
Vizualizat de 4.138 utilizator/i
De-a lungul timpului, cu toții ne confruntăm cu diferite afecțiuni ale organismului și cu tratamentele necesare acestora. Extracția dentară este o intervenție chirurgicală pe care chiar dacă nu am realizat-o până la o anumită vârstă, ne-am format o părerea despre aceasta. Fie că vorbim despre momentul când trebuie realizată ori despre nivelul de durere resimțit, cu toții avem o percepție despre intervențiile de chirurgie dentară. Haideți să aflăm care este procesul corect de vindecare și care sunt regulile pe care trebuie să le urmăm după extracția dentară.
Când este necesară extracția dentară?
Extracția dentară este o intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează un dinte afectat, ce nu mai poate fi salvat prin intermediul altor tratamente stomatologice. Momentul în care aflăm că extracția dentară este necesară pentru sănătatea danturii noastre poate fi unul dificil, având în vedere faptul că vorbim despre o procedură care pe cei mai mulți dintre noi îi înspăimântă, extracția fiind considerată una dintre cele mai dureroase proceduri stomatologice.
Este foarte important să fim la curent cu noile proceduri utilizate de către medicii dentiști. Este adevărat că istoria stomatologiei ne confirmă faptul că în trecut extracția dentară era mult mai des realizată, fiind văzută adesea drept singura soluție pentru un dinte afectat. Cu zeci de ani în urmă, extracția dentară era realizată chiar și de către călugări sau bărbieri, în condiții cu mult diferite față de cele din ziua de astăzi. Stomatologia a evoluat odată cu tehnologia, iar în ziua de astăzi putem beneficia de tratamente stomatologice sigure, foarte precise și cu un grad ridicat de confort.
Extracția dentară reprezintă o intervenție ce se realizează doar atunci când nu mai există alte opțiuni. Extracția este ultima soluție, medicii stomatologi încearcă să păstreze dintele natural pe arcadă cât mai mult timp posibil. Sunt însă și situații când dintele nu mai poate fi salvat, de exemplu, atunci când dintele prezintă o fractură, când are o infecție foarte mare sau când rădăcina dintelui nu mai poate fi salvată prin tratament endodontic. Extracția se face cu anestezie locală, iar pacientul nu simte durere în tipul intervenției.
Ce presupune intervenția chirurgicală de extracție și de câte feluri poate fi?
Așa cum am văzut, extracția dentară este recomandată de către medicii stomatologi atunci când nu se mai pot aplica alte tratamente potrivite pentru salvarea dintelui, astfel există mai multe situații în care extracția dentară este necesară:
- Dintele nu mai poate fi restaurat
Afecțiunile dentare duc la necesitatea unor restaurări ale dinților afectați, însă atunci când aceștia nu se mai pot reface cu ajutorul mijloacelor protetice obișnuite, de exemplu: obturații (plombe) sau coroane dentare de acoperire deoarece dinții sunt afectați într-o mare măsură este necesară realizarea extracției dentare.
- Boala parodontală
Boala parondatală netratată la timp duce la apariția mobilității dinților, astfel în unele cazuri, este necesară extracția dentară. Pentru a preveni acest lucru, este esențial să nu ignorăm sângerările gingivale și să mergem la medicul dentist o dată la 6 luni pentru un control de rutină. În acest fel medicul poate depista apariția bolii parodontale încă din fază incipientă și o poate opri din evoluție, salvând astfel dinții.
- Tratamentele endodontice
Tratamentul endodontic are ca scop salvarea dintelui afectat de la extracție și constă în îndepărtarea pulpei dentare afectate, urmată de curățarea în profunzime a dintelui și umplerea spațiului rămas gol cu un material special. Atunci când această procedură nu se mai poate realiza, deoarece afecțiunea dentară a ajuns într-un stadiu foarte avansat, este necesară extracția dentară.
- Tratamentul ortodontic
În unele cazuri, tratamentul ortodontic necesită extragerea unuia sau mai multor dinți înaintea aplicării aparatului dentar, tocmai pentru a crea suficient spațiu pe arcadă și pentru a îmbunătății poziția dinților.
- Măseaua de minte
Înlăturarea molarilor de minte este o problemă frecventă cu care pacienții se prezintă la medicul stomatolog. Deși există situații în care molarii de minte erup complet, în majoritatea cazurilor aceștia sunt extrași deoarece cresc incorect și afectează dinții vecini. În cazul molarilor de minte incluși ori semi incluși, aceștia pot afecta rădăcinile dinților vecini și sunt predispuși la apariția cariilor.
În funcție de fiecare caz în parte extracția dentară poate fi:
- Simplă, nechirurgicală
Atunci când dintele în cauză are o vizibilitate bună, iar accesul este direct, coroana fiind suficient de rezistentă, neexistând riscul de fracturare. Astfel, intervenția se realizează cu instrumente clasice, adaptate fiecărui tip de dinte.
- Chirurgicală
Atunci când dintele este inclus, iar accesibilitatea nu este directă, ori atunci când există resturi radiculare sau când există riscul ca forțele necesare unei extracții simple să fie prea mari și să inducă diverse complicații. Intervenția chirurgicală presupune o incizie la nivelul gingiei și, în funcție de complexitatea cazului, se realizează secționarea osului pentru extragerea dintelui.
Extracția dentară în sarcină – sfaturi și precauții
Extracția dentară nu este recomandată în timpul semestrului 1 și 3 de sarcină, fiind perioade foarte importante pentru dezvoltarea corectă a fătului. În cazul în care apar urgențe stomatologice ce necesită extracția dentară medicul stomatolog va colabora cu medicul ginecolog pentru a găsi cea mai potrivită soluție. Este recomandat ca înaintea sarcinii să fie rezolvate toate problemele dentare, tocmai pentru a reduce riscul apariției afecțiunilor orale în timpul sarcinii.
Extracția dentară la persoanele cu diabet
Extracția dentară se poate realiza și în cazul pacienților care suferă de diabet. Este foarte important ca medicul stomatolog să fie informat cu privire la istoricul medical al pacientului, tocmai pentru a putea recomanda cele mai potrivite opțiuni de tratament. Pacienților cu diabet controlat li se pot efectua proceduri stomatologice, însă este foarte important ca aceștia să respecte indicațiile medicilor.
Sfaturi pentru vindecare corectă, după intervenție
De cele mai multe ori succesul unui tratament depinde de grija pe care pacientul o are în urma intervențiilor stomatologice. Pentru o vindecare corectă și rapidă în urma extracției dentare este necesar să urmăm sfaturile medicilor dentiști. Astfel, este important ca în primele zile după intervenție să acordăm o atenție sporită alimentației și igienei orale.
Este recomandat ca în primele 12 ore după intervenție să evităm clătirea gurii pentru a nu îndepărta cheagul de sânge format în locul extracției, să nu consumăm alimente sau băuturi fierbinți, să avem o alimentație lichidă ori semi lichidă și să nu atingem zona respectivă cu limba ori cu mâna. Este important ca locul de unde a fost scos dintele să fie menținut cât mai curat cu putință. Locul extracției nu trebuie periat cu putere, pentru a preveni dislocarea cheagului de sânge. Se folosește o periuță moale începând cu a doua zi după intervenție.
Cât costă extracția dentară
În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu planul de tratament este personalizat în funcție de fiecare pacient în parte, astfel prețurile tratamentelor pot varia. Prețul unei extracții dentare diferă în funcție de tipul și starea dintelui. De exemplu, o extracție a unui dinte parodontotic (mobil) costă 200 de lei, iar extracția unui molar de minte începe de la 450 de lei. Clinicile Dentare Dr. Leahu oferă tratamente complete de chirurgie dentară, iar medicii specialiști pot oferi o soluție pentru orice afecțiune orală. Pentru mai multe detalii cu privire la prețurile serviciilor stomatologice puteți accesa pagina noastră dedicată costurilor .
Serban gabriela
Sunt insarcinata 6luni.un molar de minte nu a erupt și trebuie intervenție chirurgicala. Eu sunt și pe anticoagulant. Nu exista riscuri pt sarcina și ce ar trebui sa fac?
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Se poate realiza extracția molarului de minte doar în trimestrul II de sarcină. Este necesar să veniți la un medic specialist în chirurgie să vă vadă și să discutați pașii pe care trebuie să-i urmați în ceea ce privește tratamentul în sarcină. Pentru mai multe informații și o programare vă stăm la dispoziție la numărul de telefon 0219134 sau prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.