search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal
  • Română
it fr

,,Fiecare zi petrecută în Academia Spațială Dr. Leahu este unică, exact așa cum sunt și micii noștri pacienți” – Interviu Dr. Ariela Pană, medic pedodont

 

Dr. Ariela Pana in dreapta scaunului stomatologic si asistenta in stanga scaunului stomatologic in timpul unei interventii la copii
Micii pacienții pot beneficia de orice tip de tratament stomatologic în cadrul Academiei Spațiale Dr. Leahu

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 26 iunie 2020

Vizualizat de 196 utilizator/i

O zi petrecută în jurul copiilor este o zi plină de energie și surprize frumoase. Medicii pedodonți sunt acele persoane care asigură sănătatea dentară a celor mici, dar și fericirea acestora în clinica stomatologică. Dr. Ariela Pană, medic pedodont în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu ne povestește cum este să fii înconjurat zilnic de copii și cum reușește să aducă zâmbetul pe buzele micilor pacienți.

Ce anume v-a îndemnat să alegeți pedodonţia?

Imediat după terminarea facultății, proaspăt absolventă fiind, am început să mă orientez spre a lucra într-o clinică stomatologică. Am ales pedodonția pentru că îmi place foarte mult să lucrez cu cei mici și să creez relații bazate pe încredere cu aceștia. Atunci când am cunoscut echipa de pedodonție din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, am descoperit cu adevărat faptul că atunci când lucrezi cu pasiune și dedicare, într-un mediu sigur și prietenos, copiii uită de frică și înțeleg importanța vizitelor la medicul stomatolog. Mai mult decât atât, de când am devenit mamă am învățat și mai multe secrete despre psihologia copiilor și despre comunicarea cu aceștia, astfel am avut încă un motiv pentru a mă bucura de alegerea făcută, și anume: pedodonția.

Cum arată o zi în cadrul Academiei Spațiale Dr. Leahu?

Este clar că într-o clinică dedicată copiilor nu te poți plictisi niciodată, zilele de muncă sunt extrem de interesante și originale, exact așa cum sunt și micii pacienți pe care îi întâlnim în fiecare zi. În această clinică nu ai cum să nu zâmbești constant și să te bine dispui. Oricât de complexe ar fi cazurile cu care ne confruntăm, energia pe care o primim din partea copiilor, dar și a întregii echipe este uimitoare și ajută ca lucrurile să decurgă foarte natural și mai ușor. Îmi place foarte mult și mi se pare demn de subliniat faptul că în echipa noastră ne consultăm mereu și ne împărtășim cazurile astfel încât să găsim cele mai potrivite soluții pentru micuții noștri pacienți și să învățăm unii de la alții.

Care sunt cele mai comune afecțiuni dentare la copii și cum le putem preveni?

Prima, cea mai răspândită și cea pe care o putem preveni cel mai ușor este caria dentară. Mulți părinți nu dau importanță dentiției temporare, dinților de lapte, crezând că dacă aceasta se schimbă nu influențează sănătatea orală și dantura permanentă. Este important să luăm în calcul faptul că atunci când dinții permanenți erup într-o cavitate bucală cu încărcătură bacteriană și cu un ph acid, riscul că aceștia să fie afectați este foarte mare. În jurul vârstei de 6 ani apar primele măseluțe definitive care, de multe ori, nu sunt observate și nu primesc igiena necesară, părinții crezând că acestea fac parte din categoria dinților care se schimbă. Nu în ultimul rând, este necesar să luăm în calcul faptul că o infecție gravă a unui dinte de lapte poate afecta dezvoltarea mugurelui dintelui permanent subiacent, acesta putând să erupă cu defecte de structură sau chiar cariat.

Tocmai de aceea, este necesar ca părinții să acorde o importanță deosebită prevenției dentare și să îi învețe pe cei mici cum să își perieze corect dințișorii, cel puțin de două ori pe zi, dimineața după micul dejun și seara înainte de culcare. Există diverse unelte ajutătoare pentru a verifica și îmbunătăți igiena dentară a copiilor noștri, începând cu pasta de dinți și apa de gură și până la substanțele revelatoare de placă: adică pastele care colorează resturile alimentare și placa bacteriană formată pe dinți ce se îndepărtează doar printr-un periaj corect.

De asemenea, un alt factor important este alimentația. Este imperios necesar să limităm consumul de dulciuri. Acestea reprezintă principalul factor al apariției cariei dentare. Noi, părinții, putem să le permitem celor mici un singur dulce favorit pe zi, având grijă apoi să spălăm dințișorii sau să clătim bine gurița. Încurajăm o alimentație bogată în fructe și legume proaspete, acestea ajută atât igiena dentară, dar și dezvoltarea sistemului maxilar prin procesul de masticație.

Ce provocări întâmpinați în lucrul cu micii pacienți?

În primul rând, ne confruntăm cu frica copiilor pentru vizitele la medicul stomatolog. Unii copilași vin cu o teamă accentuată la clinică, chiar dacă este prima lor vizită, iar ședința constă într-un simplu consult. În unele cazuri este vorba despre o teamă indusă de anumite discuții pe care cei mici le aud în jurul lor. Tocmai de aceea, este important ca părinții să le povestească celor mici de acasă despre ce se întâmplă la stomatolog, pe înțelesul lor, prin povești și analogii, astfel încât imaginea pe care aceștia și-o formează să fie una cât mai bună.

Provocarea noastră este să câștigăm încrederea copiilor, să îi convingi că avem grijă să nu apară cumva durerea și că îl tratăm ca pe un adult, cu foarte mult respect. Arătând copiilor toate instrumentele pe care urmează să le folosim și explicând tot ce urmează să facem construim relații bazate pe încredere și distrugem teama și ideea de durere.

Care sunt atuurile unui pedodont bun?

Cu toții știm faptul că o conexiune reală cu copiii necesită  foarte multă empatie. Copiii sunt cei mai buni psihologi, ei simt imediat dacă cineva este sincer sau încearcă să îi păcălească. Cu siguranță este nevoie de răbdare și calm. În ceea ce privește partea practică, un pedodont bun este un medic agil, care stăpânește foarte bine toate tehnicile. Acest lucru este foarte important deoarece micuții pacienți își pierd destul de repede răbdarea.

Ce ar trebui să se schimbe, în prezent, în stomatologia din România?

Consider că este foarte important să educăm și să combatem ideea conform căreia este în regulă să forțăm copilul să stea pe scaunul stomatologic atunci când nu vrea. Un astfel de comportament poate duce la traume ce pot afecta copilul în multe feluri. Există foarte multe cazuri în care adulții ajung să își piardă dinții naturali deoarece, după o experiență neplăcută din copilărie, nu au mai mers la stomatolog. De aceea, este necesar ca noi, medicii pedodonți, să promovăm relațiile de încredere cu micuții pacienți. Totodată, mi-aș dori să existe posibilitatea unei subvenționări mai mari din partea statului pentru tratamente, astfel încât cât mai mulți copii din medii defavorizate să poată avea acces la îngrijirea corespunzătoare și la educație despre igiena și prevenția dentară.

Dr. Ionut Leahu
Ultimele postari ale lui Dr. Ionut Leahu (vezi toate)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134