search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal it fr

Este timpul sa consideram sanatatea orala parte integranta a sanatatii generale

 


De: | Etichete: | Comentarii: 0 | 3 august 2017

Vizualizat de 554 utilizator/i

Inca de la infiintarea  scoli de stomatologie, in Statele Unite in 1840, stomatologia si medicina generala au fost considerate ca fiind doua profesii separate. Aceasta diviziune este artificiala si nu aduce nimic bun in sistemul de sanatate.

În 1840, stomatologia s-a concentrat pe extractia dintilor stricati. Astazi, medicii stomatologi folosesc metode sofisticate de preventie, diagnosticare si tratament. Se reface întreaga dantura in doar 24 de ore, se fac implanturi intr-o singura sedinta, se descopera cancerul oral in faze incipiente, se construiesc dinti in cateva minute chiar in cabinetul stomatologic, se fac operatii complicate de remodelare.

Exista o conexiune intre sanatatea orala si sanatatea generala. Boala parodontala, de exemplu, cunoscuta si ca boala gingiilor, poate fi responsabila pentru aparitia diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale si a bolilor cardiovasculare.

 Medicii stomatologi romani au o intelegere solida a sanatatii orale, dar si o perspectiva asupra sanatatii in general dat fiind faptul  ca in primii ani de facultate studiul se concentreaza pe medicina generala.

Asa cum exista aceasta diferentiere clara intre stomatologie si medicina generala, exista ruptura si intre modurile in care serviciile sunt acoperite de asigurarile de sanatate.  In Romania serviciile stomatologice decontate de Casa de Asigurari sunt minime. Nici in Statele Unite ale Americii situatia nu este mai roz. Peste 130 de milioane de americani nu au asigurare dentara si oricum costurile ridicate ii afecteaza chiar si pe cei asigurati. Statisticile arata o Romanie cu o stare de sanatate orala precara: 80 la suta dintre romani au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventa afectiune, respectiv 71 la suta. Mai mult decat atat,  patru din zece copii de pana in 13 ani au deja carii pe dintii definitivi, fapt ingrijorator, dat fiind ca unii dinti definitivi incep sa apara foarte devreme, la varsta de sase ani. In plus, aproape 90 la suta din dintii permanenti afectati ai copiilor sunt afectati de carii care sunt neglijate si nu sunt tratate, ceea ce afecteaza inca de timpuriu starea generala a danturii.

Pentru a ajuta la depasirea barierelor dintre medicina generala si stomatologie, Scoala de Medicina Dentara de la Harvard a creat initiativa de integrare a sanatatii orale in medicina generala. In efortul de a imbunatati sanatatea generala si de a reduce costurile medicale, initiativa reuneste lideri din mediul academic, de sanatate si din industrie pentru a gasi modalitati inovatoare de integrare a celor doua discipline. Prin intermediul acestui proiect se incearca schimbarea modului in care stomatologia este predata, practicata, finantata si evaluata, astfel incat aceasta sa devina perfect integrate in serviciile de sanatate si sociale globale necesare pentru a mentine indivizii si comunitatile sanatoase.

Avem nevoie de o abordare fundamental diferita, care accentueaza prevenirea bolilor si gestionarea sanatatii, utilizandu-se o abordare multidisciplinara, integrata si axata pe pacient pentru sanatatea generala. Si asta inseamna a sparge peretele dintre stomatologie si medicina.

Adaptare www.statnews.com

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134