Extracția dentară la copii

 

Dr. Laura Calin in dreapta, asistenta in stanga, in timpul unui control stomatologic
Extracția dentară la copii se realizează la recomandarea medicului pedodont, în cabinetul de medicină dentară.

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 6 | 1 februarie 2021

Vizualizat de 2.252 utilizator/i

Sănătatea copiilor este întotdeauna o prioritate pentru părinți. Atunci când micuții noștri sunt sănătoși și nu se confruntă cu diverse probleme de sănătate, cei mici se pot bucura de o dezvoltare corectă și de o copilărie fără griji. Sănătatea dentară a copiilor este la fel de importantă precum sănătatea întregului organism. De aceea, este important să îi obișnuim cu vizitele de rutină la medicul stomatolog.

Extracția dentară la copii este o procedură stomatologică ce poate fi necesară în mai multe situații. Despre aceasta, dar și despre importanța dinților temporari aflăm mai multe din articolul următor.

De ce sunt importanți dinții temporari și ce se întâmplă atunci când sunt neglijați?

Dinții de lapte necesită o îngrijire atentă atât pentru prevenirea problemelor dentare, cât și pentru a asigura un zâmbet frumos pentru cel mic. Conștientizarea importanței sănătății orale de la vârste fragede reprezintă un pas foarte important în ceea ce privește prevenția dentară și sănătatea danturii. Atunci când obiceiurile sănătoase precum realizarea periajului dentar de cel puțin două ori pe zi sunt învățate de la o vârstă fragedă, ele sunt menținute întreaga viață, inclusiv atunci când dinții de lapte sunt înlocuiți de dentiția permanentă.

Neglijarea dinților de lapte poate duce la apariția cariilor dentare. Acest lucru poate determina efecte negative precum:

– apariția unor infecții și abcese dentare, care necesită tratamente stomatologice mai complexe și mai greu de suportat de către copil, de exemplu tratamentul de canal;

– apariția nevoii de a extrage dintele afectat, în cazul în care procesul carios este unul avansat și foarte complicat.

Când este indicată extracția dentară?

Extracția dentară la copii poate fi necesară în mai multe situații, de exemplu:

– atunci când tratamentul de canal nu dă rezultate, iar copilul continuă să simtă jenă sau durere din cauza afecțiunii dentare;

– atunci când un dinte permanent erupe, iar cel de lapte continuă să se afle pe arcadă, dar nu este mobil și nu poate fi mișcat de copil sau de părinte;

– atunci când resorbția dintelui nu este completă, iar dintele de lapte trebuie „ajutat” de medicul stomatolog să fie îndepărtat;

– în cazul în care dintele prezintă un traumatism și nu mai poate fi restaurat;

– atunci când există dinți supranumerari, natali sau neonatali.

Dinții supranumerari reprezintă o anomalie de număr care poate să apară la dinții permanenți și temporari. Părinții pot observa dinții în plus în cavitatea orală a celor mici, dacă aceștia nu pot fi folosiți în scop protetic atunci se recomandă extracția. În unele cazuri, bebelușii se pot naște cu dințișori deja erupți, aceștia sunt dinții natali. Extracția lor este recomandată pentru că alăptarea să poată fi realizată corect. Dinții neonatali apar la scurt timp după naștere, ei sunt mai slab dezvoltați decât dinții normali. Extracția dinților neonatali este recomandată din același motiv, și anume: pentru realizarea normală a alăptării și pentru dezvoltarea corectă a bebelușului.

Cum poate fi efectuată extracția la copii?

Extracția dinților la copii se realizează cu ajutorul anesteziei locale, astfel încât aceștia să nu simtă durere în timpul procedurii. În unele cazuri, atunci când copiii sunt foarte anxioși putem recomanda inhalosedarea. Aceasta presupune inhalarea unui amestec de protoxid și oxigen și îi permite copilului să se relaxeze, creându-i o stare de euforie. Protoxidul nu este toxic și are un miros și un gust ușor dulceag. Inhalosedarea la copii este o metodă de relaxare, aceasta este cea mai ușoară formă de sedare conștientă. Efectele inhalosedării dispar odată cu încetarea administrării, tocmai de aceea este o metodă sigură și eficientă.

Atunci când vorbim despre o extracție dentară, este foarte important să menționăm pregătirea copilului înainte de procedură. Copiii trebuie pregătiți din punct de vedere psihic, explicându-le de ce este necesar să fie îndepărtat dintele și oferind încredere în ceea ce urmează să facă medicul pedodont. Copilului îi este explicat cum se va realiza anestezia locală și cum se va îndepărta dințișorul, totul în termeni cât mai pe înțelesul lui. În timpul extracției, vorbim continuu cu micuțul pacient și avem o atitudine pozitivă, dar și fermă astfel încât să putem preveni modificarea stării copilului în sens negativ.

Ce se întâmplă cu spațiul creat de extracția dentară?

Pierderea timpurie a dinților de lapte, în special a caninilor și a măselelor, poate duce la închiderea spațiului necesar eruperii dinților permanenți, mai exact a caninului și a premolarilor. Pentru soluționarea acestei probleme putem folosi un menținător de spațiu sau un aparat dentar mobilizabil, în funcție de numărul extracțiilor necesare la o arcadă. Aparatul dentar mobilizabil necesită și recomandarea unui medic ortodont.

Ce este menținătorul de spațiu?

Menținătoarele de spațiu sunt dispozitive ce împiedică migrarea dinților și asigură spațiul pentru alinierea pe arcadă a viitorilor dinți permanenți. Menținătoarele sunt fixe, metalice, înconjoară coroana dentară și au un arc ce se sprijină pe dinții vecini edentației, adică a locului rămas liber în urma extracției. În cazul în care molarul de 6 ani nu a erupt, iar ultimul molar temporar a fost extras putem folosi un menținător de spațiu cu tijă ce se va sprijini în alveolă.

Este ușor de îngrijit un menținător de spațiu?

Medicul pedodont explică atât copilului, cât și părintelui metodele de igienizare. Recomand evitarea alimentelor lipicioase, care pot destabiliza menținătorul. De asemenea, eu le explic pacienților mei că nu este bine să preseze menținătorul cu limba sau cu degetele. Atunci când dintele permanent erupe, menținătorul se poate îndepărta. Este foarte important ca acest lucru să fie recomandat de medic, în urma unui control.

Întâlnirea cu medicul stomatolog pentru copii face parte din etapele importante ale unei dezvoltări sănătoase. Este necesar ca prima vizită să fie una cât mai plăcută și mai liniștită pentru cel mic. Academia Spațială Dr. Leahu este atât o clinică stomatologică pentru micuții pacienți, cât și o lume magică în care copiii se pot simți în largul lor fiind înconjurați de personaje de poveste și jocuri digitale create special pentru a-i învăța pe aceștia importanța igienei orale.

Dacă ești în căutarea unei echipe de medici pedodonți, specializați în lucrul cu cei mici și în realizarea tratamentelor specifice acestora, te așteptăm la Academia Spațială Dr. Leahu. Pentru programări ne puteți contacta la numărul de telefon: 021 91 34

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

6 thoughts on “Extracția dentară la copii

 1. Tamara Moldovan

  Bună ziua.Am un nepoțel de 7 ani,îl doare foarte ttare măseluță ,as dori sa știu ,extracția se face cu anestezie totalà?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Extracțiile dentare în cazul copiilor se realizează cu ajutorul inhalosedării și anesteziei locale, astfel încât aceștia să nu simtă durere, frică și să rămână relaxați. Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Nu, această situație nu este normală. Extracția dentară trebuie realizată de către medicul stomatolog. Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

 2. Zolog Ramona

  Buna ziua.Fetita mea are maselele cariate.Nu o dor ,nu o deranjează.Locuim in Germania.A fost la scoala un medic dentist sa faca un control la dinti si m a sfatuit sa merg la un spezialist pt copii( fetita are 7 ani).Azi am avut programare si a zis ca ii scoate 10 dinti o data cu anestezie totale.pe 27 august a facut programare.Noua ne e f Frica de anestezie totala dar și ca ii scoate 10 dinti .O sa mai poata manca? Ce parere aveti despre asta? Sa ne facem grija.Multumim

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Recomandarea noastră este de a cere și o a doua opinie medicală din partea unui specialist în pedodonție, pentru a vă asigura că faceți cea mai potrivită alegere când vine vorba de sănătatea dentară a copilului dumneavoastră. Există numeroase cazuri în care dinții de lapte care s-au cariat mai pot fi tratați cu ajutorul obturațiilor dentare și a tratamentelor de canal, fără a fi necesară extracția. Scoaterea acestora înainte de erupția dinților permanenți poate avea efecte negative în ceea ce privește dentiția permanentă. Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777