Sunt de părere că este mai bine să previi decât să tratezi, iar parodontologia este specializarea care se axează pe acest principiu. Este mai ușor și chiar mai puțin costisitor să previi pierderea dinților decât să tratezi o eventuală absență dentară. Mereu am considerat comunicarea dintre medic și pacient ca fiind un element primordial, de aceea urmăresc mereu să informez pacienții cu privire la importanța igienei dentare în prevenirea bolilor parodontale și prelungirea prezenței dinților naturali în cavitatea bucală.
Cu ce afecțiuni gingivale se prezintă pacienții în clinica dentară?
De regulă, pacienții se prezintă cu diferite grade de afectare gingivală, de la o simplă gingivită, care de cele mai multe ori se tratează printr-o igienizare dentară profesională, unde urmărim să îndepărtăm tartrul dentar, care se află pe dinte, sub nivelul gingiei, până la retracții gingivale, unde din păcate trebuie să apelăm la metode mai invazive precum chirurgia parodontală. Acestea sunt totuși cazuri optimiste, dar există și situația în care pe lângă gingia retrasă avem și un os alveolar resorbit, iar asta din nefericire poate rezulta în mobilități dentare, iar de aici este doar un mic pas spre pierderea danturii.
De ce este sensibilitatea dentară mai accentuată la consumul de băuturi reci sau fierbinți și cum putem să o prevenim?
În general, sensibilitatea dentară la rece are o cauză, iar de cele mai multe ori putem vorbi despre un proces carios, dar în ceea ce privește parodontologia, sensibilitatea la rece poate fi dată și de retracția gingivală, deoarece lichidele reci intră în contact cu o anumită porțiune a dintelui care, în mod normal, ar fi acoperită de gingie.

Singurul mod pentru a preveni orice problemă de natură stomatologică este consultul la medicul dentist, o dată la 6 luni.
Ce tipuri de tratament există pentru parodontoză?
Tratamentul pentru parodontoză depinde de stadiul de parodontită în care se află pacientul.
În stadiul incipient, tratamentul constă într-o stabilizare parodontală și o urmărire a evoluției afecțiunii. Asta înseamnă, preferabil, ca medicul specialist parodontolog ar trebui să devină cel mai bun prieten al pacientului parodontopat, deoarece scopul tratamentului parodontal este ținerea sub control a afecțiunii pe toată durata vieții pacientului.
Pe de altă parte, atunci când pacientul are un stadiu avansat al parodontitei cu o resorbție accentuată de suport osos și cu mobilități dentare non-fiziologice va duce la o soluție mai radicală și anume extracția dentară și înlocuirea danturii cu implanturi dentare.
Cât de serioasă este afecțiunea parodontală și ce sfaturi le oferi pacienților pentru a nu întâmpina această problemă?
Singurul mod pentru a preveni orice problemă de natură stomatologică este consultul la medicul dentist, o dată la 6 luni. Doar printr-un control regulat, pacientul poate să fie sigur că boala parondontală nu a avansat și totul este sub control, în absența acestei verificări pe o perioadă îndelungată, parodontita va evolua, din păcate, în direcția pierderii danturii.
Dacă te confrunți cu o problemă stomatologică și ești în căutarea unei echipe de medici profesioniști și dedicați, și a unei clinici moderne echipate cu aparaturi medicale noi, atunci te așteptăm la Clinicile Dentare Dr. Leahu din Brașov. Ne găsești și în țară în București, Craiova, Ploiești, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Galați, Sibiu și Cluj-Napoca.