Frenectomia. Ce înseamnă și ce rol are pentru dezvoltarea corectă a copiilor ?

 

stomatologie copii clinicile dentare dr. leahu
Frenectomia este o intervenție chirurgicală care se poate efectua la orice vârstă.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 8 | 7 februarie 2020

Vizualizat de 8.364 utilizator/i

Creșterea și dezvoltarea copiilor este un subiect de interes pentru părinții care, în ziua de astăzi,  se confruntă, cu tot mai multe tehnici ale parentingului modern. Atunci când vorbim despre copiii noștri, cu toții ne dorim să le putem oferi tot ceea ce este mai bun astfel încât cei mici să devină adulți sănătoși și cu încredere în propria persoană.

Frenectomia este un subiect discutat din ce în ce mai des în grupurile de părinți, iar acest lucru duce atât la înțelegerea necesității, cât și la apariția numeroaselor mituri în legătură cu subiectul. Este important să înțelegem faptul că frenectomia este o intervenție chirurgicală care se realizează doar în urma recomandării medicilor, atunci când este nevoie.

Ce este frenectomia?

În primul rând, este necesar să înțelegem de ce se realizează această intervenție, astfel frenectomia are scopul de a înlătura sau de a schimba poziția frenului, un țesut moale aflat în cavitatea bucală ce are rolul de a restricționa mișcările făcute de limbă. Dr. Cristina Vancsa, consultant în alăptare, explică faptul că frenul poate fi de mai multe tipuri. „Frenul poate fi poate fi lingual, adică situat sub limbă, sau labial, adică aflat sub buză. Tipurile de fren nu sunt o descoperire recentă, acestea există încă din cele mai vechi timpuri, de aceea, acesta este cunoscut de către cele mai multe persoane drept „ață sub limbă”, completează Dr. Cristina Vancsa.

Tipuri de fren și problemele create de acestea

Deoarece subiectul a luat amploare în special în cadrul rețelelor sociale, au apărut și numeroase clasificări ale tipurilor de fren. „Frenul lingual se clasifică în două categorii: cel care se află în jumătatea din față a limbii, cel anterior, și cel care se află în partea din spate a limbii, cel posterior. Această distincție a fost creată deoarece problemele care pot apărea ulterior țin de poziționarea frenului în gurița copilului”, explică Dr. Cristina Vancsa. Pentru a ne asigura că cei mici nu ajung să aibă probleme legate de poziționarea frenului, este indicat consultul medicilor imediat după naștere.

Frenul anterior

„Frenul anterior presupune că limba este unită de partea inferioară a cavității bucale sau, în alte cazuri, limba este legată prin intermediul frenului până spre vârful ei sau chiar și vârful este implicat. În aceste condiții, limbii îi este absolut imposibil să se miște, astfel pronunțarea corectă a cuvintelor, dar și problemele legate de masticație sunt inevitabile”, explică Dr. Cristina Vancsa.

Eventualele probleme de care copiii pot suferi din cauza poziționării frenului anterior apar deoarece structurile de susținere ale feței sunt, în general, trase spre interiorul feței, de aceea apar probleme inclusiv de poziționare a dinților. În același timp, la copilașii cei mai mici, la sugari, apare problema hrănirii corecte, pentru că în momentul în care cel mic nu poate folosi mobilitatea limbii la maxim, atunci nu se pot atașa la sân și, implicit, nu se poate hrăni corect.

Frenul posterior

„Frenul posterior, care se află în a doua jumătate a limbii, este mai greu de diagnosticat, de aceea  pot apărea alte probleme. La prima vedere putem crede că este totul în regulă, limba se mișcă normal și excludem posibilele probleme de vorbire sau, în general de masticație” explică Dr. Cristina Vancsa. Problemele cauzate de frenul posterior apar după o perioadă mai lungă de timp și pot fi chiar mai complicate deoarece frenurile posterioare sunt groase, iar limba fiind un mușchi foarte puternic, trage toate structurile feței. În final, frenul posterior poate deforma întreaga fizionomie a copilului, pe lângă problemele pe care le dezvoltă în procesul alăptării, copilul nu se poate adapta, nu se poate atașa la sân și nu poate mânca eficient.

Înlăturarea frenului

Procedura de înlăturare a frenului se numește frenectomie. Aceasta este o procedură care se realizează foarte simplu și rapid, zona vizată se anesteziază cu un gel special, se ridică limba copilului și frenul se taie cu laserul. Intervenția nu se realizează nici cu anestezie generală, dar nici în lipsa oricărei anestezii, gelul anestezic este suficient pentru ca cel mic să nu simtă durere în timpul intervenției. „Laserul are avantajul de a cauteriza, deci sângerarea este minimă. Vindecarea este foarte rapidă, zona respectivă este una foarte mică, iar cu exercițiile potrivite se poate obține funcționalitatea maximă a limbii copilului într-o perioadă scurtă de timp”, completează Dr. Cristina Vancsa.

Cu cât frenectomia este realizată mai devreme, cu atât ne asigurăm de faptul că cel mic nu se va confrunta cu problemele ulterioare. „Recomandăm să facem această procedură cât mai devreme posibil, pe vremuri se făcea acest lucru încă de la nașterea copilului, încă din maternitate. Un copilaș care are anumite disfuncționalități la nivelul limbii nu se poate hrăni eficient și, atunci, pentru a nu pune în pericol sănătatea copilului, recomandăm ca intervenția să se realizeze încă de la primul consult realizat în maternitate”, explică Dr. Cristina Vancsa.

Când se realizează frenectomia?

Corectarea poziționării frenului se poate face în orice moment al vieții însă, trebuie să menționăm că este o problemă, care dacă nu este tratată, afectează calitatea vieții. Cu cât procedura este realizată mai târziu, cu atât apar mai multe modificări la nivelul cavității orale, de exemplu apariția strungăreței. „Sunt oameni care ajung să facă frenectomii și la vârstă adultă, pentru a-și corecta diferitele probleme de pronunție sau de fizionomie, niciodată nu este prea târziu, însă cu cât mai devreme, cu atât mai bine deoarece avem șansa ca problemele să nu apară și le prevenim”, spune Dr. Cristina Vancsa.

Frenul este un țesut moale care nu își schimbă dimensiunea și poziția de-a lungul timpului, poziționarea acestuia poate evolua în timp și poate duce la schimbări ale altor structuri ale feței. „De-a lungul timpului, am observat că frenul are tendința să evolueze, în sensul că structurile din jur se modifică pentru a compensa funcționalitatea frenului, iar acesta are tendința să evolueze, fie în spre bine, fie în spre rău”, completează Dr. Cristina Vancsa.

Pentru a ne asigura că micuții noștri nu ajung să aibă probleme din cauza poziționării frenului este recomandat, ca la prima vizită stomatologică a bebelușului, să menționăm faptul că cel mic nu a fost consultat în acest sens. Astfel, medicul specialist pedodont va putea recomanda, în cazul în care este nevoie, o frenectomie care se poate realiza cu success și în cadrul unei clinici stomatologice.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

8 thoughts on “Frenectomia. Ce înseamnă și ce rol are pentru dezvoltarea corectă a copiilor ?

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Da, se mai poate face frenectomie și copilului în vârstă de 14 ani. Avem clinică dentară și în Sibiu și în Brașov. Clinica Dr. Leahu din Sibiu se află pe Str. Regele Ferdinand, nr. 4, iar cea din Brașov se află pe Bulevardul Eroilor, nr. 3. Pentru o programare sau mai multe informații suplimentare vă rugăm să sunați la numărul de telefon 21 91 34 sau prin whatsapp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt. O zi frumoasa!

      Răspunde

  1. Marius

    Bună seară!Fetița mea în vârstă de 7 ani are limba prinsă, se poate face frenectomie fără anestezie generală?Este și puțin speriată. Mulțumesc

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Tipul de anestezie se alege împreună cu medicul stomatolog în cadrul unui consult. De cele mai multe ori vorbim despre o anestezie locală, nu una generală. Vă așteptăm la un consult cu fetița pentru a stabili împreună cu medicul detaliile. Pentru mai multe informații și programări ne puteți contacta la numărul de telefon 021 9134 sau prin whatsapp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt . Clinicile sunt deschise în București, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Ploiești, Galați, Cluj-Napoca, Craiova și Brașov. Adresele exacte le puteți găsi aici: https://cliniciledrleahu.ro/contacteaza-ne/ . O zi frumoasă!

      Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Vă rugăm să ne lăsați numărul dumnevoastră de telefon pentru a stabili o programare și vă contactăm noi în 24 de ore sau sunați dumneavoastră la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți scrie prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt

      Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777