„Faptul că am ocazia să îmbunătățesc zâmbetul oamenilor, este o motivație suficient de bună pentru a deveni un bun profesionist”- Dr. Ștefan Stănescu, medic stomatolog, specialist parodontolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu Craiova

 

Medic stomatolog in dreapta, scaun stomatologic in stanga in cabinetul de medicina dentara
Controalele regulate, o dată la 6 luni, la cabinetul stomatologic ne vor ajuta să surprindem din timp orice problemă orală care ar putea provoca un disconfort.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 31 ianuarie 2022

Vizualizat de 797 utilizator/i

Este important să respectăm rutina zilnică pentru o igienă orală corectă și completă. Asta ne va ajuta să ținem la distanță afecțiunile dinților și să ne bucurăm cât mai mult timp de un zâmbet sănătos și frumos. La Clinicile Dentare Dr. Leahu Craiova, echipa multidisciplinară de medici stomatologi oferă servicii integrate pentru adulți și copii, într-un mediu confortabil și plăcut.

Află de la Dr. Ștefan Stănescu, medic stomatolog, specialist parodontolog, în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu Craiova, cum se realizează o igienă dentară atât acasă, cât și la stomatolog, dar și ce sfaturi le oferă pacienților lui pentru a avea o dantură sănătoasă.

Cum te simți alături de echipa Clinicilor Dentare Dr. Leahu? 

În cadrul clinicilor Dr. Leahu am simțit încă de la început o atmosferă plăcută și primitoare. Nu a fost deloc greu să mă integrez în această echipă, deoarece colegii mei au dat din prima clipă dovadă de profesionalism și empatie. Relațiile dintre noi se bazează pe comunicare și munca în echipă, ceea ce face ca lucrurile să funcționeze perfect.

Cum decurge o zi din programul tău ca medic stomatolog? 

O zi în cadrul acestei clinici înseamnă o zi în care avem ocazia să îmbunătățim zâmbetul oamenilor și, nu în ultimul rând, să îi ajutăm să își recapete încrederea în sine. Experiența pacienților noștri este una plăcută, relaxantă, prietenoasă, iar întreaga echipă contribuie la acest lucru. Fiecare caz, fiecare zâmbet reabilitat este o satisfacție atât profesională, cât și personală.

Ce te-a făcut să alegi această ramură a medicinei?

Cariera de medic stomatolog a reprezentat pentru mine un vis încă din copilărie. Fiind purtător de aparat dentar de la vârsta de 8 ani, am frecventat destul de des medicul stomatolog. Am avut noroc de un medic prietenos, răbdător, îmi explica la fiecare vizită toate etapele și importanța sănătății orale, încât m-a făcut să mă îndrăgostesc de această meserie. Sunt foarte fericit că am reușit să îmi îndeplinesc acest vis. Faptul că am ocazia să îmbunătățesc zâmbetul oamenilor, să îi ajut în momente în care suferă, este o motivație suficient de bună pentru a deveni un bun profesionist!

Medic stomatolog in cabinetul de medicina dentara

Dr. Ștefan Stănescu, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu Craiova

Cum îți sfătuiești pacienții să aibă o dantură sănătoasă? 

La ora actuală a avea o stare bună de sănătate oro-dentară a devenit mai mult decât oricând o prioritate! Personal, le recomand pacienților mei măsuri de prevenție efectuate acasă, acestea constând în igienizarea riguroasă a cavității bucale, utilizând o tehnică de periaj corectă, dar și mijloace adjuvante, precum folosirea aței dentare, periuțelor interdentare, a dușului bucal și a apei de gură. În același timp, recomand controalele periodice (o dată la 6 luni) sau ori de câte ori este necesar și, de asemenea, efectuarea igienizărilor profesionale în cabinet.

Cum se realizează o igienă dentară profesională în cabinet? 

Serviciul presupune asanarea cavității bucale, ceea ce înseamnă eliminarea bacteriilor dăunătoare de la nivelul danturii. Igienizarea dentară profesională include detartrajul, periajul profesional și air flow. Detartrajul dentar este o procedură profilactică care presupune îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene. Periajul profesional este, de asemenea, tot o procedură profilactică, care se poate realiza doar de către medicul stomatolog. Prin acest periaj se îndepărtează placa bacteriană de pe suprafața dinților, inclusiv în zonele greu accesibile. Totodată, se pot îndepărta și anumite colorații ale dinților. Acest pas se realizează după detartrajul cu ultrasunete, lustruind și netezind suprafețele dentare. Procedeul nu este unul dureros și este urmat de airflow. Prin airflow se introduce practic o cantitate de aer cu bicarbonat de sodiu, pentru a îndepărta atât placa bacteriană, cât și reziduurile de tartru. Se realizează pe ambele arcade după ce au fost efectuate primele 2 etape. Nu este un pas dureros, acest proces putând fi efectuat și la copii.

Care sunt primele semne, când vizita la medicul stomatolog nu mai trebuie amânată? 

Controalele regulate, de cel puțin două ori pe an, la cabinetul de medicină dentară ne vor ajuta să surprindem din timp orice problemă orală care ar putea provoca un disconfort. Însă, unele probleme pot apărea și în intervalul dintre aceste vizite sau, din lipsă de timp, acest interval se prelungește și astfel apar diferitele probleme dentare. Tocmai de aceea, este important ca fiecare persoană să poată identifica semnele din timp și să nu amâne vizita la medicul stomatolog.

Principalele semne sunt:

  • sângerare gingivală în timpul periajului sau spontan;
  • gingii roșii și inflamate;
  • retractii gingivale cu expunerea rădăcinilor dentare;
  • mobilitate dentară;
  • creșterea sensibilității sau durere dentară;
  • apariția unor leziuni la nivelul gingiilor, obrajilor, buzelor sau limbii.

Cât de serioasă este afecțiunea parodontală și ce indicații le oferi pacienților care au această problemă stomatologică? 

Boala parodontală sau parodontita (popular cunoscută ca parodontoză) este o boala cronică, de natură inflamatorie, cauzată de placa bacteriană. Odată instalată, această boală se manifestă prin pierderi de ligament, resorbții osoase, retracții gingivale, iar în faze mai avansate mobilități dentare, ce pot duce la pierderea dinților. De asemenea, există o legatură strânsă între bacteriile din boala parodontală, care pot trece în circulația sanguină și pot cauza boli de inimă și respiratorii, accidente vasculare, osteoporoză și diabet.

Parodontoza deja instalată nu poate fi tratată acasă, pentru că implică bacterii situate subgingival, unde periuța dentară și celelalte mijloace de curățare nu pot ajunge. Tocmai de aceea, odată ce pacienții observă acasă semnele specifice bolii parodontale, trebuie să meargă neapărat la un consult de specialitate, în urma căruia, medicul parodontolog poate aprecia gradul de afectare parodontală și poate realiza planul de tratament potrivit. În general, tratamentul este reprezentat de detartraj, chiuretajul pungilor parodontale și terapia cu laser, urmărindu-se suprimarea tuturor bacteriilor ce permit bolii parodontale să avanseze.

Indicația majoră este de a se prezenta cât mai rapid în cabinetul de stomatologie, pentru a primi tratament și indicații pe care trebuie să le respecte cu mare atenție. Aceste reguli sunt simple, reprezentate de periajul zilnic al dinților, de 2 ori pe zi, o dată dimineața și o dată seara, după cină. Pe lângă acest periaj, se recomandă folosirea mijloacelor secundare de igienizare precum, ața dentară, irigatorul bucal și apa de gură.

Clinica Dentară Dr. Leahu din Craiova dispune de 8 cabinete medicale pentru tratamentele stomatologice, serviciu propriu de radiologie digitală 3D, dar și de cabinete stomatologice special destinate pentru copii, parte din conceptul Academia Spațială Dr. Leahu.  Te așteptăm pe Str. Împăratul Traian, nr. 5A, unde o echipă de medici stomatologi cu experiență este pregătită să trateze orice afecțiune orală, rapid și fără durere, cu ajutorul tehnologiei și procedurilor medicale moderne.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777