search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal it fr

Este normal să ne pierdem dantura la bătrânețe?

 

Boala parodontala

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 3 septembrie 2018

Vizualizat de 956 utilizator/i

Sunt puțini oamenii în vârstă care să se mândrească cu un număr mare de dinți în gură. Cel puțin în România, unde educația stomatologică este precară. Printre seniori există mitul conform căruia este normal să își piardă dantura la bătrânețe. Cât este de adevărat acest mit?

De ce cad dinții?

Căderea dintilor este, după o anumită vârstă, una dintre problemele cu care se confruntă o mare parte din populație. Care este explicația? Conform specialiștilor, odată cu înaintarea în vârstă obezitatea crește riscul de boală parodontală (afectarea inflamatorie cronică a țesuturilor de susținere a dinților, adică a gingiei și osului), iar aceasta din urmă este responsabilă pentru căderea dinților.

Totodată, bolile sistemice (boli caracterizate printr-o atingere inflamatorie și imunologică a țesutului conjunctiv și prin difuzia leziunilor) pot să agraveze starea gingiilor și dacă sunt ignorate pot să slăbească rădăcina dintelui.

Oamenii de vârsta a treia iau foarte multe medicamente care au, ca și reacții adverse, slăbirea rădăcinii și, ulterior, pierderea dinților.

„În mod normal, dinții nu cad fără un anumit motiv. Tocmai de aceea, este indicat ca pacienții, indiferent de vârstă, să meargă periodic la dentist pentru un plan de tratament și pentru a preveni eventualele neplăceri”, explică medicul stomatolog Ionuț Leahu, CEO al Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Corina Ene, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dr. Leahu completează: „Îmi amintesc că în urmă cu ceva vreme am avut o pacientă care, la vârsta de 74 de ani, avea toți dinții în gură. A avut însă nevoie de o extracție la unul dintre dinți. Doar atât. Aceasta este dovada vie că dacă ai grijă de dinții tăi, poți să ai o viață propria dantură. Chiar dacă aparent nu există probleme, pacienților li se poate oferi un plan de tratament preventiv pentru a nu se ajunge la pierderea ulterioară a dinților”.

Medicii stomatologi recomandă pacienților să vină la control o dată la șase luni. Dacă sunteți în căutarea unor medici profesioniști, care să pună pe primul loc sănătatea pacientului, sunați pentru o programare în cadrul Clinicilor Dr. Leahu la numărul de telefon 021 9134.

 

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134