
Vizualizat de 6.275 utilizator/i
Gingivita în sarcină este o afecțiune orală cu care viitoarele mămici se pot confrunta, de aceea este necesar să acestea să cunoască care sunt pașii de urmat. Gingivita este o afecțiune cu care ne putem confrunta cu toții și pe care de cele mai multe ori nu o observăm încă de la apariția sa. Deși gingivita nu este o afecțiune gravă, atunci când nu este tratată la timp aceasta poate duce la complicații. În astfel de situații, viitoarele mămici se pot confrunta atât cu disconfort, cât și cu teama că afecțiunea ori tratamentul acesteia pot afecta copilul.
Prevenția reprezintă unul dintre cei mai importanți pași pe care îi putem face pentru a diminua riscurile apariției afecțiunii. Mai ales în cazul femeilor însărcinate, este necesar să fie cunoscute cauzele, simptomele și tratamentele gingivitei, tocmai pentru confortul psihic și emoțional al acestora.
Simptomele gingivitei
Unul dintre primele semne ale gingivitei în sarcină este reprezentat de înroșirea și sângerarea gingiilor. Sângerarea poate să apară mai ales în timpul periajului dentar sau al folosirii mijloacelor adjuvante de curățare a danturii (ața dentară sau dușul bucal). Sângerările gingivale pot apărea în unele cazuri chiar și în timpul consumului de alimente crocante sau tari, de exemplu, pâine cu o crustă tare sau fructe și legume precum: merele, perele sau morcovii.
Un alt simptom al gingivitei poate fi respirația urât mirositoare. În termeni medicali, aceasta poartă denumirea de halenă și poate fi influențată atât de consumul unor alimente cu miros puternic, cât și de nerespectarea unei igiene orale corecte. Respirația urât mirositoare poate fi în același timp un semn al gingivitei în sarcină, deoarece aceasta presupune acumularea bacteriilor pe linia dintre dinte și gingie, a căror prezență poate fi asociată și cu emanarea mirosului neplăcut.
Cauzele gingivitei în sarcină
În timpul sarcinii apar diferite modificări hormonale, iar acestea influențează inclusiv modul în care organismul reacționează la activitatea bacteriană. Gingivita apare atunci când placa bacteriană și tartrul se acumulează în cavitatea orală. Atunci când placa bacteriană care este reprezentată de o peliculă foarte fină de bacterii se acumulează pe suprafața dinților apare iritarea și inflamarea gingiilor. Placa bacteriană în zonele greu accesibile curățării se transformă în tartrul dentar, care împinge gingia și, în timp, aceasta se dezlipește de pe dinte.
Cum se tratează gingivita în sarcină?
Așa cum am văzut, gingivita nu este o afecțiune orală gravă, aceasta reprezintă una dintre cele mai ușoare forme ale afecțiunilor gingivale. Tocmai din acest motiv gingivita în sarcină nu trebuie să le îngrijoreze pe viitoarele mămici, mai ales dacă acestea tratează afecțiunea la timp și respectă indicațiile medicului stomatolog.
Există mituri conform cărora femeilor însărcinate le este interzis să meargă la medicul stomatolog. Această informație este complet FALSĂ! În timpul sarcinii, viitoarele mămici pot merge la medicul stomatolog pentru realizarea controlului de rutină. Tocmai în cadrul unei astfel de vizite poate fi descoperită și gingivita, aceasta fiind o afecțiune care de cele mai multe ori este descoperită în cabinetul stomatologic, de către medicul dentist.
Din fericire, tratamentul gingivitei se poate realiza în timpul sarcinii, astfel încât atât viitoarea mamă, cât și copilul să poată fi în deplină siguranță. Este important ca viitoarele mămici să anunțe medicul stomatolog și să îi spună care este trimestrul sarcinii și care sunt problemele dentare pe care le observă. Doar în acest fel medicul va putea să recomande un plan de tratament potrivit, care să ajute pacienta să controleze disconfortul resimțit.
Igienizarea profesională
Gingivita este una dintre acele afecțiuni orale care nu necesită un tratament stomatologic complex și de lungă durată. Tocmai de aceea viitoarele mămici nu trebuie să își facă griji atunci când observă simptomele gingivitei în sarcină, ci să rămână calme și să ceară sfatul medicului stomatolog. Mai ales atunci când este descoperită și diagnosticată din timp, gingivita se poate trata prin intervenții stomatologice simple, deloc laborioase.
Pentru început se realizează o igienizare profesională a danturii, care are rolul de a elimina placa bacteriană și tartrul de pe suprafața dinților și din zonele dintre dinte și gingie. Igienizarea profesională cuprinde: detartraj dentar, air-flow și periaj profesional.
Detartrajul dentar profesional se poate realiza în două moduri: cu instrumente acționate manual de către medicul stomatolog sau cu ajutorul unora activate sonic sau ultrasonic, acestea din urmă poartă denumirea de detartraj cu ultrasunete. Detartrajul îndepărtează complet tartrul și placa bacteriană, air-flow-ul reprezintă curățarea în profunzime a dinților și a spațiilor interdentare cu o soluție de apă și bicarbonat de sodiu, iar periajul profesional reprezintă ultima etapă a igienizării profesionale prin care dinții sunt atent periați de către medicul stomatolog cu instrumente speciale.
După realizarea tratamentului, este necesar ca pacientele să respecte sfaturile medicului și să realizeze o igienă orală riguroasă, astfel încât să reducă acumularea plăcii bacteriene.
O igienă corect realizată înseamnă periaj dentar, de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, precum și utilizarea aței dentare și a apei de gură. Acestea au rolul de a îndepărta bacteriile și resturile alimentare din locurile greu accesibile periuței de dinți.
Riscurile afecțiunilor gingivale în timpul sarcinii
Gingivita netratată la timp poate duce la apariția bolii parodontale. Aceasta reprezintă o afecțiune a țesuturilor de susținere a dinților, care ajunsă în stadiu avansat poate influența pierderea definitivă a dinților. În funcție de fiecare caz în parte, tratamentele parodontozei pot fi reprezentate de diferite intervenții chirurgicale sau nechirurgicale.
Stadiile bolii parodontale sunt gingivita, forma cea mai ușoară, si parodontita (o formă ireversibilă, care afectează osul). Atunci când gingivita nu este tratată la timp aceasta avansează, iar pacienții se confruntă pe lângă simptomele gingivitei și cu retrageri ale gingiei și cu mobilitatea dinților. În astfel de situații este recomandat tratamentul cu laser pentru o vindecare rapidă.
Tocmai pentru a nu ajunge în situația ca pe parcursul sarcinii viitoarele mămici să aibă nevoie de astfel de tratamente, este foarte important să se prezinte la medicul stomatolog încă de la primele semne și simptome ale gingivitei.
Prevenția gingivitei pentru viitoarele mămici
Igiena orală corect realizată reprezintă primul și cel mai important pas pentru prevenția gingivitei.
Periajul dentar de cel puțin două ori pe zi, dar și folosirea aței dentare și a apei de gură, reprezintă cel mai bun tratament împotriva afecțiunilor orale și, implicit, pentru gingivita în sarcină. O igienă orală riguroasă înseamnă și vizite regulate la medicul stomatolog, astfel femeilor însărcinate le este recomandat să își păstreze programările la medicul stomatolog. Igienizarea profesională este indicată la fiecare control de rutină, tocmai pentru a preveni apariția afecțiunilor dentare.