Extracția măselei de minte. Recomandări, riscuri, recuperare, reacții adverse

 

Extracția măselei de minte se realizează sub anestezie
Extracția măselei de minte se realizează sub anestezie, astfel pacientul nu simte durere

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 27 | 29 noiembrie 2019

Vizualizat de 18.825 utilizator/i

Extracția măselei de minte este una dintre cele mai cunoscute intervenții stomatologice, în funcție de experiențele persoanelor apropiate, cu toții ne formăm o anumită percepție asupra nevoii de a renunța la cel de-al treilea molar. Nu toate persoanele trebuie să își extragă măseaua de minte, alege să iei o decizie informată și află care sunt recomandările medicilor stomatologi!

Extracția măselei de minte – când este necesară?

O dantură sănătoasă prezintă pe fiecare dintre arcadele dentare doi incisivi centrali, doi incisivi laterali, doi canini, patru premolari și patru molari, dispuși simetric. Măselele de minte reprezintă ultimul set de molari care se dezvoltă și erup în adolescență sau până la vârsta de 25 de ani. Măseaua de minte are rolul de a tăia și fărâmița alimentele pe care le consumăm. Deși se spune că apariția măselei de minte coincide cu vârsta maturității în gândire, nu este întotdeauna un motiv de bucurie deoarece apariția acesteia poate provoca mai mult disconfort decât lipsa sa.

De cele mai multe ori, măselele de minte cresc strâmb sau cariate și afectează dinții vecini. În unele cazuri, poziționarea incorectă nu le permite să erupă în totalitate, astfel rămân parțial acoperite de gingie și provoacă dureri foarte mari. Molarul de minte inclus apare atunci când spaţiul de care are nevoie pentru a erupe în mod normal, se micşorează din diverse motive, erupţia sa fiind împiedicată de gingii, de os, de alt dinte sau chiar de toate trei.

Extracţia molarului de minte prin chirurgie dentară se va face cu anestezie locală. Realizată la timp, extracţia măselei de minte, previne infecţii, dureri la presiune şi chisturi.

Când trebuie extrasă măseaua de minte?

 • Atunci când dintele este inclus și nu poate erupe, ceea ce poate duce la afectarea rădăcinilor dinților vecini;
 • Atunci când dintele este semiinclus și nu poate fi curățat corect, ceea ce duce la acumularea bacteriilor și la apariția cariilor;
 • Atunci când nu există spațiu suficient pe arcadă, iar apariția ei afectează poziția celorlalți dinți;
 • Atunci când gingia este frecvent inflamată în locul respectiv.

Așa cum spus, extragerea măselei de minte nu este necesară în toate cazurile, există și persoane care pot păstra acest molar fără a avea probleme ulterioare.

Când poți să păstrezi măseaua de minte?

 • Atunci când aceasta a erupt complet, nu provoacă disconfort și poate fi igienizată corespunzător;
 • Atunci când este în stare bună și nu prezintă urme de carii, iar gingia nu este inflamată;
 • Atunci când este poziționată corect și nu afectează dinții vecini;

În funcție de modul în care se dezvoltă dantura și de felul în care evoluează eruptia unui molar de minte, medicul dentist este cel care poate decide dacă este cazul să fie extras sau nu, de aceea, sunt recomandate controalele periodice, la fiecare 6 luni.

Riscurile unei extracții dentare

Există cazuri în care pacienții au nevoie de un tratament de extracție al unui molar de minte și există cazuri în care pacienți au nevoie de extragerea tuturor celor 4 măsele. Acest lucru se poate explica prin evoluția masticației și a alimentației, dar și prin dezvolaterea celorlalți dinți pe arcadă.

Extracția dentară este intervenția chirurgicală de îndepărtare a unui dinte afectat, ce nu mai poate fi salvat prin alte metode sau proceduri terapeutice. În cazul extracției celui de-al treilea molar, aceasta poate fi simplă, atunci când dintele este erupt în cavitatea bucală, sau chirurgicală, când dintele este inclus ori semiinclus în gingie sau nu are un grad de acces facil în cavitatea bucală. Extracția se face cu anestezie locală, tocmai ca pacientul să poată beneficia de lipsa oricărei dureri.

În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, riscurile unei extracții dentare, sunt extrem de reduse. Atât medicii specialiști, cât și mediul de lucru steril și aparatura de ultimă generație, ne garantează faptul că suntem în siguranță chiar și în cazul posibilelor complicații.

Extracția măselei de minte în sarcină

Starea generală de sănătate este o prioritate pentru noi toți, orice persoană își dorește să fie sănătoasă și să afle din timp despre posibilele afecțiuni pe care le are pentru a le putea trata în stadiul incipient. Acest lucru se intensifică atunci când apare sarcina, viitoarea mamă își dorește să fie complet sănătoasă pentru a nu pune în pericol dezvoltarea fătului și pentru a nu-l supune riscurilor aduse de anumite intervenții medicale.

Datorită dezvoltării tehnologiei, intervențiile medicale sunt mult mai sigure iar riscurile mult mai mici, de exemplu medicii stomatologi confirmă faptul că o radiografie dentară digitală este minim invazivă și radiează corpul uman într-o cantitate extrem de mică. Cu toate acestea, intervențiile chirurgicale nu sunt recomandate în timpul sarcinii. Așa cum am văzut mai sus, extracția molarului de minte se realizează sub anestezie, aceasta fiind contraindicată în timpul sarcinii.

Dacă plănuiești să rămâi însărcinată, iar măselele de minte îți provoacă orice tip de disconfort, este indicat să mergi la un control stomatologic pentru a rezolva toate probleme înainte de sarcină. De asemenea, dacă molarul de minte îți provoacă disconfort, trebuie să mergi la medicul dentist pentru a te sfăui care este cea mai bună soluție pentru tine.

Recomandări pentru recuperarea după extracția măselei de minte

Nu trebuie să fim speriați nici de perioada de recuperare, în urma unei extracții dentare, trebuie să avem grijă să respectăm indicațiile medicilor astfel vom avea parte de o vindecare mult mai rapidă. După finalizarea intervenției, este recomandat să folosim o compresă sterilă în cavitatea bucală, timp de 20 de minute, apoi 15 minute trebuie să folosim o pungă de gheață. Putem începe să periem dantura încă de a doua zi, însă trebuie să folosim o periuță de dinți foarte moale și să avem grijă să folosim mișcări foarte ușoare. Pentru a grăbi procesul de vindecare, este indicat să ne clătim gura cu ceai de salvie și să luăm antibiotice timp de cinci zile, dar și antiinflamatoare.

Ceea ce este extrem de important, este ca locul de unde a fost scos dintele să fie menținut cât mai curat cu putință. De asemenea, în cazul în care suntem fumători, medicii stomatologi ne recomandă să nu fumăm 48-72 de ore după efectuarea extracției dentare.

Reacții adverse – care sunt alimentele pe care trebuie să le eviți după extracție

În primele 48 de ore după extracția măselei de minte, pacienților li se recomandă o dietă cu mâncăruri moi. O activitate intensă poate duce la sângerări, de aceea medicii recomandă pacienților să nu se aplece sau să ridice greutăți în primele 2-3 zile de la extracție.

De asemenea, trebuie precizat faptul că perioada de cicatrizare depinde de la pacient la pacient: de exemplu, la fumători, cicatrizarea presupune mai mult timp. Medicul specialist în chirurgie dentară va prescrie antibiotice contra infecției și va furniza toate informațiile de care avem nevoie: în primele 24 de ore să nu trebuie să mestecăm alimente pe partea unde s-a intervenit prin chirurgie dentară și trebuie să evităm băuturile și alimentele fierbinți, cafeaua, alcoolul, fumatul și alimentele prea tari.

 

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

27 thoughts on “Extracția măselei de minte. Recomandări, riscuri, recuperare, reacții adverse

 1. Alina

  Bună ziua, cât timp pot tine durerile după extracția unui molar de minte. Menționez ca este vb de molarul din partea inferioara, semi inclus. Durerile resimțite sunt în zona tâmple și urechii și pot fi ținute sub control aprox 2 ore după administrare de nurofen forte. Mulțumesc

  Răspunde

 2. Radita

  Buna ziua mi’am scos maseaua din minte din partea stanga de sus de 6 zile si de cand am scoso in fiecare dimineata ma trezesc cu gust si sange in gura este normal ? Va multumesc !

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Nu este normal să sângereze zona din care a fost extrasă măseaua de minte atâtea zile. Vă recomandăm să veniți la un medic stomatolog să vă vadă, pentru mai multe informații și programări ne puteți contacta la numărul de telefon 021 9134 sau prin whatsapp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.

   Răspunde

 3. maria

  si daca avem alergie la antibiotice si alte medicamente , ce se poate face? maseaua mea de minte stanga jos este partial acoperita de gingie si se acumuleaza mancare acolo mereu, oricat as curata-o..acum am o carie :/ exista optiuni?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună seara! Măseaua acoperită de gingie este o măsea semiinclusă, care trebuie extrasă, pentru a nu exista infecții grave pe viitor. Înainte de extracția acesteia este necesar să faceți un set de analize, să vedem la ce medicamente sunteți mai exact alergică. Pentru programări ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți scrie pe WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt. Adresele exacte le puteți găsi aici: https://cliniciledrleahu.ro/contacteaza-ne/. Vă așteptăm cu drag!

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! În urma extracțiilor dentare, se va umfla obrazul pe partea cu extracția, posibil să existe și o mică învinețire și apare durerea. Dacă indicațiile și medicația date de către medicul stomatolog sunt respectate întocmai, acestea nu vor apărea pe tot parcursul vindecării.

   Răspunde

 4. Piscarac mariana

  Buna ziua fetita mea avut o extractie pe partea stanga si de trei zile si de cand sa terminat efectul anesteziei sa unflat foarte tare este normal

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Da, este normal. În cazul în care umflătura sau simptomele postextracție nu dispar în decurs de 7 zile, este necesar să mergeți la medicul stomatolog.

   Răspunde

 5. Stefania

  Buna ziua , de la scoaterea molarului de minte din partea de jos , dupa cat timp dispare “ efectul de paralizie “ , dupa ce s a dus și efectul anesteziei. Va multumesc!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este necesar să discutați cu medicul dumneavoastră stomatolog despre problemele pe care le întâmpinați în urma extracției dentare.

   Răspunde

 6. florela

  Buna ziua,

  Am avut o tentativa de extractie molar de minte, partea stanga de jos Marti 19 Septembrie. Dupa aproape 3 ore dentistul a oprit interventia, pentru ca a inceput o hemoragie. A reusit sa extraga doar jumate si a lasat radacinile. Astazi esti 25 Septembrie si imi simt inca putin amortite buza, dintii, limba pe partea stanga. Mentionez ca mi s-au administrat cam 4 anestezii. E normal? Ce sa fac sa mi recap sensibilitatea si cum sa procedez la interventia de scoatere a radacinilor?

  Multumesc!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Recomandarea noastră este să mergeți cât mai repede la un consult stomatologic și să cereți o a doua opinie și de la un alt medic stomatolog, specializat în chirurgie. Acesta va examina cavitatea orală și restul de măsea care nu a mai fost extras, iar apoi vă va îndruma către ce aveți de făcut pentru a finaliza extracția. Pentru programări sau informații suplimentare, ne puteți suna la 021 9134.

   Răspunde

 7. Sorina

  Buna seara! Înainte cu o săptămână de extracția unui molar de minte voi lua antibiotic că așa mi a recomandat medicul stomatolog, daca voi lua și în ziua extracției afectează anestezia antibioticul?

  Răspunde

 8. Mihaela

  Bună ziua,se poate scoate molarul de minte atâta timp cat gingia este inflamată și acoperă puțin din măsea ? Menționez ca nu mi s a dat antibiotic sau alte inflamatoare.multumesc

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Vă recomandăm să mergeți la o consultație la un medic stomatolog. Acesta vă va spune dacă măseaua de minte poate fi scoasă sau trebuie să urmați un alt tratament înainte. Pentru programări ne puteți contacta la 021 9134.

   Răspunde

 9. Mihaela

  Tocmai ca am fost și asta mi s a comunicat,deși era inflamată gingia ,mi s a spus să o scot imediat.voiam să știu dacă totuși este posibil acest lucru și nu trebuie înainte să se reducă inflamația pentru a fi scoasă.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Extracția molarului de minte se poate realiza chiar dacă suferiți de parodontită. Recomandarea noastră este de a merge la un prim consult stomatologic, pentru ca medicul să vă recomande tratamentul cel mai potrivit afecțiunilor dumneavoastră. Pentru programări, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Recomandarea noastră este de a merge la un consult stomatologic, pentru a primi un plan de tratament adaptat nevoilor dumneavoastră. Medicul va analiza cavitatea orală și vă va transmite dacă extracția unui molar poate fi realizată într-o astfel de situație. Pentru programări, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

 10. Marian

  Buna ziua , am aproape 30 de ore de la extractia a 2 masele de minte de pe partea stanga , cea de sus este neagra la suprafata , este ceva grav sau e doar de la sange ?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! După o extracție dentară, gingia poate să capete o culoare neagră din cauza formării unui cheag de sânge. Acesta face parte din procesul normal de vindecare, deoarece ajută la protejarea zonei din care a fost extras molarul. Dacă acest lucru este, totuși, însoțit de dureri, este recomandat să mergeți la un consul stomatologic, pentru ca medicul să verifice modul în care se vindecă țesutul și dacă a apărut o infecție în zona respectivă.

   Răspunde

 11. maria

  Bună ziua ! În urma unei extracții (măseaua de minte din partea dreaptă-jos) , mă confrunt cu dureri insuportabile . Durerea persistă după 48 de ore . Din ce in ce mai accentuată … ( umflătură , dureri de cap , ureche , dificultate la înghițire , nu îmi mai pot deschide gura absolut deloc ) . Este normal ca după o extracție să am astfel de simptome?
  Ce imi recomandați să fac ? Țin să mai menționez faptul că molarul nu a fost unul cariat , extracția a durat in jur de o ora . 5 anestezii și încă am mai simțit durerea. Am consultat si un alt medic și a făcut un chiuretaj , tot pentru că aveam aceleasi dureri . Insa nu stiu ce as mai putea face. Sunt normale aceste dureri ?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Durerea de după o extracție de molar de minte poate să persiste câteva zile, până la o săptămână, și poate fi însoțită de umflături, disconfort la masticație și înghițire. Procesul de recuperare este diferit în funcție de organismul fiecărei persoane, iar durerea este diferită în intensitate, de la caz la caz. Însă, pentru a reduce durerile, medicii stomatologi recomandă administrarea unui antiinflamator. Dacă durerile persistă mai mult de o săptămână, recomandarea noastră este de a vă întoarce în cabinetul medicului stomatolog. Pentru a stabili o programare, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777