
Vizualizat de 298 utilizator/i
Toți pacienții care prezintă dinți înghesuiți, spațiați sau au probleme la nivelul mușcăturii trebuie să aibă în vedere o consultație ortodontică. În prezent există numeroase tipuri de aparate dentare, care ne oferă tot confortul dorit pe toată perioada tratamentului și cu ajutorul cărora putem obține zâmbetul mult visat.
În interviul ce urmează discutăm cu Șef de lucrări Dr. Anca Temelcea, Medic Primar Ortodonție și Ortopedie Dento-facială, Doctor în Științe Medicale Coordonatorul Departamentului de Ortodonție și Ortopedie Dento-facială în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, despre cum se realizează tratamentul ocluziei dentare, de la ce vârstă se recomandă purtarea aparatului dentar și în cât timp se îndreapta dinții cu ajutorul tratamentului ortodontic.
Ce este ocluzia dentară?
Ocluzia dentară reprezintă modalitatea prin care dinții de sus se întâlnesc cu dinții de jos pe un plan, care se numește plan de ocluzie. Este baza întregii structuri funcționale a aparatului dento-maxilar, în sensul că, dacă nu avem o ocluzie corectă, nu putem să facem niciun fel de restaurare dentară care să dureze la nivelul aparatului dento-maxilar.
Cum se realizează tratamentul ocluziei dentare?
Încă de la naștere, în momentul când copilul este alăptat are loc prima mezializare, prin venirea în fața mandibulei, care va prefigura relațiile de ocluzie de mai târziu. Apoi, pe măsură ce copilul crește și apar dinții temporari se stabilesc și primele relații de ocluzie și va trebui să fim foarte atenți și să igienizăm corect dinții de lapte, ca să îi ținem cât mai mult pe arcadă și să nu se producă dezechilibre ale mușcăturii, atât în plan vertical, cât și în plan orizontal. Dacă totuși am ratat perioadele acestea de intercepție, singura posibilitate de a corecta mușcătura este cu ajutorul aparatelor ortodontice.
Până la ce vârstă se poate corecta mușcătura inversă?
Mușcătura inversă se poate corecta la orice vârstă, se pune însă problema cum se poate corecta. Dacă la vârstele mici putem să decondiționăm anumite obiceiuri vicioase, care duc la instalarea acestui tip de ocluzie, la vârsta adolescenței putem să folosim aparatele ortodontice în tratarea mușcăturii inverse., de exemplu. Atunci când etapa de creștere s-a încheiat, iar pacientul este deja adult, tratamentul recomandat este în general unul chirurgical.
Când se recomandă tratamentul cu aparat dentar?
Tratamentul cu aparat dentar se recomandă atunci părintele sesizează că mușcătura copilului nu este corectă. Nu există „mai așteptăm”, nu există „stai să se schimbe dinții de lapte cu cei definitivi”. În clipa în care părintele constantă că mușcătura copilului este cu probleme, atunci va trebui să se prezinte cu el la medicul specialist ortodont. În general, cu cât este instituit mai repede tratamentul ortodontic, cu atât rezultatele sunt mai bune, mai ușor de obținut din punct de vedere a sacrificiului biologic (evităm, astfel, extracțiile dinților definitivi) și au o stabilitate mai mare în timp.
Care sunt etapele tratamentului cu aparat dentar?
Etapele tratamentului cu aparat dentar, indiferent de tehnica pe care o utilizăm, sunt reprezentate de alinierea dinților și corectarea mușcăturii, după care ultima etapă, dar nu cea mai lipsită de importanță, este cea de contenție, atunci când păstrăm cu ajutorul anumitor dispozitive, rezultatele pe care le-am obținut, în decursul tratamentului ortodontic.
Ce tipuri de aparate dentare există?
Faptul că în prezent există mai multe tipuri de aparate dentare, a condus la schimbarea modului în care oamenii privesc tratamentul ortodontic. Tocmai din acest motiv aparatul dentar a devenit tot mai îndrăgit în rândul tinerilor, dar și în rândul adulților. Indiferent de tipul de aparat dentar ales, fie că discutăm de unul clasic cu brakeți metalici, fie unul invizibil sub formă de gutieră transparentă, este important ca pacientul să se consulte înainte de toate cu medicul ortodont, astfel încât să facă alegerea potrivită nevoilor lui.
La Clinicile Dentare Dr. Leahu oferim o gamă variată de aparate dentare, care vor ajuta pacientul să îmbunătățească atât factorul estetic, cât și funcționalitatea danturii. Printre acestea se numără:
- aparatul dentar Safir;
- aparatul dentar lingual
- aparatul dentar cu gutiere de aliniere;
- aparatul dentar Damon.
Purtarea unui aparat dentar îți poate oferi zâmbetul mult visat, însă faptul că este vizibil, asta te poate determina să amâni momentul purtării lui. Ei bine, în acest caz soluția potrivită pentru tine este aparatul dentar Safir, care este mult mai discret și totodată mai rapid în corectarea danturii.
De asemenea, avem ca soluție și aparatul dentar lingual, care, spre deosebire de aparatele dentare convenționale este fixat pe suprafața interioară a dinților și oferă rezultate rapide, fiind chiar mai discret decât aparatul dentar cu braketi din safir.
Aparatul dentar cu gutiere de aliniere (Spark sau Invisalign) este o metodă modernă şi invizibilă de rezolvare a malpoziţiilor (dinţi strâmbi, înghesuiri sau breșe dentare), o alternativă la aparatele dentare cu brackeți şi sârme. Revoluţionarul Invisalign îndreaptă dinții cu ajutorul unei serii de aparate dentare transparente, gutiere personalizate, detașabile, numite alignere. Fiecare aligner este fabricat în mod individual şi personalizat conform amprentei dentare a pacientului.
Cel mai important avantaj al aparatului dentar Damon este posibilitatea rezolvării majorității anomaliilor dentomaxilare, la orice vârstă, fără extracții dentare. Această posibilitate vine din capacitatea acestor aparate dentare de a stimula procesele de creștere osoasă prin intermediul dinților. Forțele dezvoltate de arcuri, prin intermediul brackeților, se transmit dinților, iar în ultimă instanță, oaselor, responsabile de îndreptarea acestora.
De menționat că, în prezent, pacienții au posibilitatea să-și personalizeze inclusiv brakeții metalici, în diferite culori, fapt ce transformă aparatul ortodontic într-un accesoriu purtat cu plăcere. Astfel, pe lângă rolul de a corecta dinții, aparatul ortodontic are și un rol estetic.
În cât timp se îndreaptă dinții cu aparat dentar?
Durata de timp a tratamentului ortodontic variază foarte mult, atât de la pacient la pacient, cât și în funcție de tehnica terapeutică pe care o folosim. În general sunt termeni statistici care se aplică majorității pacienților, durata medie fiind cam de 2 ani, fără a ține cont de perioada de contenție.
Dacă te confrunți cu o problemă stomatologică și îți dorești să îți recapeți sănătatea și frumusețea danturii, echipa Clinicilor Dentare Dr. Leahu este întotdeauna pregătită să îți ofere ajutorul de care ai nevoie. Ne găsești în București, Pitești, Ploiești, Oradea, Constanța, Timișoara, Turda, Sibiu și Iași, Galați, Cluj Napoca și Brașov. Pentru programări ne poți contacta la numărul de telefon 021 91 34 sau prin whatsapp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.