Vizualizat de 1.731 utilizator/i
Aspectul estetic și frumusețea zâmbetului ne oferă mai multă siguranță și încredere în propria persoană. Dinții drepți reprezintă unul dintre acele detalii care oferă zâmbetului un farmec aparte. În ziua de astăzi, există mai multe tratamente stomatologice care ne ajută să obținem un zâmbet perfect. Fațetele dentare și aparatul dentar sunt două dintre aceste posibilități, astfel este necesar să cunoaștem care sunt diferențele dintre ele și care este alegerea potrivită pentru noi.
Cine are nevoie de o procedură de îndreptare a dinților?
Îndreptarea dinților poate fi necesară în mai multe cazuri, tocmai de aceea există tratamente stomatologice diferite. Dr. Diana Andrei, medic dentist în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu ne explică faptul că problemele de aliniere a dinților se pot corecta atât cu aparate dentare, cât și cu fațete dentare, însă totul depinde de complexitatea fiecărui caz. ,,Problemele de aliniere a dinților se pot corecta cu ajutorul fațetelor dentare doar dacă acestea nu sunt foarte grave. Fațetele ne ajută să îndreptăm problemele mici și să obținem un zâmbet cu o formă cât mai armonioasă”, completează Dr. Diana Andrei, medic dentist, specialist CEREC CAD/CAM (coroane și fațete dentare).
Îndreptarea dinților poate fi necesară atunci când aceștia sunt strâmbi, când există spații între ei, când am pierdut unul sau mai mulți dinți sau când este necesară corectarea mușcăturii. În principal, acestor probleme se recomandă tratamentul cu aparat dentar.
Îndreptarea dinților cu aparat dentar
Toți cei care de-a lungul vieții au urmat un tratament cu aparat dentar spun că viața lor s-a transformat cu mult în bine, reușind să se integreze social mai ușor. Aparatul dentar are rolul de a transforma dantura, de a alinia dinții și de a oferi atât funcționalitate danturii, cât și un aspect estetic foarte frumos.
,,Pentru a putea restaura funcțional și estetic corespunzător, cu ajutorul aparatului ortodontic, putem să împărțim spațiul și să îl redistribuim. Uneori, aparatul dentar este necesar și înaintea unor tratamente de refacere a danturii cu ajutorul implanturilor dentare. Există posibilitatea închiderii complete a spațiului, cu ajutorul aparatului ortodontic și folosind dinții naturali, tocmai în ideea în care redistribuim spațiul folosind lucrările vechi ca punct de sprijin pentru aparatul ortodontic. La finalul tratamentului avem o continuitate a arcadei și mai ales o mușcătură corect restabilită, aceasta fiind garanția în timp a rezultatelor tratamentului ortodontic”, explică Șef de Lucrări Dr. Anca Temelcea, Medic Primar Ortodonție și Ortopedie Dento-facială; Doctor în Științe Medicale.
Când se recomandă?
Aparatul dentar se recomandă atunci când dinții sunt strâmbi, când există spații între ei și când dorim să realizăm o protezare eficientă, prin punți, prin coroane sau prin implanturi dentare. ,,Mai este o situație în care pacienții au o afectare parodontală, iar aparatul ortodontic poate să încetinească foarte mult evoluția acestei boli. Atunci când urmează să punem un implant dentar sau când realizăm o lucrare protetică definitivă trebuie să avem în vedere împărțirea spațiului pe arcadele dentare. În momentul în care dinții sunt liberi de vecini, adică atunci când nu au antagoniști în față, în spate, sus și jos, ei se mișcă și astfel întreaga dantură se află într-o continuă mișcare, de aceea dinții migrează și se deplasează din pozițiile lor. Cu ajutorul aparatului dentar acest lucru se poate corecta”, completează Dr. Anca Temelcea.
Cât durează tratamentul?
În cele mai multe cazuri, durata tratamentului ortodontic variază între un an și un an și jumătate. Perioada în care este purtat aparatul dentar variază pentru fiecare persoană în parte, în funcție de nevoie, de tipul aparatului dentar utilizat, dar și de respectarea regulilor de igienă și alimentație. După aplicarea aparatului dentar, numărul vizitelor periodice la medicul stomatolog este mai mare decât în mod normal deoarece este necesar ca medicul ortodont să verifice evoluția tratamentului și modul în care dantura capătă o formă potrivită.
Cât costă?
Aparatul dentar se poate recomanda pentru mai multe situații, de aceea el poate fi de diverse tipuri. Costul unui aparat dentar clasic poate începe de la 2400 de lei, pentru o arcadă, în timp ce un aparat dentar Invisalign, care constă în mai multe seturi de gutiere personalizate este de 20.000 de lei. Pentru mai multe detalii cu privire la prețurile tratamentelor ortodontice puteți accesa pagina special destinată costurilor serviciilor stomatologice.
Îndreptarea dinților folosind fațete dentare
Îndreptarea dinților cu ajutorul fațetelor dentare se poate realiza doar în cazul în care problemele de aliniere sunt unele foarte mici. Fațetele dentare sunt recomandate atunci când se dorește îmbunătățirea esteticii zâmbetului, ele fiind soluția optimă și rapidă pentru a obține un zâmbet de un alb strălucitor, dar în același timp cu aspect natural. Acestea sunt create în cabinetele stomatologice prin intermediul tehnologiilor avansate sau în laboratoare de tehnică dentară, realizate manual.
Când se recomandă?
Fațetele dentare se recomandă atât pentru corectarea micilor probleme de aliniere, cât și pentru corectarea aspectului estetic. ,,Dacă, de exemplu, avem colorații pe suprafața dinților, iar acestea nu pot fi îndepărtate prin procese de albire dentară sau chiar prin curățări profesionale, atunci sunt recomandate fațetele deoarece în acest fel putem obține o culoare uniformă a dintelui și bineînțeles mai deschisă, așa cum toți pacienții își doresc”, explică Dr. Diana Andrei. De asemenea, fațetele dentare sunt recomandate pentru corectarea problemele estetice sau funcționale precum: dinți sparți, pătați, strâmbi sau inegali.
Cât durează tratamentul?
Fațetele dentare se pot realiza atât cu ajutorul tehnologiei digitale, cât și în laboratorul de tehnică dentară. În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, fațetele dentare din ceramică se pot realiza prin tehnologia CEREC CAD/CAM care oferă pacienților dinți mai albi și mai drepți, într-o singură ședință. Sistemul computerizat de restaurare dentară CEREC CAD/CAM oferă un tratament rapid deoarece totul se realizează digital și nu presupune amprentarea tradițională și șlefuirea manuală a fațetelor. De asemenea, o astfel de intervenție nu presupune o lucrare provizorie. O singură fațetă realizată prin tehnologia CEREC CAD/CAM se poate obține într-o singură oră. Cu o îngrijire corectă, durata de viață a acesteia poate fi de 10-15 ani. Durata realizării tratamentului cu fațete dentare depinde pentru fiecare pacient în parte, în funcție de numărul de fațete necesare, dar și de tehnica aleasă.
Cât costă?
Costurile unui plan de tratament diferă de la o persoană la alta, în funcție de numărul necesar de fațete sau de problemele existente ale danturii care necesită a fi rezolvate înainte de aplicarea fațetelor. În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, o fațetă dentară realizată prin intermediul tehnologiei CEREC CAD/CAM are prețul de 1750 de lei.
Îndreptarea dinților la copii
Este foarte important să știm că cei mici nu pot beneficia de tratamente cu fațete dentare. ,,Înainte de aplicarea fațetelor este necesar să ne asigurăm că dezvoltarea maxilarelor este încheiată. De aceea, nu recomandăm ca fețetele să fie aplicate pacienților sub vârsta de 18 ani”, explică Dr. Diana Andrei. Cu toate acestea, aparatele dentare sunt o soluție potrivită pentru corectarea problemelor ortodontice cu care se confruntă copiii. Primul consult ortodontic este recomandat în jurul vârstei de 7 ani, iar începerea tratamentului în jurul vârstei de 8-9 ani, atunci când pacientul devine cooperant în purtarea aparatelor dentare, întrucât la această vârstă se folosesc îndeosebi aparatele mobile. După erupția tuturor dinților definitivi este recomandat să se înceapă tratamentul cu aparat dentar fix.
Concluzii
Atât fațetele dentare, cât și aparatele dentare reprezintă soluții cu ajutorul cărora putem obține un zâmbet frumos, exact așa cum ne dorim. Pentru a decide care este cel mai potrivit tratament pentru noi, este recomandat să cerem sfatul medicului specialist. Astfel, în urma unui control de rutină la medicul stomatolog putem spune ceea ce ne dorim și, în funcție de complexitatea problemelor cu care ne confruntăm, ne va fi recomandat să consultăm un medic ortodont, în vederea unui tratament cu aparat dentar sau un medic protetician, în vederea unui tratament cu fațete dentare.
- Alături de tine, pentru o viață mai bună! - mai 31, 2023
- De la ce vârstă se pune aparat dentar. De la mit la realitate - mai 29, 2023
- Elementele esențiale pentru o dantură fixă: de la bont protetic, la coroană dentară - mai 24, 2023