Extracție măsea. Sfaturi de recuperare rapidă

 

Medici in timpul interventiei chirurgicale
Înlăturarea molarilor se realizează printr-o intervenție chirurgicală.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 14 | 11 martie 2020

Vizualizat de 11.753 utilizator/i

Extracția măselei este o intervenție chirurgicală care presupune îndepărtarea unui dinte. Durerea unei măsele ne poate indica prezența unor afecțiuni la nivelul cavității bucale, iar în multe cazuri se poate extinde și la ureche deoarece între cavitatea auditivă și cea orală a pacientului există o strânsă legătură. Pentru a ne asigura că nu ajungem la probleme grave, medicii dentiști ne recomandă controalele stomatologice periodice și realizarea radiografiilor dentare panoramice.

Controlul stomatologic regulat scoate la iveală posibilele probleme dentare. În cadrul unei prime consultații, medicul stomatolog realizează o radiografie dentară pentru a analiza poziția molarilor și pentru a putea pune un diagnostic. În cadrul consultului, medicul observă stadiul în care se află dinții și decide dacă aceștia pot fi salvați sau dacă trebuie extrași. De asemenea, medicul investighează istoricul medical al pacientului pentru a se asigura că intervenția stomatologică poate fi realizată în condiții normale.

În cavitatea orală există 12 molari, poziționați în părțile laterale ale arcadelor și au rolul de a macina alimentele. Aceștia sunt în număr de 6 pe fiecare arcadă, iar ultimii molari apar mai târziu și sunt cunoscuți de către cele mai multe persoane sub numele de măsele de minte. Majoritatea maselelor de minte erup în jurul vârstei de 18 ani, însă apariția acestora poate fi diferit în funcție de fiecare persoană.

Când este necesară o extracție de măsea

Există mai multe situații în care molarii necesită să fie extrași. În cazul primilor 2 molari, extracția poate fi necesară dacă aceștia sunt grav afectați, cariați complet, prezintă mobilitate sau dacă în jurul acestora există retracții gingivale mari. În cazul în care aceștia trebuie extrași, înlocuirea dinților lipsă poate fi realizată prin intermediul implanturilor dentare. Astfel, pacientul se poate bucura din nou de o o dantură sănătoasă și estetică.

Înlăturarea molarilor de minte este una din cele mai frecvente probleme cu care pacienții se prezintă în fața medicilor stomatologi. Deși există situații în care molarii de minte se dezvoltă corect, riscul apariției cariilor este unul ridicat deoarece igiena orală nu poate fi realizată corespunzator, fiind zone în care periuța de dinți ajunge cu dificultate.

Însă, în majoritatea cazurilor molarii de minte sunt extrași deoarece aceștia cresc incorect, strâmb și pot afecta dinții vecini. Există molari de minte incluși care nu pot erupe, afectând rădăcinile dinților vecini sau molari semiinclusi care prezintă carii ori care nu au suficient spațiu pentru a erupe corect. Dacă măseaua de minte nu este extrasă la timp, atunci există riscul ca alinierea dinților să fie afectată.

Cum se scoate o măsea

Extracția unui molar se realizează prin intervenția chirurgicală. Este o procedură în urma căreia pacientul nu simte durere deoarece i se administrează anestezie locală. Extracția dentară presupune o incizie a gingiei, crearea unui lambou și, în funcție de complexitatea cazului, secționarea și îndepărtarea unei bucăți de os pentru extragerea molarului.

Sfaturi de îngrijire și recuperare rapidă după ce ai scos un molar

Medicul stomatolog va oferi sfaturi pacienților, informații cu privire la modul în care trebuie să aibă loc recuperarea. De asemenea, medicul recomandă pacientului care sunt medicamentele pe care trebuie să le ia pentru a se vindeca.

 • Ce ai voie și ce nu ai voie să faci

Medicii dentiști recomandă ca în primele 48 de ore de la extracția maselei, pacienții să consume alimente moi deoarece cele dure pot provoca sângerări. De asemenea, se recomandă ca pacienții să evite mișcările bruște, să nu se aplece sau să ridice greutăți în primele 2-3 zile de la intervenție. Periajul dentar trebuie să fie realizat folosind periuțe de dinți cu peri moi, fiind necesar un control al presiunii în momentul igienizării. Menținerea cavității orale cât mai curate este foarte important pentru o vindecare cât mai rapidă și corectă.

Recuperarea completă poate dura până la 2 săptămâni, în funcție de fiecare pacient în parte și de complexitatea intervenției. Este recomandat ca pacienții să folosească în primele zile după extracții comprese reci sau gheață pe obraz timp de 15 minute, urmate de un repaus de alte 15 minute. Astfel, se va reduce disconfortul și umflarea.

 • Fumatul după extracția unui molar

Pentru persoanele fumătoare, cicatrizarea poate dura mai mult deoarece fumatul scade fluxul sanguin către țesuturile osoase și moi din cavitatea orală a pacientului.  De aceea, medicii stomatologi recomandă pacienților să nu fumeze în primele 48-72 de ore după efectuarea extracției. Daca pacientul fumează imediat după intervenția chirurgicală, atunci ritmul de vindecare scade, iar riscul apariției unor infecții crește.

Extracția de măsea doare?

Deși cele mai multe persoane consideră că o intervenție chirurgicală în care măseaua este extrasă presupune o durere mare, doctorii stomatologi ne asigură că tehnicile și aparaturile folosite în ziua de astăzi diminuează foarte mult riscurile, iar o astfel de procedură nu presupune durere. Pacientului i se administrează anestezie locală pentru a elimina orice fel de durere.

Cât costă extracția unei măsele?

Prețul unei extracții diferă în funcție de tipul și starea dintelui. Iată care sunt prețurile unor extracții în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu:

 • Extracție dinte parodontotic (mobil) – 200 lei
 • Extracție dinte – de la 270 de lei
 • Extracție molar de minte – 450 lei
 • Extracție rest radicular – 100 lei

Clinicile Dentare Dr. Leahu oferă tratamente complete de chirurgie dentară, iar medicii specialiști pot oferi o soluție pentru orice afecțiune orală. Prevenția ne ajută să avem dinți sănătoși, iar aceasta trebuie să aibă loc de la vârste fragede. Igiena orală corespunzătoare și consultul regulat la medicul stomatolog ne pot feri de afecțiuni ale cavității bucale, dureri, infecții sau chiar extracția măselelor care nu mai au niciun rol funcțional. Un zâmbet frumos și încrederea în sine vin odată cu responsabilitatea noastră de a ne îngriji dantura.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

14 thoughts on “Extracție măsea. Sfaturi de recuperare rapidă

 1. Deni

  Bună ziua as avea o întrebare dacă se poate mi-am extras doua masele stânga jos una lângă alta și după o săptămână mi-a inceout sângerare ii de îngrijorat?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este posibil să fie o complicație a extracțiilor dentare, este indicat să vă vadă medicul stomatolog care a realizat extracțiile celor doi dinți pentru a vedea care este cauza apariției sângerării și pentru a o controla.

   Răspunde

 2. Pavel Iuliana

  Bună ziua !Am și eu o întrebare. I s-a recomandat soțului proteza și extracția totala a dinților. Este normal sau recomandat sa i se scoată toți dinții odată?Mulțumesc!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Vă mulțumim pentru mesajul dumneavoastră! Extracțiile la toți dinții sunt recomandate atunci când dantura este afectată de boala parodontală și când nu se mai poate face nimic cu ajutorul tratamentelor stomatologice.

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Este bine să evitați timp de 7 zile lactatele, fructele sau orice se fermentează. Mâncați moale, ușor și nu mestecați în zona extracției dentare. Vă dorim multă sănătate!

   Răspunde

 3. Mariana

  Mi s-au făcut extracții la toată partea de sus , mi s-au pus implanturile , bonturile , mi s-a luat mulajul , toate în aceeași ședință . Am fost după cîteva zile la pŕobă , iar la fix o săptămînă mi sa cimentat coroana definitiv.Mi sa spus că am avut infecții mari și că mi le-a curățat.În unele părți se simt mici orificii pe unde intră aerul și posibil și mîncare, iar gingia la ultima măsea este umflată , cu ceva alb deasupra , dar tare.Nu mi s-a prescris nici un antibiotic.Ce părere aveți ? Infecția se poate curăța la extracție în titalitate ? Cimentarea coroanei definitive se face , chiar dacă gingia este inflamată ? Acele mici orificii dintre gingie și coroană se vor astupa sau din contră se vor mări ?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Coroanele dentare definitive se montează pe implanturile dentare numai după perioada de vindecare a gingiei. Această perioadă este de minim 3 luni de zile, în general, între 3-6 luni. Dacă ați avut și infecții dentare și vi s-au curățat, cu atât mai mult era necesar să așteptați ca osul și gingia să se vindece corespunzător câteva luni de zile și apoi aplicarea coroanelor dentare. De asemenea, atunci când aveți o intervenție ce presupune extracția dinților, curățarea infecțiilor și inserarea mai multor implanturi dentare, este imperios necesar să luați antibiotic câteva zile. Vă recomandăm să veniți la un consult stomatologic pentru a vă vedea un medic specialist și să vă spună exact ce este de făcut. Pentru programări și informații suplimentare ne puteți suna la 021 91 34 sau ne puteți lăsa un număr de telefon și vă contactăm noi în cel mai scurt timp.

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134