
Vizualizat de 1.096 utilizator/i
Gingivectomia mai este cunoscută și sub denumirea de rezecție gingivală și este utilizată de către medicii stomatologi atât în scop terapeutic, cât și estetic. Procedura presupune îndepărtarea țesutului gingival în exces, fie cu ajutorul laserului, fie chirurgical.
În cele ce urmează, Dr. Ebru Tabacariu, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, ne explică pas cu pas toate informațiile necesare pe care este bine să le știi despre gingivectomie.
Ce este gingivectomia
Gingivectomia este o procedură chirurgicală prin care se îndepărtează gingia inflamată sau crescută în exces. Este o intervenție utilizată în terapia complexă a gingivitei sau în formele avansate de parodontită, atunci când alte metode de tratament nu au dat rezultat pozitiv, prin care se suprimă, într-o singură ședință, suportul morfologic al bolii parodontale de tip distructiv sau proliferativ.
Gingivectomia asigură deci o scădere a volumului pungilor gingivale, prin îndepărtarea zonelor afectate ale gingiei și formarea unui contur gingival estetic.
Cine are nevoie de acest tratament
Gingivectomia poate fi utilizată în scop terapeutic, atunci când este afectată sănătatea gingivală, dar și în scop estetic, pentru alungirea coronară a dinților, atunci când gingia acoperă o mare parte din suprafața acestora.
Acest tratament poate fi recomandat persoanelor care suferă de hiperplazii gingivale de cauză microbiană, medicamentoasă și uneori hormonală, abcese gingivale, afecțiuni parodontale, cavități carioase subgingivale, leziuni de colet care nu pot fi altfel corect abordate, pentru tratamentul conservativ prin obturații, lezarea gingiei, în urma purtării aparatelor ortodontice. Hiperplazia gingivală poate fi și idiopatică sau genetică, atunci când nu există alt factor declanșator, iar, în aceste cazuri, gingivectomia este indicată pacienților pentru îmbunătățirea aspectului estetic al dinților, atunci când beneficiile intervenției sunt semnificative, iar riscurile procedurii sunt reduse.
Cum se realizează gingivectomia
Procedura de rezecție gingivală se poate efectua în jurul unuia sau mai multor dinți, în funcție de dimensiunea zonei afectate.
Gingivectomia are mai multe etape:
- Se îndepărtează placa bacteriană și tartrul, atunci când ele există;
- Se realizează anestezie locală, în dreptul gingiei ce urmează să fie îndepărtată;
- Se măsoară adâncimea pungilor parodontale, iar pe baza informațiilor obținute se stabilește ce proporție din gingie urmează să fie excizată;
- Se îndepărtează apoi gingia afectată clasic, cu bisturiul sau cu ajutorul laserului;
- Se tratează zona intervenției cu un antiseptic și se aplică un pansament steril dacă este necesar;
- Pacientul primește indicații de îngrijire postoperatorie.
Gingivectomia efectuată cu laserul
În Clinicile Dentare Dr. Leahu, excizia în vederea gingivectomiei se realizează, de cele mai multe ori, cu laserul, care prezintă o serie de avantaje:
- La excizia țesuturilor gingivale se îndepărtează o cantitate minimă de țesut;
- Sângerare redusă, ceea ce conferă medicului o vizibilitate mai bună, în timpul manoperei chirurgicale;
- Locul intervenției rămâne steril, în timpul și după procedură;
- Nu există disconfort pentru pacient;
- Vindecare mai rapidă a zonei tratate, perioada de recuperare fiind scurtată.
Gingivectomia efectuată chirurgical
Metoda clasică de îndepărtare a gingiei afectate implică bisturiul. În acest caz durerea post operatorie este mai ridicată comparativ cu gingivectomia efectuată cu laserul. Totodată provoacă umflarea, sângerarea și prezintă un risc mai ridicat de infectare. După excizia gingivală cu bisturiul placa bacteriană și tartrul se formează semnificativ mai rapid.
Contraindicațiile gingivectomiei
Gingivectomia nu poate fi efectuată la pacienții cu gingivite alergice, în hipertrofii gingivale reversibile prin tratament antimicrobian, în unele gingivite hiperplazice de cauză hormonală (în sarcină se recomandă temporizarea gingivectomiei până după naștere), la pacienți cu boli cronice care scad imunitatea sau afectează capacitatea de vindecare, precum diabetul zaharat, boli ale sistemului cardiovascular, ciroza hepatică (în aceste cazuri, medicul dentist decide individual, în funcție de starea pacientului, dacă gingivectomia poate fi efectuată). De obicei, acestor pacienți li se administrează antibiotic, înainte și după intervenție), în gingivite hiperplazice din leucoze, agranulocitoza (în absența tratamentului bolii sistemice), în pungi parodontale adânci, care depășesc joncțiunea mucogingivală, în pungi parodontale osoase sau atunci când gingivectomia implică furcația dinților posteriori (molari și premolari). De asemenea, este contraindicată pacienților cu igienă orală defectuoasă.
Recuperarea după gingivectomie
Recuperarea după gingivectomie variază în funcție de suprafața zonei în care s-a efectuat excizia gingivală (unul sau mai mulți dinți), dar și în funcție de metoda de gingivectomie utilizată.
După procedură, igiena trebuie efectuată cu blândețe în zonele tratate, cu o periuță de dinți cu peri moi. Utilizarea apei de gură cu clorhexidină este foarte importantă, astfel multiplicarea bacteriană este împiedicată, iar riscul de infecții scade.
În zilele următoare se contraindică consumul de alimente tari, sărate, condimentate, băuturile fierbinți sau acidulate, fumatul și consumul de alcool. Acestea au efect iritant și întârzie vindecarea postoperatorie.
Este posibil, după trecerea efectului anesteziei, să apară un mic disconfort sau durere (de obicei, mai accentuată după gingivectomiile efectuate clasic, cu bisturiul), pentru care medicul poate recomanda analgezice sau antiinflamatoare, care contribuie și la reducerea tumefacției locale.
În cazul în care este utilizat un pansament chirurgical, acesta va fi îndepărtat după 7-10 zile.
După ce suprafața gingiei este complet restaurată, se poate reveni la stilul de viață obișnuit.
Înainte și după gingivectomie
În funcție de factorul declanșator și de suprafața afectată, înainte de gingivectomie, starea de sănătate orală a pacienților este vizibil alterată, aceștia putând prezenta inflamație gingivală, sângerare, gust, miros neplăcut, alimentația poate fi și ea afectată și pacienții sunt predispuși la complicații parodontale semnificative care pot duce chiar și la pierderea dinților.
După efectuarea gingivectomiei se observă o ameliorare a acestor simptome. Este permisă oprirea focarului de infecție și a inflamației, iar gingiile se regenerează în mod natural.
Dacă este folosită strict în scop estetic, după gingivectomie, linia surasului va avea un aspect armonios, ceea ce le conferă pacienților mai multă încredere în zâmbetul lor.
Teodorescu Daniela
Buna ziua. Mi sa extras toți dinții urmând să mi se pună o proteza totala acrilica. Medicul însă când mă revăzut după extracții mă retrimis la chirurgie ptr alta interventie chirurgicala la gingie. Este puțin mai mult asimetrica. Ce îmi va face mai exact? In ce consta tăierea gingiei unde este mai groasa,mai umflata? Și cât durează vindecarea?